GENEL

Sağlıklı bir kalp için önerilen meyveler... Hastalıklara karşı koruyucu kalkan görevi üstleniyorlar....

Kalp ve damar hastalıkları, erkeklerde genellikle 40'lı yaşlardan itibaren, kadınlarda ise menopoz sonrası yaklaşık beş-altı yıl sonra ciddi şekilde ortaya çıkmaya başlar. Ancak, bu riski doğal yollarla azaltmak mümkündür. Özellikle bazı meyveler kalp sağlığını olumlu yönde etkileyebilir. İşte kalp ve damar sağlığı için faydalı olan o meyveler...

Abone Ol

Kalp ve damar hastalıklarının gelişiminde kesinlikle birçok faktör etkilidir. Özellikle diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi, tütün ürünleri kullanımı ve yaş ilerlemesi gibi risk faktörleri öne çıkar.

“Yüksek tansiyonda ve aterosklerozda (Atar damarların iç tabakalarında yağ, kolestrol ve iltihabi atıkların birleşmesi sonucunda oluşturmuş oldukları plaklar ile açığa çıkan darlık olarak açıklanabilir) azalma veya atardamarların sertleşmesi gibi kardiyovasküler faydalar sağladığını” açıklandı.

Dr. Vivek, elmaların önemini vurgulayarak şöyle diyor: "Elmalar, lif, C vitamini ve potasyum açısından zengindir ve bu özellikleri sayesinde güçlü antioksidanlardır. Ayrıca düşük glisemik indeksleri sayesinde Tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabilirler."

Elmayı dilimleyerek gün içinde atıştırmalık olarak tükettiğinin de altını çizen Dr. Deepak Vivek, “Gün içinde elma tüketmek enerjiyi de dengeliyor. Ayrıca kas kramplarını da önlüyor” dedi.

Tennessee'deki Methodist Le Bonheur Healthcare'de kardiyolog olarak görev yapan Dr. Sushant Khaire, elmanın yanı sıra muzun da sağlık açısından önemli olduğunu vurguluyor. Dr. Khaire şunları söylüyor: "Muz, lif, C vitamini, B6 vitamini, potasyum, magnezyum ve antioksidanlar açısından zengin bir besindir. Özellikle lif içeriği sindirimi desteklerken, C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir ve B6 vitamini kalp, beyin ve sinir sistemi için hayati öneme sahiptir."

Hempstead'deki Hofstra Northwell'deki Zucker Tıp Fakültesi'nde kardiyoloji profesörü olan Dr. Jennifer Mieres, Today.com'a verdiği demeçte, "Armut ve kiraz gibi meyveler, elma ve muz gibi yüksek lif içeriğine sahiptir. Öğleden sonraki atıştırmalıklar için doyurucu olmalarının yanı sıra, kalp hastalığına karşı korunmaya da yardımcı olabilirler" diyor.

Tuzsuz fındık ve kuru meyvelerin de faydalı olduğunun altını çizdi.