GENEL

Eczanelerde ilaç yok! Zam kapıda vatandaş yine mağdur!

2023'ün son günleriyle birlikte, ilaç fiyatlarına yapılan yüzde 25'lik zam, eczanelerde tedarik sorunlarına neden oldu.

Abone Ol

Yeni yılın başlamasıyla birlikte değişen kurlar, eczanelerde ilaç bulma konusunda zorluk yaşanmasına sebep oldu.

Eczane raflarındaki boşluklar, özellikle kronik hastalıkları olan vatandaşları olumsuz yönde etkiliyor. İlaç fiyatlarındaki bu artışın, vatandaşları ilaç kullanımından uzaklaştırabileceği endişesi, sağlık çözümlerine ulaşmada önemli bir engel olarak ortaya çıkıyor.

ECZANELER YENİ KUR İLE UYUMLU DEĞİL: TEDARİK SORUNU ARTIYOR Yeni kur düzenlemeleri, eczanelerin stok yapmasına sebebiyet verdi. İlaç üreticileri, bu değişen kur politikalarına uyum sağlamak adına üretim ve tedarik süreçlerini revize etmek zorunda kaldı. Ancak, bu revizyon süreçleri nedeniyle, eczanelerdeki ilaç stoğu azaldı ve vatandaşlar, ihtiyaç duydukları ilaçları bulmakta güçlük çekiyor.

YÜZDE 25 ZAM: VATANDAŞ CEBİNİN DERİNLERİNE İNDİ 2023 yılı itibariyle ilaç fiyatlarına yapılan yüzde 25'lik zam, vatandaşları ekonomik anlamda zor durumda bıraktı. Kronik hastalıkları bulunan vatandaşlar, artan ilaç fiyatları nedeniyle sağlık harcamalarında önemli bir artışla karşı karşıya kaldı. Eczanelerdeki ilaç bulma zorluğu da eklenince, birçok vatandaş alternatif çözümler arayışına girmek zorunda kaldı.

YENİ YILDA ZAMLI FİYATLARLA RAFLARDA OLACAK Eczanelerdeki ilaç sıkıntısının 2024 yılının ilk haftasından itibaren değişen kura uygun fiyatlarla düzelmesi bekleniyor. Eczacılar, tedarik sorunlarının çözülmesi için ilaç üreticileri ve Sağlık Bakanlığı ile görüşmeler yaparken, vatandaşlar da 2024 yılında ilaçlarına daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacakları bir gerçekle yüzleşiyor. Bu durum, özellikle düşük gelirli aileleri ve emeklileri olumsuz etkileyerek sağlık harcamalarını artırabilir. Yaşanan bu sorunlar, ilaç sektöründeki politika değişiklikleri ve ekonomik dalgalanmaların vatandaşların günlük yaşamına etkilerini bir kez daha gözler önüne seriyor.

İŞTE YENİLENMİŞ İLAÇ FİYAT LİSTESİ: https://titck.gov.tr/dinamikmodul/100