ZONGULDAK

Madencinin kızından "Doğal Dokunuşlar" sergisi!

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Öğretim Üyesi Dr. Pakize Dübüş Kayadibi’nin, Zonguldak’ta “Doğal Dokunuşlar” sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Abone Ol

Gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Öğretim Üyesi Dr. Pakize Dübüş Kayadibi’nin, Zonguldak’ta “Doğal Dokunuşlar” sergisinin açılışı gerçekleştirildi. 

Emeğin başkenti kömür kent olarak bilinen Zonguldak’ın Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan (TTK) emekli maden işçisi Hamdi Dübüş’ün kızı Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Öğretim Üyesi Dr. Pakize Dübüş Kayadibi’nin, Zonguldak Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’ndeki “Doğal Dokunuşlar” sergisinin açılışı vatandaşların da yoğun katılımıyla yapıldı.

“İLK SERGİMİ MEMLEKETİMDE, DOĞDUĞUM YERDE SERGİLEMENİN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUM”

Öğretim Üyesi Dr. Pakize Dübüş Kayadibi, yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:
“40 eserden oluşan ‘Doğal Dokunuşlar’ sergisi, doğadan doğan dokumanın doğa ile tekrar buluşmasını anlatır, doğayla bütünleşmeye dikkat çeker.
Taş ve ağaç kabukları üzerine sarılan doğal iplikler, doğaya dokunma, onu kendi elleriyle dönüştürme arzusunu simgeler. Her taş ve ağaç kabuklarının benzersiz formu, yapısı, ipliklerle birleşerek kendini has bir esere dönüşür. Taşların sağlam, sert dokusuyla doğal boyalı iplikler birleşerek yeni bir görsel deneyim sağlar. 

‘AĞAÇ KABUKLARI, BİR AĞACIN KİMLİĞİ GİBİDİR’

Ağaç kabukları, bir ağacın kimliği gibidir. Kabukların yüzeyine dokunduğunuzda, bir ağacın yıllar içinde nasıl büyüyüp geliştiğini hissedersiniz. Bazen yumuşak, bazen pürüzlü, üzerindeki çizgiler birer yaşam izidir. Dokuma ve doğa yaşamın döngüsünü ve doğanın ritmini ifade ederken zili, cicim ve sumak teknikleri ile oluşturulan detaylar doğanın hassas dokunuşlarını ve kültürel motiflerin yapısını simgeler.

‘İLK SERGİMİ MEMLEKETİMDE, DOĞDUĞUM YERDE SERGİLEMENİN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUM’

Anadolu dokumalarıyla doğanın dokusunu bütünleştirmeye çalıştım. Komşu ilimiz Bolu’da görev yaptığım üniversitemizden gelerek ilk sergimi memleketimde, doğduğum yerde, Zonguldak’ta sergilemenin mutluluğunu yaşıyorum. 
Bu arada 40 doğal taş ve ağaç kabukları üzerine dokuma tekniğiyle bütünleştirilen 40 eserden 18’inin fotografik çalışmaları ise görsel sanatçı Oğuz Tosun tarafından yapılmıştır.”

SERGİYE İLGİ GÖSTERİLDİ

Bugün açılışı gerçekleştirilen ve 12 Ekim 2024 Cumartesi günü mesai saati bitimine kadar açık kalacak sergiye çok sayıda vatandaşın ilgi gösterdikleri gözlemlendi, sergiyi düzenleyenlerin de vatandaşları bilgilendirdikleri ve ikramlarda bulundukları dikkat çekti, talep üzerine ürünlerin satışının ise yapılabileceği öğrenildi.
Öte yandan sergide eserlerinin yer almasının yanı sıra layık görüldüğü birçok ödülü aldığı öğrenilen görsel sanatçı Oğuz Tosun’un da Zonguldak Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nin girişinde “Doğal Dokunuşlar” başlıklı yazısı yer alıyor. 
Ayrıca serginin yapıldığı alanda Türk bayrağı ile Atatürk posterinin duvara asılı olduğu görüldü.