ZONGULDAK

Göz ardı edilemez, ülkenin sanayisine güç katıyor!

Emeğin başkenti kömür kent olarak bilinen Zonguldak’ın Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK), kömürü ülkenin yeni milli güç kaynaklarından biri haline getirmeye kararlı olunduğu, yerin metrelerce altında, her biri alın teriyle çalışan emekçilerin üretimiyle Türkiye’nin sanayisine güç kattığına dikkat çekildi.

Abone Ol

Emeğin başkenti kömür kent olarak bilinen Zonguldak’ın Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK), kömürü ülkenin yeni milli güç kaynaklarından biri haline getirmeye kararlı olunduğu, yerin metrelerce altında, her biri alın teriyle çalışan emekçilerin üretimiyle Türkiye’nin sanayisine güç kattığına dikkat çekildi.

Araştırmacı gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü, 2019-2023 “TTK Stratejik Plan Hazırlık Süreci”ni değerlendirdi.

TTK Stratejik Plan Hazırlık Süreci”nde,
“Kömürü ülkemizin yeni milli güç kaynaklarından biri haline getirmeye kararlıyız. Yerin metrelerce altında, her biri alın teriyle çalışan emekçilerimizin üretimiyle ülkemizin sanayisine güç katıyoruz” denilerek şu görüşlere yer verildi:
“10 Aralık 2023 tarih ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile kamuda stratejik planlama uygulamasının yasal altyapısı oluşturulmuş ve merkezi idareye bağlı tüm kamu kurum ve kuruluşlarına stratejik plan hazırlama zorunluluğu getirilmiştir. İlgili yasa ve esaslar çerçevesinde kurumumuz 2019-2023 ‘Stratejik Planı’nın hazırlanmasına yönelik süreç başlatılmıştır. 

‘Üst Politika analizleri’

2019-2023 ‘Stratejik Plan’ hazırlık çalışmalarında kurumumuzun amaç ve hedefleri belirlenirken öncelikle ‘Üst Politika’ analizleri yapılmıştır. 

‘10. Kalkınma Planı’

Madencilik sektörüyle ilgili üst politikalarda yer alan 10. Kalkınma Planı olarak yerli kömür kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi içindeki payının artırılması, Orta Vadeli Program olarak yerli kaynak rezervlerimizde artış sağlamak üzere petrol, doğal gaz, kaya gazı ve kömür aramalarının artırılması ve güneş rüzgar, biokütle, yenilenebilir enerji ve yerli kömür kaynaklarının elektrik üretimindeki payı artırılacak. Yeka modeliyle bu enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi desteklenecektir. 

‘Maden arama ve sondaj çalışmaları hızla devam ettirilerek ekonomiye kazandırılacak’

Maden arama ve sondaj çalışmaları hızla devam ettirilerek, bulunan rezervler kamu/özel iş birliğinde yeni iş modelleri ve finansman mekanizmalarıyla ekonomiye kazandırılacaktır. 
65. Hükümet Programı kömür ve jeotermal gibi yerli kaynakların potansiyelinin tespitine yönelik arama faaliyetlerinin en üst düzeye çıkarması, hedefleri kapsamında 2019-2023 Stratejik Plan dönemi kurumumuzun orta ve uzun vadeli amaçları, temel ilke ve politikaları, hedef ve öncelikleri, performans göstergeleri ve bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler belirlenmiştir.

Ekipler kuruldu

Stratejik plan çalışmalarını yönlendirmek için Strateji Geliştirme Kurulu, çalışmaların koordinesi için Strateji Planlama Ekibi, çalışmaların yürütümü için ise Araştırma Planlama ve Koordinasyon Dairesi Başkanlığı Koordinatör Birimi olarak görevlendirilmiştir. 

‘Düzenlenen İç Paydaş Çalıştayı’na, 43 paydaş katıldı’

Stratejik Plan çalışmalarının ilk adım olarak TÜBİTAK-TÜSSİDE’den Stratejik Yönetim eğitimi alınmış ve plana girdi sağlamak üzere 06.12.2017 tarihinde ‘İç Paydaş Çalıştayı’ düzenlenmiştir. Çalışma ‘Kürsüden anlatma ve toplu dinleme konferansı’ şeklinde değil, yaratıcı fikir oluşturma yöntem ve teknikler kullanılarak, katılımcıların tüm çalışmalara başından sonuna kadar aktif katılımı ile yazılı bilgi ve belge üretmeye yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonrasında kurumun GZET analizi için önemli girdiler elde edilmiştir. 07.12.2017 tarihinde de ‘Dış Paydaş Çalıştayı’ düzenlenmiş, kurumun dış paydaşlar olarak kamu sektörü, sivil toplum kuruluşları ve üniversite temsilcilerinden oluşan 43 paydaş katılmıştır. Bu çalışmada da aynı fikir oluşturma yöntem ve teknikleri kullanılmış elde edilen sonuçlarla PESTLE analizi için önemli girdiler oluşturulmuştur.

‘Kurum çalışanlarının geniş katılımı sağlandı’

Stratejik Plan çalışma aşamalarında kurum çalışanlarının geniş katılımlarıyla iç ve dış paydaş listeleri, ürün ve hizmetler, kurumsal değerler, vizyon ve misyon ifadeleri, amaç ve hedefler belirlenmiştir. Çalışma modeli olarak her bir çalışma öncelikle birimler bazında yapılmış, sonrasında ortaya çıkan fikirler Stratejik Planlama Ekibi ile konsolide edilmiş sonuçlar Strateji Geliştirme Kurulu’nda görüşülmüş ve hem görüşleri çalışmaya dahil edilmiş, hem de o ana kadar yapılmış çalışmalar değerlendirilmiştir.

‘62 toplantı yapıldı’

Tüm Stratejik Plan çalışmaları kapsamında birimlerle 32 toplantı, Stratejik Planlama Ekibi ile 15 toplantı, Strateji Geliştirme Kurulu ile 10 toplantı ve üst yönetim ile 5 toplantı yapılmıştır. Stratejik Plan’da ülke sanayisi için stratejik öneme sahip taş kömürünü bilimsel ve teknolojik yöntemler kullanarak aramak, en verimli şekilde üretmek, sanayi-enerji sektöründe kullanıma sunmak için en uygun planlamayı yapmak ve bu plan kapsamında 5 yıllık kurum hedefleriyle ilgili faaliyetleri belirli periyotlarla izlemek amaçlanmıştır.
Kömürü ülkemizin yeni milli güç kaynaklarından biri haline getirmeye kararlıyız. Yerin metrelerce altında, her biri alın teriyle çalışan emekçilerimizin üretimiyle ülkemizin sanayisine güç katıyoruz.”