GENEL

Biraz nostalji... Doksanların iz bırakan şarkıları...

Doksanlarda çocuk, genç olanlar şimdilerin büyükleri, yetişkinleri oldular. Peki doksanlarda yaşamının birçoğunu geçiren bireyler hangi müzikleri dinliyordu? Biraz nostalji... İşte doksanların iz bırakan şarkıları...

Abone Ol

Harun Kolçak, Gir Kanım'a adlı parçası ile milenyum çağına kadar eserini taşıdı.

Aşkın Nur Yengi, Serserim Benim adlı parçası ile günümüzde hala dinlenirken 2000'lerin başındaki Serseri adlı dizi ile birlikte hafızalara kazındı.

Leman Sam, Anladım Ki adlı parçası ile döneminin en iyi hitleri arasında yer almıştır. Şimdiler de ise bayrağı kızı Şevval Sam'a teslim etse de anne-kız düzenledikleri konserlerle müzikseverleri mest ediyor.

Sertap Erener kariyerine Sezen Aksu'nun vokalisti olarak başlamıştır. Opera eğitimi alan Erener vokalistlikten solistliğe Aksu'nun da desteğiyle geçiş yaparak doksanların hitlerine imza atmıştır.

Sakin Ol, Ateşle Barut adlı parçalarıyla doksanların tanınan ismi haline gelmiştir.

Henüz lisede öğrenciyken katıldığı Altın Ses adlı müzik yarışmasında derece yaparak dikkatleri üzerine çeken Nilüfer geçen yıllarla beraber tarzına tarz katarak doksanlara kadar ismini taşıdı. Doksanlarda Kavak Yelleri şarkısı ile fırtına estirdi. İki binli yıllarda da rock gruplarıyla yaptığı düetlerle dikkat çeken Nilüfer günümüzde hala dinlenen nadide sanatçılardan biridir.

İki genç sanatçının birlikte neşeli şarkılarını seslendirdiği iki kişiden oluşan bu grup doksanlarda Sevmek Zamanı şarkısıyla hala hafızalarda yer ediniyor. Oya ve Bora çifti o dönemdeki arkadaşlıklarını yıllar sonra 2003 yılında evlilikle taçlandırmıştır.

Sezen Aksu'nun vokallerinden olan Levent Yüksel gülerek şarkı söylemesi ile ve kendine has sesiyle hala şarkılarını dinletmektedir. Müzik piyasasının en güzel zamanlarında Medcezir adlı şarkısıyla patlama yapmıştı.

Deniz Arcak hem şarkılarıyla hem dönemin en sevilen dizileri ile hafızlarda yer edinmişti. Hem rock havasında hem pop havasında Vurur isimli şarkısıyla dikkatleri üzerine çekmiştir. Sonrasında Tarık Akan, Ebru Cündübeyoğlu, Engin Altan Düzyatan, Ozan Güven'in de yer aldığı Koçum Benim adlı dizide yer almıştır.

Sezen Aksu'nun elinden tutarak müzik camiasına kazandırdığı diğer bir isim ise Yıldız Tilbe'dir. Tilbe, İzmir'de bir mekanda şarkı söylerken Aksu tarafından keşfedilerek Aksu'nun vokalistliğini yapmak üzere İstanbul'a taşınarak müzik piyasasına giriş yapmıştır. Hala da en çok dinlenen şarkıları yapan Tilbe doksanlarda Delikan parçası ile çıkış yapmıştır.

Aslında balerin olan ve dansla ilgili olan Yonca Evcimik sanatın her dalında yer alarak doksanlarda 8.15 isimli şarkısıyla müzik piyasasına girmiştir. Döneminin en popüler gençlik dizisinde başrolü oynayan Evcimik hala daha oynadığı Çılgın Bediş isimli dizisiyle anılıyor.

Çıkış yaptığında 17 yaşında olan "Bebeto" lakaplı ünlü şarkısı Burak Kut Benimle Oynama parçasıyla müzik piyasasına girerek küçük yaşına rağmen büyük sesi ile piyasayı sallamıştır.

Demet Sağıroğlu "Elleri Kolları Kınalı Bebek" adlı parçasının ismini verdiği albümü ile çıkış yapmıştır. Doksanların en güzel aşk parçalarından biri olan Arnavut Kaldırımlı parçası ile büyük bir hit yakalamıştır.

Gökhan Kırdar doksanlar döneminde çıkış yapan ancak iki binlerin başında da hiti kaybetmemiştir. Öyle ki iki binlerin en çok izlenen dizilerinden biri olan Yabancı Damat adlı yapımda şarkıları sıklıkla çalmıştır. Kırdar'ın Yerine Sevemem isimli parçası hala dinleniyor.

Kıl Oldum abi şarkısı ile çıkış yapan Tarkan hem kılık kıyafeti hem tarzıyla o dönem çok eleştirilse de Hepsi Senin mi?, Kış Güneş'i adlı parçaları ile tekrar dikkatleri üzerine çekmiştir.

Türkiye'de de Avrupa'da da dinlenen Tarkan hala popülerliğinden hiçbir şey kaybetmeyerek günümüzün Mega Star'ı olarak anılıyor.

Beş Hececiler şairi olarak bilinen Yusuf Ziya Ortaç'ın torunu olan Serdar Ortaç kariyerine Karabiberim isimli şarkısı ile başlamıştır. Doksanların, iki binlerin en çok dinlenen bestelerini, şarkılarını yapan Ortaç şarkı sözlerini kendisi yazıyor. Bu özelliği dedesinden geldiği söylenebilir.

Ege kıyılarının müziklerinin şarkılarına yansıtan şarkıcı Ege, Yaz Aşkım isimli parçası ile çıkış yapmıştır. Parçalarında taverna ezgilerini barındıran Ege doksanların dikkat çeken isimlerinden biri olmuştur.

Ferda Anıl Yarkın, sesi ve şarkısıyla dönemin romantik şarkılarını seslendiren şarkıcı Sonuna Kadar isimli parçası ile hafızalara kazınmıştır.

Hakan Peker de Yonca Evcimik gibi dans kariyeri ile önce sanat camiasına girmiş, sonra ise şarkıcı olmuştur. Abisi Zafer Peker gibi şarkıcılığı seçen Peker, Ateşini Yolla Bana ve Karam şarkılarıyla en çok dinlenen sanatçılar arasında yer almıştır.

Kenan Doğulu ünlü müzisyen babası Yurdaer Doğulu gibi kariyerini müzik üzerine kurmuştur. Uzun dalgalı saçları ve hareketli parçası Sımsıkı ile dikkatlerini üzerine çekerek doksanların unutulmaz isimlerinden olmuştur. Doğulu müziğini günümüze kadar taşıyan isimlerden biri olmuştur.

Mirkelam Her Gece adlı parçası ile bir gecede çıkış yaparak başarıyı yakalamıştır. Mirkelam doksanların en sevilen şarkılarından biri olan Her Gece şarkısının klibinde koşmasıyla dikkatleri üzerine çekmiştir.

Gülay, Cesaretin Var Mı Aşka? parçası ile doksanların aşıklarının hit parçalarından birini seslendirerek müzik piyasasına girmiştir.

Yonca Evcimik'in vokalistliğini yapmaya başlayan Sibel Alaş, Sony Müzik’ten gelen teklif üzerine 1995'te ilk albümünü çıkardı. Mustafa Sandal'ın yapımcılığını üstlendiği Adam adlı ilk albümde, albüme adını veren "Adam" adlı şarkıyla yaptığı çıkış yapmıştır.

Rafet El Roman gurbetçi bir ailenin çocuğu olarak Almanya'da başladığı müzik kariyerine Türkiye'de devam etti. İlk albümü Gençliğin Gözyaşları ile çıkış yapan El Roman'ın Seni Seviyorum parçası doksanların romantiklerinin hit parçası oldu.

Almanya'da gurbetçi ailelerin çocuklarının kurduğu Carter grubu ilk önce Almanya'da çıkış yaparak Türkçe-Rap yaparak Avrupa'ya Türk müziğini tanışmıştır. Sonrasında Türkiye'de dikkatleri üzerine çeken grup doksan gençliğinin en sevilen ve gurupla aynı adı taşıyan parçası Carter ile dikkatleri üzerine çekmiştir.

Emel Müftüoğlu, 1985 yılında profesyonel müzik hayatına ilk adımını Güneş gazetesinin açtığı müzik yarışmasında birincilik alarak attı. Aynı yarışmada ikincilik alan Erdal Çelik'le bir ikili oluşturma kararı aldı. Sonrasında grup dağıldı ve ikili solo kariyerlerine devam ettiler. Müftüoğlu, Hovarda isimli parçası ile solo kariyerinde iyi bir çıkış yakaladı.

1990’lı yılların en popüler pop müzik sanatçılarından birisidir. İzel Çeliköz ve Ercan Saatçi ile birlikte kurdukları İzel-Çelik-Ercan üçlüsünün 1991 yılında çıkardığı Özledim albümü ile tanındı. 1992 yılından itibaren müzik kariyerine solo olarak devam etti.Doksanların meşhur mankenlerinden biri olan Tuğba Altıntop'u Hercai adlı parçasının klibinde oynatan Çelik başarıyı bir kez daha yakaladı.

Sezen Aksu, 1970'lerin ortalarından itibaren şarkılarıyla etkili bir figür hâline gelerek Türk pop müziğine yön verdi. Doksanlarda birçok projeye imza atan Aksu'nun Rakkas adlı parçası dönemine damga vurdu. Şarkıcılığının yanı sıra yazıp bestelediği şarkıları başkalarına vermesi sayesinde söz yazarı ve besteci kimliğiyle de sık sık ön plana çıktı. Kendisine geri vokallik yapan birçok kişiyi destekleyerek bu kişilerin albümlerinin yapımcılığını üstlendi. Bu sayede 1990'lar boyunca ve 2000'lerin başında çeşitli isimlerin tanınmasına yardımcı oldu ve bu isimleri etkiledi.

Nazan Öncel, "Sokak Kızı" lakabıyla da anılan sanatçı, ilk kırk beşliği "Sana Kul Köle Olmuştum"u 1978 yılında yayınlamıştır. Doksanlarda Aksu gibi müziğe yön veren Öncel'in 1991'de yayınladığı Bir Hadise Var albümünün satış başarısıyla da sağlam, kalıcı ve büyük bir başlangıç yapmıştır. Erkekler de Yanar isimli parçası dönemin hitlerinden biri olmuştur.

Ümit Sayın, 8 Eylül 1990 tarihinde Sezen Aksu'nun İzmir'de verdiği bir konserde sahne alarak Sezen Aksu ile beraber şarkı söylemesi sonrası sesinden etkilenen Sezen Aksu, onu vokalisti yaptı. Şarkıcı 1992 yılında Harun Kolçak'a, 1993 yılında Ajda Pekkan'a, 1994-1995 yılları arasında Tarkan'a ve günümüze dek birçok sanatçıya vokalistlik yaptı. MFÖ grubu üyesi Özkan Uğur'un teşvikiyle 1991 yılından itibaren beste ve söz yazmaya başlayan Sayın,] Aşkın Nur Yengi, Harun Kolçak, Deniz Arcak, Emel Müftüoğlu, Erdal Çelik, Seden Gürel, Leman Sam, Hakan Peker, Burak Kut, İzel, Yeşim Salkım, Pınar Aylin, Suavi, Bendeniz, Tarkan, Asya, Zeynep Dizdar gibi şarkıcılara şarkılarını verdi. Doksanların birçok hit olmuş parçası Sayın'a aittir. Sayın, çıkış yaptığı Hicran adlı parçası ile büyük bir başarı yakalayarak müzik piyasasına seslendirdiği şarkıları ile giriş yapmıştır.

Şarkıcı Yaşar'ın 1996'da Divane isimli ilk klibi yayınlandı. Albüm o kadar çok dinlendi ki birçok ödüle layık görüldü. Kumralım isimli parçası ile kumralların gönlünde taht kuran yaşar doksanların hit parçalarının sahibi olarak hala daha dinleniyor.

Zeynep Dizdar, ilk albümü Yolun Açık Ola ile 1997 yılında profesyonel müzik hayatına adım attı. Albümdeki Vazgeç Gönül başlıklı şarkı ile radyo ve müzik listelerinde ilk sıralarda yer bulan Zeynep Dizdar, bu şarkı ve albümle birlikte müzik otoritelerinden olumlu eleştiriler aldı.

Rengin, Sezen Aksu'nun müzik dünyasına kazandırdığı isimlerden biri olan Rengin özellikle doksanlı yıllarda hit olmuş "Le Le Le", "Aldatıldık" ve "Yalnız Gece" gibi şarkılarıyla tanınır. 1996 yılında bir müzik albümü çıkarmıştır. Bu albümün ses getiren şarkısı "Aldatıldık" halen doksanlı yılların en beğenilen şarkılarından biridir.

Seden Gürel, "Bir Yudum Sevgi" adlı ilk solo albümünü, 1992 yılının Eylül ayında çıkardı. Doksanlı yıllarda Türk pop müziğinde etkili olan bir isim oldu. Çalkala isimli parçası ve dansı ile o döneme damgasını vurdu. Neslihan Yargıcı tarafından kendisine Beyaz Şapkalı Kız ismi verildi.

Müzik piyasasına öncelikle İzel-Çelik-Ercan grubu ile giriş yapan İzel sonrasında kariyerine yalnız devam etti. İzel'in ilk solo albümü Adak, 1995'te çıktı. İzel'i bu çalışmasında Kenan Doğulu, Emel Müftüoğlu, Yıldız Tilbe gibi isimler yalnız bırakmadı. Aykut Gürel'i de yanına alan Ercan Saatçi, İzel'e başarılı bir prodüksiyon yaptı. Hasretim'le büyük çıkış yapan İzel'in hitleri kesilmedi. Ardından "Ah Yandım" ve "Yakışıklım" geldi. O yıl İzel, Altın Kelebek ve MGD ödüllerini En İyi Kadın Pop Sanatçısı sıfatıyla aldı.

Deniz Seki, İlk olarak 1993 yılında Melih Kibar ile tanışan Seki; Kenan Doğulu, İzel, Yaşar, Emel Müftüoğlu, Ege, Ferda Anıl Yarkın ve Zuhal Olcay gibi sanatçılara vokalistlik yaptı. 1995 yılında, "Pop Show 95" şarkı yarışmasına katılan sanatçı kendi yazdığı şarkı Bırakıp Gidersen ile birinci oldu. 9 Nisan 1997 tarihinde ilk albümü söz ve müziği Yıldız Tilbe'ye ait olan Hiç Kimse Değilim yayınlandı. 2 Aralık 1999 tarihinde, söz ve müziklerinin birçoğu kendisine ait olan Anlattım isimli albümü yayınlandı. Seki, Yıldız Tilbe'nin yazıp bestelediği Kop Gel Günahlarından isimli parçası ile döneme damgasını vurmuştur.

Müziğe çocuk yaşta başlayan Reyhan Karaca 1997 tarihinde Sevdik Sevdalandık adlı 2. stüdyo albümüyle Karaca asıl çıkışını yakaladı. Albüme ismini de veren çalışmasıyla yurt içi ve yurt dışından tam not alarak radyo ve TV'lerde haftalarca 1 numarada kaldı.

Kerim Tekin, Kerim Tekin, 1994 yılında profesyonel olarak ilk albümünün çalışmalarına başlar. Kara Gözlüm (1995) adlı albümüyle piyasaya giriş yapar. Bu albümle birlikte sesini duyurmayı başarır ve bu dönemde televizyon dizilerinde boy göstererek oyunculuk kariyeri başlar. Haykırsam Dünyaya (1997) adlı ikinci albümüyle tarzını ve imajını değiştirince büyük kitlelere hitap etmeye başladı.

Ayna Grubu, Erhan Güleryüz, Cemil Özeren, Can Güney tarafından 1996 yılında kurulmuş bir Türk Rock müzik grubudur. Doksanların sıcak yaz günlerine eşlik eden Akdeniz isimli parça ile büyük kitlelere ulaşmışlardır.

Murat Kekillli, 1999 yılında Bu Akşam Ölürüm ismindeki albümünü çıkartır. Bu albüm çok büyük bir patlama yapar. Öyle ki şarkının bireylerde intihar etkisi yarattığı söylenmiştir.

Grup Laçin, 1991 yılında kurulmuş bir müzik grubudur. Kendine has yorumları ve eğlenceli performansları ile yurt içi ve yurt dışında pek çok kültürel etkinliklerde bulunan Laçin beş üyeden oluşuyor. Grup Laçin, Bekar Gezelim şarkısı ile Ege yöresini müzikle harmanlayarak pop müziği dünyasına kazandırmıştır.