GENEL

Kavurucu Sıcaklarla Başa Çıkmanın Püf Noktaları...

Sıcak Havalarda Nelere Dikkat Edilmeli... İşte 8 Maddede Yazınızı Kolaylaştıracak Şeyler...

Abone Ol

Beslenmeye Özen Göstermek Kışın yağlı ve ağır yiyeceklerin tüketimi ve az egzersiz yapılması sonucu yaz aylarına girerken hızlı kilo vermek istenir. Bu durum yetersiz beslenmeye yol açabilir. Ancak yazın daha hareketli olunması ve dışarıda daha fazla vakit geçirilmesi nedeniyle sulu, posa ağırlıklı ve yeterli miktarda beslenmeye dikkat edilmelidir. Yazın sıcak etkisiyle tansiyon düşmeleri artacağından mineral alımına özen gösterilmelidir. Sebze ağırlıklı ana öğünler tercih etmek, günde 1-2 porsiyon meyve tüketimi ile doğal şekerlerle vücuda glikoz ve fruktoz almak, sıvı oranı yüksek yemekler seçmek ve porsiyonları renkli tutup miktarını azaltarak hazırlamak dengeli bir yaz beslenme rutini oluşturur. Yazın mikroorganizmaların sıcakta üreme ortamlarının daha uygun olması nedeniyle gıda zehirlenmeleri olabilir. Gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için besinlerin son kullanma tarihlerine dikkat edilmeli, meyve ve sebzeler yeterince yıkanmadan tüketilmemelidir.

Yeterince Sıvı Almak Sıcaklıkların artması, terlemenin de artması demektir. Terleme ile meydana gelen su kaybı hormon mekanizması devreye girene kadar tansiyon düşüklüğüne neden olabilir. Yeterli su tüketilmezse tansiyon düşüklüğü yaz aylarında sorun yaratabilir. Terleme ile oluşan mineral ve su kaybını günde ortalama 2 litre su içerek dengelemek gerekir.

Hareketli Kalmak Egzersiz her mevsimde günlük yaşamın bir parçası olmalıdır. Genelde sıcak havalardan dolayı kışın düzenli yapılan egzersizler yaz aylarında aksatılır. Ancak doğru zamanda yapılan yaz egzersizleri vücut için devamlılık sağlar ve sağlıklı yaşam için önemlidir. Akşam yemeğinden önce ya da en az 2 saat sonra yapılan hafif egzersizler tercih edilebilir. Egzersizler her mevsimde önemli olduğu gibi yaz aylarında da aksatılmamalıdır.

Güneş Kremi ve Cilt Sağlığı Güneş her mevsimde hatta bulutlu havalarda bile UV ışınlar saçar. Cilt sağlığı için her hava koşulunda bu ışınlardan korunmak gerekir. Yaz aylarında UV ışınları yüksek bir düzeye çıkar ve dikkat edilmediğinde tehlikeli boyutlara ulaşır. Bu nedenle özellikle saat 11-16 aralığında direkt güneş temasından kaçınılmalıdır. Güneşli saatlerde dışarıya çıkarken koruyucu güneş kremlerini yeterli miktarda kullanmak gerekir. Güneşten etkilenen cilt nemini kaybedebilir, ciltte lekeler oluşabilir, güneş yanıkları meydana gelebilir. Cilt sağlığı için güneş kremi kullanmanın yanı sıra cildi günde en az 1 defa nemlendirmek önemlidir. Ciltte tahriş ve terlemenin en aza indirilmesi için ince, açık renkli ve pamuk oranı yoğun olan kıyafetler tercih edilmelidir.

Güneş Yanıkları ve Güneş Çarpması Yaz sıcaklarında bilinçli davranılmadığında en tehlikeli olabilecek sorun güneş kaynaklı hava sıcaklığıdır. Bronz ten yaz aylarında cazip gelse de UV ışınlarına maruz kalma noktasında dikkatli olunmalıdır. Özellikle tansiyon hastaları, kalp hastaları, SLE gibi cilt hastalığı olanlar ve beyin kanaması riski olanlar güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamalıdır. Güneş ışınlarına kontrolsüzce maruz kalmak 1. ve 2. derece yanıklara sebep olabilir. Yanıklar kendini kızarma, kabarma, kaşıntı ve ilerledikçe şişkinlik, deri altında su toplama ile gösterebilir.

Hijyene Önem Vermek ve Havuz Kullanımı Yaz aylarında tatil beldelerinde artan nüfus ve otellerdeki yoğun kullanım kişisel hijyen konusunda daha dikkatli olmayı gerektirir. Kalabalık havuzlar, mikroorganizmaların barınması ve kişiden kişiye bulaşması için uygun ortam oluşturur. Kalabalık havuzlarda konjunktivit, kulak enfeksiyonu, hepatit, mide ve bağırsak enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları ve çeşitli paraziter enfeksiyonlar bulaşma riski taşır. Bunlardan kaçınmak için havuz öncesi ve sonrasında duş alınmalı ve genital hijyene önem verilmelidir.

Böbrekler ve Tuz Tüketimi Böbrekler, mineral, su ve elektrolit dengesini ayarlamak, homeostasiyi sağlamak, kan basıncını düzenlemek, asit-baz dengesini sağlamak ve hormon salınımı gibi önemli görevlerle vücut için birincil öneme sahiptir. Yazın böbrekler işlevlerini artırır. Yeterli su alımı böbrekler için en yararlı tüketimdir. Yazın fazla tuzlu besinlerin tüketimi böbrekler için risk taşır. Vücut, yeterli suyu sağlarken gereksiz tuzu idrarla atmaya çalışan böbrekler yaz aylarında yorulabilir. Su tüketimi kadar tuz tüketiminde kontrollü olmak da önemlidir.

Tatil ve Sağlık Okulların tatil olmasıyla birlikte aileler ve kışın stresinden uzaklaşmak isteyenler tatil beldelerine akın eder. Yazın deniz kenarlarında artan nüfus hastalıkların bulaşma riskini artırır. Sağlıklı beslenme, egzersiz ve yeterli sıvı alımı yetersiz kalabilir. Kalabalık ve lüks otellerde sağlıksız ve bilinçsiz beslenme artar. Yazın direkt güneş temasından kaçınmak, güneş koruyucu kullanmak, sıvı alımına dikkat etmek, dengeli beslenmek, sigara ve alkol tüketmemek, hijyene dikkat etmek sağlıklı bir tatil için gereklidir. Yaz aylarında meydana gelen hastalıklar konusunda uzman bir doktora başvurmak, tatilin verimli geçmesini sağlar.

Sigara ve Alkol Tüketimine Dikkat Alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklar her mevsimde vücuda olumsuz etkiler yapar. Yazın sıcaklıkların artmasıyla birlikte vücut toksinlerini atmak için daha çok çabalar. Tüm organlar ve hücreler yabancı maddelerle savaşmak için enerji harcar. Sıcak havada solunum, terleme, idrar ve dışkılama ile atıkların organizmadan arındırılması sıklaşır. Bu durum karaciğer, böbrekler ve akciğerleri normalden fazla çalıştırır. Sigara ve alkol, yazın artan sıcaklıklarda yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarına neden olabilir.