GENEL

Maymun Çiçeği virüsü nasıl tedavi edilir? Belirtileri neler? Evcil hayvanlar risk altında mı?

Maymun çiçeği virüsü (mpox), dünya genelinde 16 ülkede görülerek yayılmaya devam ediyor. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, maymun çiçeği virüsüne karşı alarma olduklarını belirtti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, maymun çiçeği virüsüyle ilgili merak edilenlere dair açıklama yaptı.

Abone Ol

Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinin (Africa CDC) paylaştığı verilere göre, Afrika'da 13 ülkede M çiçeği virüsü vakasına rastlandı. M çiçeği, şu anda Afrika kıtası dışında üç ülkede görüldü. 2024'te ilk kez İsveç, Avustralya ve Pakistan'da da tespit edilen M çiçeği virüsünün görüldüğü toplam ülke sayısı 16 oldu.

16 ülkede görülen Maymun Çiçeği virüsüyle ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, maymun çiçeği virüsüne ilişkin alarm halinde olduklarını belirterek, "Şu ana kadar tanısı konulmuş bir hastamız yok. İnşallah da olmaz ama olursa da üstesinden geleceğimizi bilmenizi istiyorum. Daha salgın gelmeden veya belli bölgede endemikken insanlarımızın korkmasını istemiyoruz." dedi.

Ayrıca, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kentte maymun çiçeği virüsü (mpox) vakası görüldüğü yönündeki iddialar üzerine yapılan açıklamada, “Ankara’daki hiçbir sağlık tesisimizde maymun çiçeği hastalığı şüphesi ile karantinaya alınan hastamız bulunmamaktadır.” denildi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR? M çiçeği, klinik olarak daha hafif olmasına rağmen, semptomları geçmişte çiçek hastalarında görülenlere benzeyen, nadiren ölümcül olabilen, hayvandan insana bulaşan viral bir hastalıktır. İnsandan insana da bulaşabilmektedir. Maymun Çiçeği virüsüne yakalandığını düşünen veya olan biriyle yakın temaslı olan kişiler, bir sağlık kuruluşuna danışmalı ve kişiye test yapılıp yapılmamasına doktor tarafından karar verilmeli. Maymun Çiçeği, genellikle ateş, solunum sistemi semptomları (boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı veya öksürük gibi), baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, büyümüş lenf nodları ve hastalığa özgü karakteristik cilt döküntüleri olarak belirti gösterir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİSİ OLANLAR NE YAPMALI? Yeni veya açıklanamayan bir cilt döküntüsü fark edilince bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Sağlık kuruluşuna başvuruncaya ve test sonuçları çıkana kadar başkalarıyla yakın temastan (cinsel temas dahil) kaçınılmalı. Test sonucu pozitifse, temiz ve sağlam cilt görünümüne kavuşana kadar (cilt döküntüleri kabuklanıp düşerek iyileşecek) hasta kendini izole etmeye devam etmeli. Hasta, ateş, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı veya öksürük belirtileri ortadan kaybolana kadar izole olmaya devam etmeli. Hasta, kendini izole ederken başkalarıyla temastan kaçınmalı (cinsel temas dahil), sadece hekime görünmek için veya acil durumlar için dışarı çıkmalı, toplu taşıma araçlarını kullanmaktan kaçınmalı. Hasta, izolasyondan çıkması gerektiği durumlarda, cilt döküntülerini kapatmalı ve yüze iyi oturan bir maske takmalı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR? Maymun Çiçeği virüsü için özel olarak geliştirilmiş bir tedavi bulunmuyor. Ancak virüsler arasındaki genetik benzerlikler nedeniyle, çiçek hastalığını tedavi etmek için kullanılan antiviral ilaçlar, Maymun Çiçeği tedavisinde kullanılabilse de etkinliği tam olarak kanıtlanmış değil.

EVCİL HAYVANA BULAŞIR MI? Maymun Çiçeği virüsü, zoonotik (hayvanlar ve insanlar arasında bulaşabilen) bir hastalıktır ancak şu anda evcil hayvanlar yüksek risk taşımıyor.