GENEL

Ramazan’da Nasıl Beslenilmeli... Dikkat Edilmesi Gereken Konular...

Ramazan beslenmesi nasıl olmalıdır? Nelere Dikkat Etmeliyiz... Su Ne Kadar İçmeliyiz...

Abone Ol

Uzun süre aç kaldıktan sonra oruç açılırken yemekler yavaş yavaş iyice sindirilerek tüketilmelidir.

Midede rahatsızlık oluşturmaması adına yemeğe daha sıvı sayılan çorba ile başladıktan sonra az yağlı hazırlanmış yemekler ile devam edilmelidir.

Gün içerisinde kaybedilen sıvıyı yerine koymak oldukça önemlidir. Bu nedenle yemek sırasında olmasa da sonrasında bol miktarda sıvı tüketilmelidir. Suyun vücuttaki önemi için vücudunuzu susuz bırakmayın yazımızı okuyabilirsiniz.

Yemekle fazla tuz tüketmek susuzluğun daha fazla hissedilmesine neden olur. Bu nedenle özellikle sahurda olmak üzere oruç boyunca tuzlu yiyeceklerden uzak durarak tuz tüketimine dikkat etmenizde fayda vardır.

Sahurda yapılan öğün iftara kadar vücuda enerji sağlar. Bu nedenle sahur kesinlikle su ile geçiştirilmemeli mutlaka kalkılıp bir öğün şeklinde hazırlık yapılmalıdır.

Oruç boyunca sahur kesinlikle yapılmalı, su veya meyve gibi besinlerle geçiştirilmemelidir. Sahurun sabaha karşı yapılması özellikle kilo vermek isteyen danışanların gece yemek kilo aldırır şeklinde düşünerek sahur yapmaktan vazgeçmesine neden olabilir. Ancak zaten sınırlı yeme süresine sahip olunan Ramazan ayında gün içerisinde ihtiyaç duyulan enerji hem sahur hem de iftarda yapılan beslenme ile sağlanır.

Ülkemizde de yoğun bir şekilde tüketilen kahve ve çay birer diüretiktir. Böbreklerden su atılımını destekleyen bu içeceklerin tüketimini, zaten kısıtlı bir sıvı tüketiminin olduğu oruç süresince azaltmakta fayda vardır.

İftar sırasında doygunluğu aşırıya kaçmadan sağlayabilmek için iftar iki veya üç kısma bölünebilir.

Tüm gün aç kaldıktan sonra iftar sırasında hızlı yemek yemek oldukça sık görülür. Ancak birden hızlı yemek hazımsızlık yarattığı gibi ihtiyaç duyulandan fazla yemek yemeye de sebep olabilir.

Orucu açarken su içmekte bir sorun yoktur. Ancak yemekten önce fazla su tüketmek doygunluğa ulaşarak iştahın kapanmasına ve ihtiyaç duyulan enerjinin alınmasına engel olabilir. Bu nedenle sudan birkaç yudum aldıktan sonra yemeğe geçilmelidir.

Gün içerisinde sınırlı bir yemek yeme zamanı bulunduğu için beslenmenizde dolayısıyla da sindirim sisteminizde bazı değişiklikler meydana gelebilir. Oruç döneminde çoğunlukla kabızlık olmak üzere farklı sindirim problemleri görülebilir. Bunu önlemek için yüksek lifli tahıllar (kepekli, tam buğday gibi), sebze, kurubaklagil yemekleri ve bol miktarda sıvı tüketmenin yanı sıra iftardan sonra hafif bir yürüyüş yapmanın da durum ile ilgili faydası olacaktır

Lif ve sıvı ihtiyacını karşılamak için meyve ve sebzelerden yardım alınabilir