GENEL

Dünya'nın en derin ikinci kanyonu Kastamonu'nun Valla Kanyonu!

Kastamonu gastronomi olsun doğası olsun Karadeniz'in turizm açığını kapatan şehirlerimizden biridir. Kastamonu yer yapısı bakımından kireç taşından oluştuğu için birçok vadi ve kanyona ev sahipliği yapıyor. Dünya'nın en derin ikinci kanyonu olan Valla Kanyonu Kastamonu'da bulunuyor.

Abone Ol

Valla kanyonu, Kastamonu ili, Pınarbaşı ilçesi, Muratbaşı (Valla) köyü sınırları içinde bulunur. Küre Dağları Millî Parkı içinde yer alan kanyon 800 m derinliği ile Türkiye'nin en derin kanyonları arasındadır.

Devrekani Çayı'nın Küre Dağları'nı parçalayarak oluşturduğu kanyondur. Uzunluğu 12 km'dir.

Küre dağlarını oluşturan kireçtaşı tabakaların, akarsuların kimyasal yolla aşındırması ile oluşmuştur. Devrekâni Çayı ve Kanlıçayı'nın birleştiği noktadan başlayan kanyon, Cide ilçesi yönünde 12 km ilerliyor.

Kanyonun uzunluğu, parkurunun zorluğu, duvarlarının yüksekliği geçişi kanyonu tehlikeli hale getirmektedir.

Kanyonda uzman olmayanların ve teçhizatsız kişilerin geçmesi mümkün değildir. Kaybolma olayları ve ölümler olabilmektedir.

Geçtiğimiz senenin Ağustos ayının 12'si Cuma günü "Türkiye 5. Kanyon ve Doğa Sporları Festivali" katılımcıları arasında yer alan 17 kişiden 11'i, girdikleri Valla Kanyonu'nda dün mahsur kalmıştı. Mahsur kalan sporcuların 10'u jandarmaya ait helikopterle bulundukları yerden çıkarıldı.

Valla Kanyonu'nun çevresinde otel bulunmamaktadır: fakat kanyonun çevresinde doğa tutkunları için kamp alanları mevcuttur.

Valla Kanyonu'nun çıkışında Devrekani Çayı Loç Vadisi içinde akıyor.

Vadi çıkışına 35 m yüksekliğinde Cide Barajı ve Hidroelektrik santrali yapımı projesi hala devam ediyor.

Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesinde bulunan ve dünyanın en derin ikinci kanyonu olarak gösterilen Valla Kanyonu'nda, vadi tabanından 600 metre yükseklikte dev uçurum salıncağı kuruldu.