GENEL

Bu gelenek asırlardır yaşatılıyor... "Kılıçlı hutbe"

Bartın'ın Amasra ilçesindeki Fatih Camisi'nde, Osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmet'in kenti fethetmesinin ardından başlayan "Kılıçlı hutbe" geleneği asırlardır yaşatılıyor.

Abone Ol

Fethin ardından Kaleiçi Mahallesi'nde yer alan ibadethanede cuma namazı kılan komutan ve askerlerin kılıçlarını burada bırakmaları üzerine başlayan gelenek gereği, hutbeye kılıcı eline alarak çıkan imam veya hatip, duasını tamamladıktan sonra kılıcı minberdeki yerine koyuyor.

Yüzyıllardır sürdürülen geleneğin, Amasra'nın fethinde komutanın Fatih Caminde kılıçla hutbe vermesi, fethin anısına camiye kılıcını bırakması ve sonrasında tüm hutbelerin kılıç eşliğinde verilmesiyle geleneğin devam ettiği rivayet ediliyor.

İlk defa görenler şaşırıyor Kılıç, Türk İslam tarihinde kudret ve adaletin sembolü olarak karşımıza çıkıyor. Asırlardır sürdürülen gelenekle ilgili bilinenler ise; Osmanlı orduları tarafından fethedilen yerlerde komutanlar, devlet otoritesini göstermek için cuma günleri minbere kılıçla çıkıp hutbeyi okurmuş. 1460'da Amasra'nın fethinde de komutan kılıçla hutbe vermiş ve fethin anısına camiye kılıcını bırakmıştır. O tarihte kiliseden çevrilen camimizde fethin sembolü olarak cuma ve bayram hutbeleri kılıçla okunmaktadır. Fatih Camisi, ülkemizde yüz yıllar boyu kılıçla hutbe okunan nadir camilerden biri.

Bizans dönemine ait kilisenin, Mora seferinden dönen Fatih Sultan Mehmet'in 1460'ta Amasra'yı fethetmesinin ardından camiye dönüştürülüyor.

Camide ilk kez cuma namazı kılan vatandaşlar, geleneği ilgi ve şaşkınlıkla izliyor. Birçok kişide kılıçlı hutbeyi görmek için özellikle Amasra’ya geliyor. Fatih Cami’ye giden vatandaşlara Camii imamı tarafından Kılıçlı hutbe geleneği anlatılıyor.

Fatih Camii tek değil Kılıçlı hutbe geleneği sadece Amasra Fatih Cami’de değil ülkemizin dört bir yanında sürdürülmeye devam ediyor. İşte o camiler; Balıkesir'in Bandırma ilçesine bağlı 6 bin nüfuslu Edincik beldesindeki tarihî Emir Sultan Camii'nde, 612 yıl önce başlayan gelenek devam ediyor.

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinin en eski camisi Gazi Süleyman Paşa'da da imamlar, 700 yıldır elinde kılıçla hutbeye çıkıyor.

Osmanlı Devleti'ne 92 yıl başkentlik yapan serhat şehri Edirne'deki Eski (Ulu) Cami. 1414 yılından bu yana yaklaşık 600 yıldır camide hutbeler kılıçla okunuyor.

İstanbul’da Beyazıt Cami’inde de hatiplerin kılıçla çıktığı bilinmektedir.

İzmit Orhan Cami'de de kılıç geleneği devam ediyor.

Kastamonu'daki Atabeygazi Camii'nde imamlar 737 yıldır kılıç kuşanıyor. Dinî bir vecibe olmamasına rağmen yüzyıllardır uygulanan gelenek, fethin simgesi olarak sürüyor. Selçuklu Atabeyi Emir Hüsamettin Çoban Bey'in 1273'te fethettiği, ilk cuma hutbesine çıktığı minberde hutbeyi kılıcıyla okuduğu söyleniyor.

Samsun'un Ladik ilçesindeki Cuma Camisi'nde 14. yy’dan beri bu gelenek sürüyor.

Tokat Niksar’da 1145 yılında yaptırılan tarihi Ulu Cami’de de kılıçla hutbe okunuyor.

Ve bundan böyle 86 yıl sonra camiye çevrilen İstanbul Ayasofya Kebir Camiinde kılıçla hutbe okunmasına devam edilecek.