Gereksiz makamlar ülkeyi fakirleştiriyor

Nüfusu iyice azalmış, ticari faaliyetin düştüğü, endüstriyel üretimin söz konusu olmadığı küçük ilçe ve beldelerde onlarca daire müdürü (amir, yönetici) olmasına asla gerek yoktur.

Abone Ol

En son olarak (2 yıl evvel) bastonuyla tanınan 20-25 bin nüfuslu küçük bir ilçedeki meslek lisesinde çalışıyordum. Burada bulunan daire müdürlerinin tümüne yakınının makam arabası, özel şoförü vardı.

Kaymakam, belediye başkanı, hastane, orman, tarım, SGK, eğitim, mal, adliye, müftü, sağlık, jandarma, emniyet, cezaevi, yüksek okul, nüfus, tapu, özel idare, kamu bankası, sosyal dayanışma vb. gibi resmi kurumların çok çok az iş yapan amirlerinin altında pahalı makam (hizmet) araçları mevcuttu.

İlçenin bir ucundan diğer ucuna gitmek en fazla 15 dakika sürüyordu ama hiçbir amir yürümezdi. Özel sürücülü, klimalı araçlarıyla çok önemli insan pozlarında oradan oraya dolaşıp dururlardı.

Şu anda özel bir kurumda çalışıyorum. Burada asla lüks makam odaları, şoförler, pahalı taşıtlar yok. Herkes kendi vasıtasıyla işe gidip geliyor.

Doğum yerim olan ilçenin şu anki nüfusu 1200 kadardır. Lakin bu ilçede bile onlarca müdürlük söz konusudur. Geçen yıl bir vesile ile ilçedeki hükümet konağına gitmiştim. Memurlar, sekreterler, hizmetliler, şefler, müdür yardımcıları, müdürler, amirler lüks odalarında çalışıyor gibi yapıyorlardı.

Üzücü olan bir diğer husus da devletin okullarındaki idareci fazlalığıdır. Ülkemizde 57 bin okul var. İlçe ve il yönetim birimlerini de sayarsak 60 bin birim eğitim binası mevcut. Bunların her birinde en az 1 müdür, en az 1 müdür yardımcısı söz konusudur. Bu hesaba göre 1200.000 kişilik eğitim ordusunun 250 bini idareci statüsünde olup günde en fazla 2 saat verimli biçimde çalışarak 35-70 bin TL arası maaş almaktadırlar. Özel sektöre ait okullarda artık müdür yardımcısı ve müdür bile gerek yoktur. Zira her işi bilgisayarlar yapabilmektedir. Sıradan bir kamu lisesinde bile müdür, müdür başyardımcısı, 3-5 müdür yardımcısı çalıştırmanın aslında hiç lüzumu yoktur. Her okulda sadece 1 müdür, 1 sekreter (memur) yeterli olmaktadır.  

Toplam dış borcu 500 milyar dolar, yıllık enflasyonu % 65-120 arasında dolaşan, ihracatı ithalatının yarısını karşılayan, lüks tüketimden asla vazgeçmeyen bir ülkenin batışı mutlaktır.

Almanya, Hollanda, Fransa, İngiltere vb. gibi gelişmiş ülkelerin yönetim ve kamu personeli istihdam anlayışı nasıl ise bizde de aynısı olmalıdır.         

Ali Özdemir

0505 220 83 85

www.aliozdemir.net

24.04.2024