Gece yarısı bombası!.. Cumhurbaşkanlığı kararıyla Türkiye İstanbul Sözleşmesi'nden çekildi...

Bakan Ali Yerlikaya duyurdu... Ehliyet yenilemede yeni karar! Bakan Ali Yerlikaya duyurdu... Ehliyet yenilemede yeni karar!
Türkiye İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı..Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı. İstanbul Sözleşmesi, cuma gecesi Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle feshedildi. İstanbul Sözleşmesi, son birkaç yıldır kaldırılacağı söylentileri ile kamuoyu gündemindeydi. Kadın hakları aktivistleri, avukatları ve insan hakları örgütleri, İstanbul Sözleşmesi'nin kadına karşı şiddeti ve kadın cinayetlerini önlemekte, kadınları korumakta çok önemli bir anlaşma olduğunu vurgulayarak uzun zamandır kaldırılmaması yönünde kampanya yürütüyordu. "Eşcinselliği kabul ve Toplumsal cinsiyet eşitliği" ilkesine dayanıyor 11 Mayıs 2011'de İstanbul'da imzaya açıldığı için 'İstanbul Sözleşmesi' ismiyle anılan "Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi"ni imzalayan ve onaylayan ilk ülke Türkiye olmuştu. Sözleşmeye karşı çıkanlar, bunun aile yapısına zarar verdiğini ve içindeki bir madde yer alan 'toplumsal cinsiyet' ifadesiyle "LGBT propagandası" olduğunu belirterek, bu anlaşmaya rağmen kadın cinayetlerinin giderek arttığını öne sürüyor. Kamuoyunda çok konuşulan İstanbul Sözleşmesi'nden Türkiye'de yürürlükten kaldırılmasına karar verildi. Kadına yönelik, aile içi şiddeti önleyici ve şiddetle mücadeleye yönelik yaptırımları barındıran İstanbul Sözleşmesi, boşanan erkeklerin nafaka mağduriyeti yaşdıkları gerekçesi dahil, farklı nedenlerle tartışma konusu olmuştu.

2014 YILINDA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

İstanbul Sözleşmesi, 10 ülkenin onaylamasının ardından 1 Ağustos 2014 tarihinde de yürürlüğe girmiştir. Sözleşme şu ana kadar 17'si AB üyesi, toplam 28 ülke tarafından onaylandı.

ŞİDDETİN TÜM TÜRLERİNİ İÇERİYOR

İstanbul Sözleşmesi psikolojik şiddet, ısrarlı takip, fiziksel şiddet, tecavüz, zorla evlendirme, kadın sünneti, kürtaja zorlama, zorla kısırlaştırma, tecavüz ve taciz dahil cinsel şiddet olmak üzere kadına yönelik şiddetin tüm türlerini içeriyor. 81 maddeden oluşan sözleşmenin temel amacı; 1- Önleme (şiddeti önleme) 2- Koruma (şiddet mağdurunu koruma) 3- Kovuşturma (şiddet uygulayanı soruşturma) 4- Politikalar (kadına karşı şiddetin sonlandırılmasına yönelik politikalar)

Editör: TE Bilisim
Editör Hakkında
Yorumlar