Türkiye'nin en büyük şirketlerinden ERDEMİR'i tanıyalım...
Ülke Sanayisinin en önde gelen şirketlerinden Ereğli Demir Çelik fabrikası (ERDEMİR) yakından tanıyalım...
Abone Ol
Erdemir, 1960'ta devlet tarafından Karadeniz Ereğli'de kurulan ve 2006'da özelleştirilerek OYAK'a devredilen demir ve çelik fabrikası.
Şirket 11 Mayıs 1960 tarihinde resmen kurulmuş olup fabrika kurulması 42 ay sürmüş ve 15 Mayıs 1965'te işletmeye alınmıştır.[3] İlk kurulduğunda kamu kuruluşu olan Erdemir, 2006 yılından itibaren Oyak Grubu bünyesinde faaliyet göstermektedir. Türkiye'nin en büyük yassı demir üreticisidir. Şirketin 2 adet limanı vardır.
Erdemir, Karadeniz Ereğli'sinin can damarı olarak nitelendirilmektedir. Ereğli nüfusunun büyük bir kısmı doğrudan ya da dolaylı yoldan Erdemir ile bağlantılıdır. Ayrıca Alaplı ilçesinde de yan sanayi bulunmaktadır.
Erdemir'in limanı
Erdemir Limanı (41°17'48"N ve 31°23'45"E) Baba Burnu’ndan Çengel Burnu’na kadar (41°14'45"N ve 31°23'45"E) olan hattın sahil kesiminde yer almaktadır.
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nın ve müşterilerinin liman hizmetleriyle ilgili talepleri doğrultusunda entegre çözümlere sahip dünya standartlarında bir Liman İşletmecisi olan Erdemir Limanı; Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nın tüm ihtiyaçları ile 3. şahısların, çevre sanayi kuruluşlarının ihracat/ithalat taleplerini karşılamakta, bölgesindeki deniz ticaretini desteklemekte, liman İşletmesi ve işletmeciliğine yönelik ihtiyaçlar doğrultusunda sürekli yatırımlarıyla geleceği planlamaktadır.
Erdemir Limanı 2 ana limandan meydana gelmiş olup, konularında uzman personeliyle liman işletmeciliğinin yanı sıra klavuzluk ve romorkaj hizmeti de vermektedir. Müşteri talepleri doğrultusunda her türlü yükün elleçlenebildiği limanımız, farklı kapasitelerde azami 200.000 DWT 'a kadar olan gemilerin yanaşabileceği 405 ve 350 metre uzunluğunda iki dökme yük rıhtımı, farklı kapasitelerde azami 60.000 DWT'a kadar olan gemilerin yanaşabileceği 295, 300, 170 ve 150 metre uzunluğunda dört genel kargo rıhtımı, uluslararası standartlarda RO-RO ve Tren Ferisi Rıhtımları, 110 tonluk Romorkaj Gücü, 2500/1500 ton/saat tahliye kapasiteli boşaltma vinçleri, 30 metreden 40 ton kaldırma kapasiteli sahil vinçleri, çeşitli tonajlarda yardımcı makine ve ekipmanları, toplam 16.000.000 ton elleçleme kapasitesi ile Erdemir Limanı, Türkiye'nin Karadeniz'den dünyaya açılan kapısı konumundadır. Özellikle kömür, cevher gibi dökme yüklerde Türkiye'nin en büyük ve en hızlı tahliye imkanlarına sahiptir.
Erdemir Limanı, "Gemilerden Atıkların Alınması ve Kontrolü Yönetmeliği" gereği gerekli çalışmalarını tamamlamış ve 12 Ağustos 2005 tarihinde T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan çalışma lisansını almıştır.
Gelişen bir sanayi, güçlü bir ekonomi için stratejik bir adım...
Erdemir’in üretime başlaması kalkınma planı doğrultusunda ekonomisini geliştirmeye çalışan Türkiye için dönüm noktalarından biriydi. 1950’li yıllarda sanayi alanında ciddi hamleler başlatan Türkiye’nin, önemli miktarda döviz harcayarak gerçekleştirdiği ithalatın önemli bölümünü yassı mamulden üretilen ürünler oluşturuyordu. Yeni sanayi kollarının gelişebilmesi için yassı çelik ihtiyacı giderek artıyordu. İşte bu noktada Türkiye’nin kalkınma planlamasında en önemli stratejik adımlardan biri atıldı ve Erdemir’in kurulmasına karar verildi.
1959 yılında Sanayi Bakanlığı'nca kurulan bir heyet ile ABD'de Koppers şirketi tarafından yapılabilirlik etüdü ve yassı çelik üretecek tesisi kuracak şirketin statüsü üzerine çalışmalar başlatıldı. Koppers Associates SA, İş Bankası A.Ş., Demir ve Çelik İşletmeleri Umum Müdürlüğü ile Ankara Ticaret ve Sanayi Odası yassı çelik üretecek şirketin kurucuları arasında yer aldı. Bu kuruluşlarca 1959 yılı sonunda imzalanan bir protokol ile kurulacak şirket için kanun tasarısı, Kurucular Anlaşması ve Şirket Esas Sözleşmesi gibi esasları hazırlamak ve yürütmek için bir müteşebbis heyeti seçildi.
Türkiye'nin ilk yassı çelik üretim tesisinin kurulması için 12 Şubat 1960'ta Kurucular Anlaşması imzalandı. 28 Şubat 1960 tarihinde kabul edilen 7462 sayılı bir kanunla Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) adıyla bir anonim şirket kurulması için Bakanlar Kurulu'na yetki verildi. Süratle sanayileşme hamlesi yapan Türkiye'de gerek mevcut sanayinin beslenmesi gerekse yeni sanayi kollarının kurulup gelişmesi için, 11 Mayıs 1960 tarihinde özel bir yasayla kuruluşu resmen tescil edildi.
Erdemir, 15 Mayıs 1965 tarihinde yıllık 0,5 milyon ton ham çelik ve 0,4 milyon ton yassı çelik üretim kapasitesiyle yolcuğuna başladı.
Erdemir, Türk sanayisinin artan ihtiyaçları doğrultusunda üretim kapasitesini ve ürün çeşitliliğini sürekli geliştirdi. Türkiye’nin en büyük yatırım projelerine imza atan Erdemir,
1,5 milyar ABD doları tutarındaki Kapasite Artırma ve Modernizasyon Yatırımlarını (KAM I ve KAM II) 1996'da tamamladı. 1998 yılında Karadeniz'in ve Türkiye'nin en büyük limanlarından olan Yeni Liman Tesisleri, 1999'da Kalay/Krom Kaplama Tesisi hizmete girdi. Türkiye’nin tek levha haddehanesi 2006 yılında devreye alındı.
Erdemir gerçekleştirdiği yatırımlarla kapasitesini ve ürün çeşitliliğini artırırken, kurduğu ve satın aldığı İskenderun Demir ve Çelik A.Ş (İsdemir), Erdemir Çelik Servis Merkezi (Ersem), Erdemir Madencilik San. ve Tic. A.Ş (Ermaden), Erdemir Romania S.R.L. Erdemir Mühendislik Yönetim ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. ile büyümeye devam etti.
Erdemir ve bağlı şirketleri için 2006 yılı bir dönüm noktası oldu. Ülkemizin en büyük gruplarından OYAK bünyesine katılan Erdemir ve bağlı şirketleri OYAK’ın finansal gücü ve deneyimiyle güçlü büyümesini sürdürdü.
Türkiye yassı çelik sektöründe bir okul olan Erdemir, bütünüyle kendi mühendis ve işçilerinin bilgi birikimi ve emeğinin ürünü olan Yeni 1 No.lu Yüksek Fırın Ayşe’yi 2008 yılında devreye aldı.
Müşterilerinin bugün ve gelecekteki ihtiyaçları için yenilikçi çözümler sumayı ve sorumlu üretim anlayışı doğrultusunda kaynaklarını etkin ve verimli kullanmayı hedefleyen Erdemir, ileri çelik araştırmaları yürütmek üzere 2014 yılında Ar-Ge Merkezi’ni kurdu. Erdemir özellikle otomotiv sanayisine yönelik kaliteli özel üretimleri gerçekleştiren, yüksek teknolojik özelliklere sahip 2. Sürekli Galvanizleme Hattını ise 2018 yılında devreye aldı. Diğer yandan Erdemir Asia Pacific Pte. Ltd., Erdemir Enerji, İsdemir Linde Gaz Ortaklığı ve Kümaş Manyezitle birlikte büyümesini sürdürdü.
OYAK Maden Metalürji şirketleri olarak Erdemir ve bağlı şirketleri, üretimleri, finansal performansları sağladıkları istihdam ve sürdürülebilir gelişmeye katkılarıyla ülkemiz için çalışmaya devam ediyor.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te İmza Gazetesi sitemize
abone olun.