ZONGULDAK

Karadeniz’in incisi Amasra, İstanbul, Ankara, Zonguldak, Karabük, Kastamonulu vatandaşın uğrak noktası…

İstanbul, Ankara, Zonguldak, Karabük, Kastamonu gibi çevre illerden birçok turist kafilesi, her yıl Bartın’ın Amasra ilçesini ziyaret ediyor.

Abone Ol

Otel ve pansiyon sayısının hızla arttığı Amasra, turistik bir belde olarak gelişmeye devam ediyor.

Konum ve Özellikler

Zonguldak ile İnebolu arasında küçük bir ara iskele olan Amasra, Bartın ilçesine bağlı şirin bir bucaktır. Kuzeye doğru uzanan bir yarımada üzerinde yer alan Amasra'nın doğusunda ve batısında iki koy bulunur: Doğudaki "Büyük Liman" ve batıdaki "Küçük Liman". Büyük Liman'daki mendirek, fırtınalı havalarda gemilere barınak olur. Amasra, deniz yoluyla İstanbul ve diğer limanlara, 17 kilometrelik karayoluyla da Bartın'a bağlıdır.

Ulaşım Bilgileri

  • Denizyolları: Denizyollarının Ayancık ara postası, her cumartesi saat 18:00’de İstanbul'dan hareketle pazartesi saat 04:00’te Amasra’ya varır. Çarşamba günü 04:00’te İstanbul’a döner. Birinci mevki ücreti 89 lira, ikinci mevki ücreti 62 liradır; yemek ücreti dahildir.
  • Tren: Ankara’dan Zonguldak’a posta treni her gün saat 18:00’de hareket eder. Amasra’ya en yakın tren istasyonu Kokaksu’dur. Kokaksu’dan Ankara’ya hareket saati 20:24’tür. Yolculuk 15 saat sürer, birinci mevki 60 lira, ikinci mevki 42 liradır. Pazartesi ve cuma günleri Zonguldak’a giden motorlu trenler, Kokaksu’dan geçer ve dönüşleri salı ve cumartesi günleridir. Ücret 51 lira 90 kuruştur.
  • Otobüs ve Dolmuş: Kokaksu-Bartın-Amasra arasında otobüs ve dolmuş seferleri yapılır. Kokaksu-Bartın arası 225 kuruş, Bartın-Amasra arası 300 kuruştur.
  • Uçak: Yazın Ankara ve İstanbul’dan kalkan uçaklar, Amasra’ya 52 kilometre uzaklıktaki Kokaksu Havaalanı’na uğrar. Ankara-Kokaksu uçuş ücreti 85 lira, İstanbul-Kokaksu uçuş ücreti 120 liradır.
  • Otobüs: Ankara’dan Amasra’ya direkt otobüs seferleri yapılır. Yolculuk 7-8 saat sürer, ücret 20 liradır.

Konaklama ve Yeme-İçme

Amasra’da biri turistik olmak üzere 6 otel ve bir pansiyonlu otel bulunur. Otellerde toplam yatak sayısı 200’e yakındır. Konaklama fiyatları 10 lira ile 4 lira arasında değişir. Ayrıca, 200’e yakın pansiyon ailelere aylık 600-750 lira, mevsimlik 1000-1500 lira arasında kiraya verilir. Amasra'daki otel, pansiyon ve lokantalar Avrupai konfora sahip modern müesseseler olmasa da iyi bir tatil geçirmenizi sağlayacak rahatlığı sunar.

Amasra'da 6 lokanta vardır. Bu lokantalarda üç kap yemek 4 ila 5 liraya yenebilir. Ayrıca, iki plaj gazinosu da bulunmaktadır. Yiyecek maddeleri, özellikle balık, bol ve ucuzdur.

Özgün Sanat ve Turizm Çalışmaları

Amasra’nın özgün sanatlarından biri olan "Çekicilik" (tahta oymacılığı) turistler tarafından ilgiyle karşılanır. Amasra'yı Sevenler Derneği'nin girişimleriyle başlayan turizm çalışmaları, kasabanın kalkınmasını sağlamış; harita ve imar planı, eski eserler müzesi, elektrik, belediye, kadastro gibi hizmetler başarıyla hayata geçirilmiştir.

Tarihi ve Kültürel Zenginlikler

Amasra, İran hükümdarı Dara'nın kardeşi Oksiyatees’in kızı ve Diyonis'in karısı Amastris tarafından kurulmuş ve adını Amastris'ten almıştır. Amasra, daha sonra Roma ve Bizans egemenliğine geçmiş, 1461'de Fatih Sultan Mehmet döneminde Sadrazam Mahmut Paşa tarafından fethedilmiştir. Fatih, Amasra’yı çok beğenmiş ve buraya “Çeşm-i Cihan” adını vermiştir.

Behçet Kemal Çağlar da "Amastris Masalı"nı şu dizelerle bitirir: “Yeryüzünün emsalsiz yeri nerde deseler İnsafı zevki olan akla Amasra gelir.”

Amasra, tarihi kalesi, emsalsiz denizi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini beklemektedir.

Bartın Haberleri