GENEL

Türkiye'nin risk altındaki illeri belirlendi!

Türkiye'nin 81 ilinden 36'sının yüksek iklim riski taşıdığı tespit edildi. İşte o iller...

Abone Ol

Mimar, Şehir ve Bölge Planlama Uzmanı Dr. Duygu Bütün tarafından hazırlanan kapsamlı raporda, Amasya, Tokat, Mersin, Kahramanmaraş, Kayseri, Muş ve Ağrı'nın en riskli şehirler olduğu ortaya çıktı.

Rapor ayrıca sıcaklık değerlerinin genel olarak arttığını ve kıyı kentlerinde bile tropik gecelerin yaşandığına dikkat çekti.

Ekonomim'de yer alan habere göre, Türkiye'deki 81 kentin 36'sının 'yüksek' veya 'çok yüksek' iklim riski altında olduğu vurgulanırken, Amasya, Tokat, Mersin, Kahramanmaraş, Kayseri, Muş ve Ağrı'nın en riskli şehirler olduğu belirtildi.

İstanbul, Ankara, Kayseri, Mersin ve Gaziantep ise sıcaklık artışı ve kuraklıkla karşı karşıya olan şehirler arasında yer alıyor. Sel riski ise Trabzon, Rize ve Giresun gibi kuzey illerini etkileyebilir.

Araştırma, İstanbul ve İzmir sahillerinin 2050'de sular altında kalabileceğini öne süren "Deniz Seviyesi Yükselmesi ve Olası Etkileri" raporuyla örtüşüyor, bu da endişeleri artırıyor.

Raporda, ülke genelinde artan sıcak dalgalarının üretim kayıplarına, altyapı zararlarına ve verim düşüşüne neden olabileceği vurgulanıyor.

Ayrıca, 81 ilin 30'unun yüksek veya çok yüksek kuraklık riski altında olduğu, bu illerde bulunan tehdit altındaki türlerin yüzde 46'sının bulunduğu belirtiliyor. Güneydoğu illerinin özellikle düşük uyum kapasitesi nedeniyle kuraklık karşısında zarar görebileceği ifade ediliyor.

Raporda Mersin'in ortalama en yüksek sıcaklıklar ve sıcak hava dalgaları açısından riskli olduğu, İstanbul, Ankara, Kayseri ve Gaziantep'in ise çok yüksek sıcak hava dalgası riskine sahip olduğu vurgulanıyor.

Bu şehirlerde özellikle çocuklar, yaşlılar, düşük gelir grupları ve geçici koruma statüsündeki nüfusun yoğunlaştığı belirtiliyor.

Sıcak hava dalgalarının en fazla tehdit oluşturduğu şehir olarak Mersin öne çıkarken, Şırnak ve Şanlıurfa'nın en fazla zarar görebilecek iller olduğu ifade ediliyor.

İstanbul'un ise sıcak hava dalgalarına en fazla maruz kalan kent olduğu belirtilirken, sel riskinin özellikle kuzey illerinde yüksek olduğu vurgulanıyor.

Giresun, Trabzon ve Rize başta olmak üzere 25 şehirin yüksek veya çok yüksek sel riski altında olduğu belirtilirken, taşkın riski altında 855 binden fazla nüfus, bir havalimanı, 11 enerji santrali ve 273 hastane bulunduğu ifade ediliyor.

Raporda ayrıca, 81 ilin 30'unun yüksek veya çok yüksek kuraklık riski altında olduğu, bu illerin aynı zamanda tarımsal üretimde önemli bir rol oynadığı ve kırsal nüfusun yoğun olduğu vurgulanıyor. Bu illerin aynı zamanda Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından 'tehdit altında' kategorisinde sınıflandırılan birçok türe ev sahipliği yaptığı belirtiliyor.