ZONGULDAK

O gemiler Zonguldak'ta boşaltılıyor!

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Zonguldak Limanı’na, bu yıl 170 kuru yük gemisi giriş yaptı.

Abone Ol

Gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre, emeğin başkenti kömür kent olarak bilinen Zonguldak’ta, yüz ölçümü 400 bin metrekarelik TTK Zonguldak Limanı’na 2023’de 305 adet, 2024’de de 170 adet kuru yük gemisi uğradı.

24 SAAT KESİNTİSİZ HİZMET VERİYOR

Türkiye'nin Karadeniz ülkeleriyle arasındaki deniz ticaretinde önemli yer tutmasının yanı sıra ülkenin zengin taş kömürü madenlerini barındıran Zonguldak’ın şehir merkezindeki TTK’nın limanının varlığı ekonomiye de can suyu olurken, Zonguldak Limanı’na giriş – çıkış yapan gemilere römorkaj, palamar,
shifting gibi vs. liman hizmetleri TTK tarafından, kılavuzluk hizmeti de Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nce haftanın 7 günü 3 vardiya olarak 24 saat kesintisiz hizmet verilmektedir.

LİMANIN SU DERİNLİĞİ 6,0 - 7,5 METRE

Dökme yük ve genel kargo yükü taşıyan kuru yük gemilerinin uğrak yeri TTK Zonguldak Limanı’nın su derinliği 6,0 – 7,5 metre, deniz taşıtları olarak ise 1 kılavuz botu, 1 palamar botu ve 2 römorkör bulunmaktadır.

LİMANIN ÖZELLİKLERİ 

Limanda 3 Ro-Ro gemisinin aynı anda yanaşabildiği 1 adet Ro-Ro rıhtımı, genel kargo ve dökme yük gemilerinin yanaşabildiği 2 adet dökme yük ve genel kargo rıhtımı ile yine 1 adet tren ferisi rıhtımı bulunmaktadır.
Taş kömürü üretiminin yanı sıra liman işletmeciliğiyle de ekonomiye katma değer kazandıran kurumun limanının risi rıhtımı uzunluğu 200 metre, 4 adet dolfen, 1 adet gemi kilitleme yapısı ve 1 adet hidrolik rampadan oluşmakta, ayrıca demiryolu bağlantısı mevcuttur.
Kargo rıhtımı uzunluğu 215 metre, eni 50 metre, açık alanı 10 bin 750 metrekare, yüksekliği deniz seviyesinden 2 metre, yük özelliği dökme ve genel kargo, demiryolu bağlantısı da vardır.
Dökme yük rıhtımı uzunluğu 360 metre, eni 50-150 metre, açık alanı 27 bin metrekare, yüksekliği deniz seviyesinden 2 metre, yük özelliği dökme ve genel kargo, demiryolu bağlantısı yer alıyor.
Ro-Ro rıhtımı uzunluğu 125 metre, eni 75 metre, açık alanı 40 bin metrekare, yüksekliği deniz seviyesinden 2 metre, yük özelliği araç, yolcu ve genel kargo olarak hizmet vermektedir.

Zonguldak Haberleri