Gazeteci Orhan Akyüz’ün, TTK’nın resmi web sitesinden aldığı bilgiye göre, TTK’nın müessese müdürlükleri Kozlu ve Üzülmez’in lavuarlarından (kömür yıkama-ayıklama tesisi) çıkan satılabilir kömürler (0-10 mm. ebatında ve filitrasyon ürünü) Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na (TCDD) ait vagonlara yüklenerek müşterilere iletilmek üzere Çatalağzı beldesindeki Çatalağzı Termik Santrali (ÇATES) ile Karabük’teki Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) için TCDD Garı’na getiriliyor.
Bu arada Çatalağzı Lavuarı’ndan çıkan satılabilir bazdaki kömürlerin taşındığı vagonların, Çatalağzı Gar sahasına da nakli yapılır. Bu hizmetler için kuruma ait 2 adet pleymouth ile 2 adet Tülomsaş lokomotifleri hizmet veriyor. Lokomotiflerin tamir ve bakımları ise kendi lokomotif atölyelerinde yapılıyor.
DEMİR YOLU HATTI 15 KİLOMETRE
TTK’nın; Kargo-Rıhtım-TCDD garı arası 1100 metre, Üzülmez Lavuarı-TCDD Garı arası 3500 metre, Kozlu Lavuarı-TCDD Garı arası 4500 metre ve Karadon Lavuarı’nın yanı sıra Çatalağzı TCDD Garı arası 3700 metre olmak üzere manevra yolları ile toplam 15 kilometrelik demir yolu hattı mevcut.
DEMİR YOLU HATLARINDA 2 KÖPRÜ VE 2 TÜNEL VAR
Demir yolu ağının geçtiği güzergahlarda 4 adet çelik Konstrüksiyon köprü ile 1 adet betonarme köprü mevcut. Ayrıca Kozlu istikametinde uzunlukları 1350 metre ve 255 metre uzunluğunda 2 adet tünel vardır.
TTK 3 LOKOMOTİFLE HİZMET VERİYOR
TTK, 3 adet DH 10000 tip Tülomsaş lokomotifiyle hizmet veriyor.
TÜRKİYE’DE İLK DEMİR YOLUNU KİM YAPTI?
Anadolu'daki ilk demir yolu hattı, İzmir-Aydın hattıdır. Bu hattın yapımına 1856 yılında başlanmış, 1866 yılına hat işletmeye açılmıştır. Bu hattın yapımını İngilizler üstlenmişlerdir.
DÜNYADA DEMİR YOLU TAŞIMACILIĞI NE ZAMAN BAŞLADI?
1804 yılında Richard Trevithick ilk lokomotifi inşa ederek 24 Şubat günü Galler'deki bir kalay madeninde kullanmıştır. 27 Eylül 1825'te ise kamu hizmetine giren demir yolları ve lokomotifler yolcu ve yük taşımaya başlamasıyla sanayi devrimini de başlatmış sayılır.
Zonguldak haberleri