ZONGULDAK

Mustafa Tutulmaz " Sel rejimi içerisinde yaşadığımızı idrak etmeliyiz" 

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz "24 Temmuz Basın Bayramı" sebebiyle Karaelmas Gazeteciler Derneği'ne ziyarette bulundu. Vali Tutulmaz ziyareti sırasında geçtiğimiz günlerde yaşanan sel felaketi hakkında gazetecilerin sorduğu soruları yanıtladı.

Abone Ol

Vali Mustafa Tutulmaz" On beş gün önce yaşanan sel felaketi Zonguldak, Bartın ve Kastamonu'yu etkiledi. Geçtiğimiz yılda aynı felaket Bartın ve Kastamonu'yu etkilemişti. Zaman zaman Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz de selden etkilenmişti. Ülkemizin bir çok yerinde kuvvetli yağışlar yaşandı.

İklim değişikliği yaşandığından dolayı biz vatandaşların da tedbirli olması gerekiyor. Yağış uyarısı yapıldığı andan itibaren dere yataklarının arabaları uzaklaştırmak gerekiyor. Evlerin alt katlarında değerli eşyalar bırakmamak gerekiyor. Sele yönelik tebdirlerimizi almaylıyız. Bu birinci şarttır. Bu durumla ilgili biz valilik olarak afet öncesi bütün kaymakamlarımızı, belediye başkanlarımızı, halkımızı gerek sosyal medyadan gerekse değişik platformlardan "ciddi yağış uyarı" yaptık. bazı yerlerde sıkıntı olsa da sıkı tedbirler alındığı için yaşadığımız afeti az hasarla atlattık. Hiçbir dere fazla suyu tamamen kaldıramayıp taştı. Bazı bölgelerden dere taşkınları oldu bir iki bölgemizde sel oldu. Bu sefer çoğunlukla taşkınlar oluştu. Devlet Su İşleri derelerinin debisini hesaplayarak önlem aldı fakat bu sefer hesaplar tutmadı. Bu yüzden derelerin debisinin tekrardan hesaplanması gerekiyor. Devlet su işleri şu anda bunun çalışmasını yapıyorlar ve ya derelerin yatağı genişletilecekya da dereler yükseltilecek. Bazı yerlerde köprüler yetersiz kaldı. Zonguldak İl Özel İdaresi'nin görev alanında bulunan altı köprü ve vatanşaların arazileri de ciddi zarar gördü. Buna yönelik devletimiz Cuma gününden itibaren konutlarında ve iş yerlerinde zararı olan vatandaşa belli bir miktar yardım etmeye başladı. Şunu belirtmek istiyorum "benim yüz bin lira zararım oldu ama devlet bana yirmi bin lira verdi" böyle serzenişler olabilir. Bu verilecek yardım nakdi sigorta değildir. Sigorta evinde ve iş yerinde ne zararın varsa karşılıyor. Devletmiz vatandaşına can suyu olmaya çalışıyor. Şu an da selin bıraktığı hasar tam olarak bilinmiyor. Bu konuyla AFAD ilgileniyor.

Vatandaşlarımızın tarım zararı var. Vatandaşlarımız evlerinde ve iş yerlerinde hasarlar var. Yollarda, köprüler ve su tesisatlarında hasarlar var. Bu hasarlar ayrı ayrı hesaplandığında yüklü miktarda bir hasar olduğu ortaya çıkıyor. Kamu, özel sektör ve vatandaşlar olarak herkesin sel rejimi içerisinde yaşadığımızı idrak etmemiz ve ona göre hareket etmemiz gerekiyor. İlk gün köy yolları ve şehirler arası yollarda ulaşım kapalıydı. Bu durumu hemen çözdük fakat bu durumun kalıcı olması için çalışmalar yapılacak. Köprüler yenilecek, yollar yapılacak ve heyelanlara çözüm bulunacak. Selden dolayı oluşan heyalan yüzünden su borularını parçalandı. Parçalanan su boruları tamir ediliyor. Alternatif hizmet her köye sunuldu. Hiçbir köy susuz ve yolsuz bırakılmadı." şeklinde açıklama yaptı.