Kanun, öğretmen atamaları, kariyer basamakları ve Milli Eğitim Akademisi'nin kurulmasına kadar birçok yenilik getiriyor.
Öğretmenlik, İhtisas Mesleği Olarak Tanımlandı
Kanun’da öğretmenlik, genel kültür, özel alan bilgisi ve meslek bilgisi açısından özel bir ihtisas mesleği olarak tanımlandı. Öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanmasından, atama süreçlerine kadar olan tüm aşamalar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen esaslara göre düzenlenecek.
Millî Eğitim Akademisi Kurulacak
Kanun’la öğretmenlerin eğitim süreçlerini yönetmek üzere Milli Eğitim Akademisi kurulacak. Akademi, öğretmen, yönetici ve diğer eğitim personelinin gelişimini sağlayacak eğitim programları düzenleyecek ve dijital yeterlikler kazandıracak.
Öğretmen Adaylarına Hazırlık Eğitimi
Öğretmen adayları, Akademi’de hazırlık eğitimi süresince teorik ve uygulamalı dersler alacak. Hazırlık eğitiminde her bir teorik dersten en az iki yazılı sınav yapılacak ve başarı için 60 puan şartı aranacak. Adaylar ayrıca üç kez değerlendirmeye tabi tutulacak.
Sözleşmeli ve Kadrolu Öğretmenlik Düzenlemeleri
Kanun’a göre hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayan öğretmen adayları, sözleşmeli öğretmen olarak atanacak. Sözleşmeli öğretmenler, üç yıl boyunca başka bir yere atanamayacak. Üç yıllık çalışma süresi sonunda kadroya geçme hakkı elde edecekler.
Eğitim Çalışanlarına Yönelik Cezalar Artırıldı
Kanun, eğitim çalışanlarına yönelik işlenen suçlarda cezaların yarı oranda artırılmasını öngörüyor. Ayrıca, bu suçlar için hapis cezasının ertelenmesi hükümleri uygulanmayacak.
Kariyer Basamakları Yeniden Düzenlendi
Öğretmenlik kariyer basamakları öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olarak belirlenirken, uzman ve başöğretmen unvanları için belirli kıdem ve eğitim şartları getirildi.
Gündem Haberleri