GENEL

Bartın'ın Eşsiz Güzellikleri ve Gezilecek Yerleri...

Bartın'ın büyüleyici güzellikleri, turistlik mekanları ve gezilecek yerleri nereler? İşte Tam Liste...

Abone Ol

Sadece Bartın'ın değil Karadeniz'in de en sevilen turistik ilçelerinden biri olan Amasra; Ege ve Akdeniz'i aratmayan büyüleyici plajları, kalabalıklardan uzakta denizin tadını çıkarabileceğiniz koyları ve doğa harikası şelaleleriyle çok popüler günübirlik gezi rotalarından biri. Amasra Plajı, Büyük Liman Plajı, Küçük Liman Plajı, Çakraz Plajı ve İnkumu Plajı gibi ince kumlu uzun sahilleriyle ünlü plajlarında Karadeniz'in masmavi sularının tadını çıkarabileceğiniz Amasra'da deniz manzaralı butik ve apart otellere kadar her türlü konaklama alternatifi de bulabilirsiniz. Bartın'ın simgelerinden biri haline gelen Roma dönemi yapımı Kemere Köprüsü ile anakaraya bağlanan Boztepe Adası’nı gezerek Amasra Kalesi ve Direkli Kaya gibi çarpıcı yapıları yakından görebileceğiniz Amasra’da hem denizin hem de tarihi güzelliklerin tadını çıkararak unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz. Büyüleyici gün batımı manzaraları eşliğinde sahil kenarındaki balık restoranlarında romantik akşam yemekleri tadarak yorgunluk atabileceğiniz ilçede yaz aylarında her gün düzenlenen tekne gezileri ve dalış turlarına katılarak da Karadeniz’in su altı zenginliklerin muhteşem fotoğraflarını çekebilirsiniz. Amasra otobüs bileti alarak bu deneyime doğru yola çıkın.

Kurucaşile, Bartın'ın Karadeniz kıyısında bulunan bir turistik ilçedir ve şehir merkezine sadece 1 saat mesafededir. Masmavi Karadeniz'in önü, çam ormanlarıyla çevrili bu küçük ilçe, yaz aylarında Karaman Plajı, Kapısuyu Plajı ve Gölderesi Şelalesi gibi harika doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini cezbeder. Kromna Antik Kenti gibi önemli antik yerleşim yerlerinden günümüze ulaşan tarihi zenginlikleri görebileceğiniz Kurucaşile, hafif rüzgarlı ve dalgalı deniziyle uçurtma sörfü, rüzgar sörfü, yelken ve deniz paraşütü gibi su sporları için de ideal bir konumdadır. Karadeniz manzaralı butik otellerde konaklama imkanı bulabilir ve sahil restoranlarında mevsimlik balıklar ile yöresel lezzetleri tadarak keyifli bir akşam geçirebilirsiniz.

Küre Dağları Milli Parkı, ülkemizin önemli doğal güzelliklerinden biri olup, büyüleyici doğa manzaraları sunarak unutulmaz bir gezi deneyimi vaat eder. Kastamonu ile Bartın arasında yer alan ve büyük bir bölümü 2000 yılında koruma altına alınan milli park, doğaseverler için ideal bir destinasyondur. Yıl boyunca trekking turları, fotoğraf safarileri, dağcılık, kaya tırmanışı ve kampçılık gibi aktiviteler için binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Küre Dağları Milli Parkı'nda, Horma Kanyonu, Valla Kanyonu ve Ilgarini Mağarası gibi ünlü doğa harikalarını keşfetme şansınız vardır. Milli parkın zengin bitki örtüsü ve vahşi yaşam çeşitliliği, özenle hazırlanmış yürüyüş parkurlarında keşfedilebilir. Ayrıca, parkta yaklaşık 130 kuş türünün yaşadığı bilinmektedir ve burada muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz. Çam ormanları arasında uzanan mesire alanları ise yüksek oksijen seviyesiyle dinlenmek isteyenler için ideal bir ortam sunar. Kamp yapmayı sevenler ise modern dünyadan uzakta, doğanın kucağında huzurlu günler geçirebilirler.

Türkiye'nin de en özel koylarından biri olan ve çevresini saran yemyeşil güzelliklerle doğal sit alanı olarak koruma altına alınan Güzelcehisar Koyu, Bartın gezinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden. Yaz aylarında kalabalıklardan uzakta denizin ve doğanın tadını çıkarabileceğiniz koyu tekne gezileri veya doğa yürüyüşleriyle de keşfe çıkabilirsiniz. Dünyanın çok az yerinde görebileceğiniz 30 metre yüksekliğindeki devasa lav sütunları için de her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Güzelcehisar Koyu’nda gezinizin en güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz. Cam berraklığındaki deniziyle tüplü ve tüpsüz dalış turlarının ana merkezlerinden biri haline gelen Güzelcehisar Koyu’nda tüm gün Karadeniz’in tadını çıkardıktan sonra akşamları da büyüleyici gün batımı manzaralarına şahit olabilirsiniz.

Bartın’ın simgesel yapılarından biri olan Kemere Köprüsü’nün hemen karşısında çarpıcı bir manzara sunan Tavşan Adası, tekne gezilerinin değişmez adreslerinden biri. Hiçbir yapılaşma veya yerleşimin olmadığı küçük ada, sessiz ve huzurlu atmosferiyle hem yürüyüş yapmak hem de masmavi sularda doyasıya yüzmek için ideal bir yer. Bir zamanlar savunma amaçlı olarak kullanılan Tavşan Adası’nda Bizans döneminden kalan bir kalenin ve manastırın kalıntılarını da gezme şansı bulacaksınız. Kaya teraslarında güneşlenebileceğiniz ve şnorkelli dalışlar yaparak Karadeniz’in su altı zenginliklerinin fotoğraflarını çekebileceğiniz Tavşan Adası’ndan gün batımlarında Amasra’nın en güzel manzaralarını izleyebilirsiniz.

Bartın'ın en çok ziyaret edilen tarihi hazinelerinden biri olan Amasra Kalesi, özellikle gün batımlarında görülmeye değer bir manzara sunuyor. Roma İmparatorluğu döneminde sağlam kesme taşlarla inşa edilen ve 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen etkileyici kale, Boztepe Adası’nın antik köprü ile karaya bağlanıyor. Çevresinde Sormagir Kalesi ve Zindan Kalesi gibi iki küçük kalenin de bulunduğu Amasra Kalesi, Cenevizlilerden Bizanslılar ve Osmanlılara kadar pek çok medeniyet tarafından savunma amacıyla kullanılmış. 65 metreyi bulan surları ve 8 tane burcu ile yüzlerce yıllık tarihi evleri arasında çarpıcı bir manzara sunan kalenin iç bölümlerini keşfe çıkabilir, devasa surlardan Karadeniz'in ve Amasra'nın muhteşem panoramik fotoğraflarını çekebilirsiniz. Amasra Kalesi'nin her köşesini süsleyen etkileyici taş oymaları, yazıtları ve kartal kabartmalarını yakından inceleyebileceğiniz gezinizde tarihte keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz.

Bartın'ın Amasra ilçesine bağlı olan ve Karadeniz kıyısında uzanan küçük bir tatil beldesi olan Çakraz, Karadeniz'in en güzel plajlarından biri olarak gösterilen Çakraz Plajı ile her yıl binlerce insanı kendine çekiyor. Cam berraklığındaki denizinin yanı sıra el değmemiş doğal güzellikleriyle hem günübirlik gezi hem de tatil yapmak için en ideal adreslerden biri olan Çakraz'da Roma döneminde kalan lahitler ve anıtsal yapıları da inceleyebilirsiniz. Yılın her mevsimi düzenlenen rehberli doğa yürüyüşleri, bisiklet gezileri, fotoğraf safarileri ve tekne turlarının ana merkezlerinden biri olan huzurlu beldesinde her bütçeye uygun butik oteller, apart oteller ve aile pansiyonları bulmanız mümkün. Bartın merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Çakraz'a minibüslerle her saat kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bartın'da Karadeniz'in mavisi ile yemyeşil çam ormanlarının birleştiği büyüleyici bir atmosferde akşam yürüyüşlerine çıkmak için Mugada beldesinin sahiline de gidebilirsiniz. Şehir merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta, Güzelcehisar Koyu’nun hemen yanı başında uzanan ve çevresindeki bakir güzelliklerden dolayı sit alanı olarak koruma altına alınmış Mugada sahilinde ince kumlara havlunuzu sererek güneşlenebilir, çam ormanları arasında gizlenen mesire alanlarında piknik yapabilir veya çadırınızı kurarak kamp yapabilirsiniz. Balık restoranları, kafeler gibi olanaklar bulabileceğiniz ve kıyısına bağlanmış renkli balıkçı teknelerinin gün batımlarında tablo güzelliğinde fotoğraflarını çekebileceğiniz Mugada sahilinde el yapımı hediyelik eşyalar da satın alabilirsiniz.

Ağlayan Ağaç Turistik ilçe Amasra’nın en çok fotoğrafı çekilen simgelerinden biri olan Ağlayan Ağaç, yerden ve havadan aldığı nemden dolayı ağlıyormuş gibi görünen asırlık bir selvi ağacı. Büyüleyici güzelliğinden dolayı anıt olarak koruma altına alınan ilginç ağaç, küçük Tavşan Adası’nın hemen karşısında sunduğu büyüleyici manzarasıyla yerli ve yabancı turistleri kendine çekiyor. Çevresinde kahvenizi yudumlayarak büyüleyici Karadeniz manzaralarının tadını çıkarabilecek çay bahçeleri, yürüyüş yolları ve tarihi evlerin sıralandığı Ağlayan Ağaç’ın en güzel fotoğraflarını ise gün batımı saatlerinde çekebilirsiniz.

Tarih, kültür ve mimari meraklılarının mutlaka görmesini önerdiğimiz Bartın'ın tarihi hazinelerinden biri de Boztepe Adası ile Amasra’yı birbirine bağlayan bir antik Roma dönemi köprüsü olan Kemere Köprüsü. Sağlam mimarisi ile yüzlerce yıldır ayakta kalmayı başaran ve Cenevizliler, Bizanslılar, Osmanlılar döneminde de kullanılan devasa köprü, kesme taş mimarisinin yanı sıra altı bölümlerini süsleyen çakıl taşlarıyla da kartpostalları süsleyen bir güzelliğe sahip. 2006 yılında aslına uygun olarak restore edilen etkileyici Kemere Köprüsü, Amasra'nın büyüleyici manzarası tamamlayan en etkileyici şaheser yapılardan biri olarak görülmeye değer.

Bartın'ın sadece 38 kilometre uzaklıktaki küçük Ulus ilçesi, doğal güzellikleri ve tarihi hazineleri için sıkça ziyaret ediliyor. İlçe, her doğa tutkununun görmesi gereken, serin havasıyla yaz aylarının değişmez gezi alanlarından biri olan Uluyayla ve ilçe merkezine sadece 17 kilometre uzaklıkta yer alan bir doğa harikası Ulukaya Şelalesi için her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Onlarca metre yüksekliği bulan devasa kaya duvarlarıyla dikkat çeken Çağlayan Vadi ve deniz seviyesinden 1400 metre yükseklikte oksijen seviyesi yüksek havasıyla ünlü Gezen Yaylası'nı da keşfe çıkabileceğiniz Ulus’ta Bartın ile Safranbolu arasında uzanan etkileyici ağaçlı tünelde de keyifli yürüyüşler yapmayı unutmayın.

Fotoğraf çekmekten hoşlanıyorsanız hem Karadeniz’in hem de tarihi konaklarla süslü Amasra’nın panoramik manzaralarını izleyerek harika fotoğraflar çekmek için Bakacak Tepesi’ne mutlaka uğramalısınız. Sıcak yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerle dolan yemyeşil tepe, Fatih Sultan Mehmet'in dünyanın göz bebeği dediği görülmeye değer yerlerden biri. Seyir teraslarından kilometrelerce uzanan büyüleyici Karadeniz ve doğa manzaralarına şahit olabileceğiniz, çevresindeki kır bahçelerinde çayınızı yudumlayarak tertemiz havanın tadını çıkarabileceğiniz Bakacak Tepesi’nde Boztepe Adası, Amasra Kalesi ve limanda sıralanan rengarenk balıkçı sandallarını izleyebilir, doğa yürüyüşlerine çıkarak el değmemiş güzellikleri keşfe çıkabilirsiniz.

Çevresi birbirinden güzel doğa harikalarıyla sarılı olan Bartın'da el değmemiş güzellikler içinde zaman geçirmek ve muhteşem fotoğraflar çekmek için Ulukaya Şelalesi’ne de gitmeyi unutmayın. Küre Dağları eteklerinde yer alan ve sarp kayalar arasından 10 metre yükseklikten dökülen bembeyaz sularıyla tablo güzelliğinde bir manzara sunan şelale, 40 metre çapındaki buz gibi sularla dolu kaya göletiyle sıcak yaz günlerinde serinlemek için de en ideal adreslerden biri. Çevresindeki ahşap seyir teraslarından panoramik fotoğraflarını çekebileceğiniz ve tertemiz dağ havasında piknik yapabileceğiniz Ulukaya Şelalesi’nde yılın her mevsimi sarıdan yeşile doğanın her tonunu görebilirsiniz.

Bartın'ın tüm dünyadan insanları kendine çeken en ünlü tabiat harikalarından biri olan Güzelcehisar Lav Sütunları, Güzelcehisar Koyu’nun en çok ziyaret edilen bölümünü oluşturuyor. 8 milyon yıllık olduğu tahmin edilen, dünyada sadece Amerika, İskoçya ve Kuzey İrlanda’da benzerleri bulunan devasa lav sütunlar, Karadeniz’in masmavi suları karşısında görülmeye değer bir manzara sunuyor. Bartın’da düzenlenen doğa yürüyüşleri, fotoğrafçılık gezileri ve tekne turlarının değişmez adreslerinden biri haline gelen Güzelcehisar Lav Sütunları, her yıl 40.000’den fazla kişi tarafından ziyaret ediliyor. Çevresindeki seyir teraslarından özellikle gün doğumu ve gün batımlarında en güzel fotoğraflarını çekebileceğiniz, 100 metre yüksekliğindeki ilginç şekilleriyle ziyaretçilerini büyüleyen lav sütunlarının çevresindeki turkuaz denizde de tüplü ve tüpsüz dalışlar yaparak büyüleyici su altı zenginliklerine şahit olabilirsiniz.

Bartın'ın turistik cenneti Amasra'da 17. yüzyıldan beri ticaretin kalbinin attığı yer olan Çekiciler Çarşısı, güzel bir tatil alışverişi yapmak için ilk gitmeniz gereken yerler arasında. Yüzlerce yıldır ahşap el işçiliğinin yaygın olarak yapıldığı Bartın’da birbirinden güzel ahşap ürünler, bakırlar, yöresel giysiler, baharatlar ve el emeği göz nuru hediyelikler bulabileceğiniz atölyeleriyle çok ilgi gören Çekiciler Çarşısı’na hem alışveriş yapabilir hem de tarihi evler arasında uzanan çarşı boyunca yürüyüşlere çıkarak harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Bartın'ın turistik cenneti Amasra'da 17. yüzyıldan beri ticaretin kalbinin attığı yer olan Çekiciler Çarşısı, güzel bir tatil alışverişi yapmak için ilk gitmeniz gereken yerler arasında. Yüzlerce yıldır ahşap el işçiliğinin yaygın olarak yapıldığı Bartın’da birbirinden güzel ahşap ürünler, bakırlar, yöresel giysiler, baharatlar ve el emeği göz nuru hediyelikler bulabileceğiniz atölyeleriyle çok ilgi gören Çekiciler Çarşısı’na hem alışveriş yapabilir hem de tarihi evler arasında uzanan çarşı boyunca yürüyüşlere çıkarak harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Yayla turizmi açısından gelişmiş şehirlerimizden biri olan Bartın'da en çok ziyaret edilen yaylalardan biri şehir merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Ulus ilçesi sınırlarında yer alan Uluyayla. En sıcak yaz aylarında bile serin kalan tertemiz havası, dağ eteklerini süsleyen yayla çiçekleri ve bulutlar arasında uzanan çam ormanlarıyla modern dünyadan uzakta unutulmaz bir gün geçirebileceğiniz Uluyayla, hem fotoğrafçılar hem de doğa tutkunları için ideal bir gezi alanı. Sarıçam, meşe ve gürgen ağaçları arasında uzanan yürüyüş parkurlarıyla Bartın'ın en sevilen trekking parkurlarından biri haline gelen ve yemyeşil dağ eteklerinde inşa edilmiş iki katlı ahşap yayla evleriyle kartpostal güzelliğinde fotoğraflar sunan Uluyayla’yı yaz aylarında düzenlenen rehberli yayla turlarıyla da keşfe çıkabilirsiniz.

Her köşesi birbirinden güzel koylar ve plajlarla çevrili olan Bartın'da Karadeniz'in serin sularının tadını çıkarmak için 3 kilometre uzunluğundaki altın kumlu sahiliyle ünlü olan İnkumu Plajı’na da kesinlikle uğramalısınız. Bartın merkezine sadece 10 kilometre gibi oldukça yakın bir konumda yer alan ve yaz aylarında yabancı turistlerin yanı sıra çevre şehirlerden gelen denizin tadını çıkarmak isteyen günübirlik tatilcilerle de dolan plaj, ince kumları ve çevresini saran yemyeşil ormanlarla büyülü bir atmosfere sahip. Balık sürülerini bile görebileceğiniz kristal berraklığındaki sularda tüm gün doyasıya yüzebileceğiniz ve şnorkelli dalışlar yapabileceğiniz İnkumu Plajı’nda güneş şemsiyesi ve şezlong kiralayabileceğiniz işletmelerden kafeler, restoranlar, eğlence merkezleri ve otellere kadar zengin turizm olanakları da bulabilirsiniz. Çabuk derinleştiği için çocuklu aileler ve acemi yüzücülerin dikkatli olmasını önerdiğimiz İnkumu Plajı’na her saat bulabileceğiniz minibüslerle Bartın’dan kolayca ulaşabilirsiniz.

Bartın'ın binlerce yıllık tarihi hazinelerini ve kültürel zenginliğini görmek için geniş koleksiyonlarıyla 1982 yılından beri hizmet veren ve yılda 50.000’den fazla kişi tarafından ziyaret edilen Amasra Müzesi'ne uğrayabilirsiniz. 1884 yılında denizcilik okulu olan inşa edilen taş mimarili etkileyici binasıyla da dikkat çeken müzede Helenistik dönemden Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine kadar pek çok farklı medeniyetlerden kalan binlerce cam, altın, bronz ve gümüş ojenin yanı sıra süs eşyaları, heykeller ve tarihi silahlar da sergileniyor. Arkeoloji salonunun yanı sıra Roma dönemine ait devasa heykeller, mezar stelleri, sütunlar ve taş eserleri inceleyebileceğiniz bahçesini de gezebileceğiniz Amasra Müzesi’nin etnografya salonunda sergilenen Osmanlı dönemine ait paha biçilmez antikalar, günlük eşyalar, silahlar, yöresel giysiler ve el sanatı eserleri de ziyaretçilerin çok ilgisini çekiyor. Her tarih ve kültür meraklısının uğraması gereken Amasra Müzesi, pazartesi günleri hariç haftanın her günü 08:30 ile 17:00 saatleri arasında hizmet veriyor ve ilçe merkezinde Fikret Uysal Sokak üzerinde güzel bir konumda yer alıyor.

Bartın ile Amasra arasında uzanan antik yol üzerinde yer alan etkileyici Kuş Kayası Yol Anıtı, benzersiz tasarımıyla görenleri büyülüyor. Karadeniz bölgesinde uzun süre hüküm süren Roma İmparatorluğu döneminde M.S. 1. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen devasa anıt, Türkiye'deki en kendine özgü Roma dönemi anıtlarından biri olarak kabul ediliyor. Devasa bir kayanın üstüne oyulmuş Roma kartalı figürleri, yazıtlar ve insan tasvirleriyle görülmeye değer bir manzara sunan, 160 merdiven çıkılarak ulaşılabilen Kuş Kayası Yol Anıtı; her tarih, kültür ve arkeoloji meraklısının yakından görmesi gereken antik şaheserlerden biri. Özellikle gün batımında sunduğu çarpıcı manzarasıyla fotoğrafçılık gezileri ve doğa yürüyüşlerinin de değişmez adreslerinden biri haline gelen devasa anıta minibüslerle de kolayca ulaşabilirsiniz.

Bartın'ın Kuruçeşme ilçesine bağlı Kapısuyu Köyü’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alan Kapısuyu Plajı’nda kalabalıklardan uzak denizin ve doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Arkası sık gür çam ormanları, önü ise mavinin her tonunu görebileceğiniz Karadeniz ile çevrili olan etkileyici plaj, Bartın'da denize girebileceğiniz en özel noktalardan biri. Çevresinde donanımlı kamp alanları ve taze deniz ürünleri tadabileceğiniz küçük balık restoranları gibi olanaklar da bulabileceğiniz Kapısuyu Plajı’nın ince kumlu sahilinde havuzu sererek tüm gün güneşin tadını çıkarabilir ve şnorkelli dalışlar yaparak eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz.

13 hektardan daha büyük yeşil alanı, el değmemiş büyüleyici güzellikleri ve zengin turizm olanaklarıyla Bartın'da doğanın tadını çıkarmak için gidebileceğiniz en özel noktalardan biri de şehir merkezine sadece 2 kilometre uzaklıkta yer alan Balamba Tabiat Parkı. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında sarıdan yeşile doğanın her tonunu görebileceğiniz tabiat parkı, iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları ve bisiklet yollarıyla tertemiz havada spor yapmak için de sıkça ziyaret ediliyor. Organik ürünlerle kahvaltılar sunan kır restoranları, yaz aylarında etkinliklerin düzenlendiği 150 kişilik açık hava tiyatrosu, çocuk oyun alanları, mesire alanları, paintball sahası, yağmur barınakları, tenis kortu ve spor sahaları gibi olanakları da Balamba Tabiat Parkı’nda bulabilirsiniz. Gürgen, meşe ve fıstık çamı ormanları arasında tertemiz havada yenilenebileceğiniz, sessiz ortamında ruhunuzu dinlendirebileceğiniz Balamba Tabiat Parkı’nı hem kendi başınıza hem de rehberli turlarla keşfe çıkabilirsiniz.

Bartın’ın en sevilen plajlarından biri de altın kulu sahilin ve masmavi denizin tadını çıkarmak için sıkça ziyaret edilen Bozköy Plajı. Çevresinde hiçbir beton yapının bulunmadı ve huzurlu atmosferini korumayı başaran tertemiz plajın mavinin her tonunu görebileceğiniz denizine kendinizi bırakarak doyasıya yüzebilir, plajın çevresini saran çam ormanları arasında piknik veya kamp yaparak unutulmaz bir gün yaşayabilirsiniz. Uzun sahiliyle büyüleyici gün batımı manzaraları eşliğinde yürüyüşlere çıkmak için de tercih edilen Bozköy Plajı’na Bartın’da her saat bulabileceğiniz minibüslerle kolayca ulaşabilirsiniz.

Bartın'ın en turistik ve hareketli ilçesi olan Amasra'da akşam yürüyüşlerine çıkmak ve çarpıcı Karadeniz manzaraları izlemek için ilçenin küçük limanına da mutlaka uğramalısınız. Çevresi Büyük Liman Plajı, Küçük Liman Plajı ve Kemere Köprüsü gibi turistik noktalarla çevrili olan Amasra Limanı’nda sahil kafeleri ve restoranlarda keyifli bir mola verebilir, kızıl gün batımı manzaraları eşliğinde romantik akşam yemeklerinin tadını çıkarabilirsiniz. Yaz aylarında her gün düzenlenen tekne gezilerine katılarak büyüleyici Karadeniz koylarını keşfe de çıkabileceğiniz limanda rengarenk balıkçı sandallarının tablo güzelliğinde fotoğraflarını da çekebilirsiniz.

Kuruçeşme ilçesine bağlı Karaman Köyü’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alan yemyeşil Karaman Koyu, Bartın'da düzenlenen tekne gezileri ve doğa yürüyüşleriyle yakından görebileceğiniz en özel noktalardan biri. El değmemiş bakir güzelliğini ve doğal atmosferini günümüze kadar korumayı başaran huzurlu koyda balık sürülerini bile görebileceğiniz kristal berraklığındaki sularda keyifle yüzebilir, tüplü ve tüpsüz dalışlar yaparak Karadeniz’in benzersiz su altı zenginliklerini yakından görebilirsiniz. Tüm gün denizin ve doğanın tadını çıkardıktan sonra Karaman Köyü’ne de uğrayarak geleneksel Karadeniz lezzetleri tadarak yorgunluk atmayı ve organik ürünler almayı da unutmayın.

Bartın’da denizin tadını çıkarabileceğiniz en popüler plajlardan biri de Bartın merkezine sadece 16 kilometre uzaklıkta yer alan Çakraz Plajı. 1968 yılında yaşanan depremde üç bölüme ayrılan büyüleyici plaj, dalgalı denizi ve rüzgarlı havasıyla deniz paraşütü, uçurtma sörfü, yelken, kano gibi su sporları yapmak için de Bartın’da en çok tercih edilen plajlardan biri. Çevresi su sporları merkezileri, balık restoranları, kafeler ve her bütçeye uygun otellerle çevrili olan, Ege ve Akdeniz’i aratmayan ince kumlu sahiliyle çocuklu ailelerin de keyifli zaman geçirebileceği Çakraz Plajı’nda eğlenceli bir deniz günü yaşayabilirsiniz.

Pek çok tabiat harikası şelaleyi yakından görme fırsatı bulabileceğinizi Bartın gezinizde, şehir merkezine yaklaşık olarak 26 kilometre uzaklıktaki Gergece Şelalesi’ne de mutlaka uğramalısınız. Doğa yürüyüşleri ve fotoğrafçılık gezilerinin en popüler mola noktalarından biri olan şelalede endemik bitki türleri arasında onlarca metre yükseklikten dökülen bembeyaz suların harika fotoğraflarını çekebilirsiniz. Geniş kaya göletinde çocukların da keyifle eğlenceli zaman geçirebileceği Gergece Şelalesi’nin çevresindeki gür çam ormanları arasında tertemiz havada yürüyüşler yapabilir, doğal seyir teraslarından manzarayı izleyebilir ve şehrin kalabalığından uzakta huzurlu bir gün geçirebilirsiniz.

Muhteşem fotoğraflar çekebileceğiniz başka bir sevilen gezi alan da Amasra'ya tarihi bir Roma köprüsüyle bağlanan Boztepe Adası. Ağlayan Ağaç ve Amasra Deniz Feneri gibi çok ziyaret edilen turistik noktalara ev sahipliği yapan küçük ada; yüzlerce yıllık tarihi konakları, sessiz ve huzurlu atmosferiyle tadını çıkarmanız gereken yerlerden. Kayalık alanlarında ve plajlarında Karadeniz'in temiz sularının tadını çıkarabileceğiniz, gün doğumu ve gün batımlarında kartpostal güzelliğinde fotoğraflar çekebileceğiniz Boztepe Adası; zengin deniz ürünü seçenekleri sunan balık restoranları, kafeleri, butik otelleri ve hediyelik eşya dükkanlarıyla da günün her saati oldukça hareketli.

Küre Dağları Milli Parkı gezilerinin değişmez adreslerinden biri olan Horma Kanyonu, Bartın ile Kastamonu arasında büyüleyici manzaralar eşliğinde uzanıyor ve unutulmaz bir gezi deneyimi sunuyor. Akarsular, yağmurlar ve rüzgarların binlerce yıl boyunca aşındırmasıyla oluşan devasa kanyon, hem el değmemiş doğal güzellikleri hem de benzersiz manzaralarıyla her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. İrili ufaklı şelaleler arasından ilerleyen trekking parkurlarında keşfe çıkabileceğiniz, 1100 metre yüksekliği bulan seyir teraslarından muhteşem fotoğraflar çekebileceğiniz Horma Kanyonu’nu Küre Dağları Milli Parkı’nda yılın her mevsimi düzenlenen rehberli doğa yürüyüşleriyle de yakından görebilirsiniz. Yaz ve bahar aylarında sarıdan yeşile doğanın her tonuna, kış aylarında ise büyüleyici kar manzaralarına şahit olabileceğiniz kanyon; kaya tırmanma, kampçılık ve dağcılık gibi etkinliklerin de ana merkezlerinden biri konumunda.

Bartın'da denize girmek için en çok tercih edilen yerlerden biri olan ve yaz aylarında hem aileler hem de çocuklarla dolan Büyük Liman Plajı’na kesinlikle uğramalısınız. Turizm olanakları bakımından oldukça gelişen plajda şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz turistik tesislerden yelken, deniz paraşütü, uçurtma sörfü ve rüzgar sörfü gibi su sporlarına kadar zengin olanaklar bulabilirsiniz. Karadeniz manzaraları eşliğinde hizmet veren her bütçeye uygun butik oteller, apart oteller ve aile pansiyonlarıyla tatil yapmak için de tercih edilen Büyük Liman Plajı’nda tüm gün ince kumlu sahilin ve masmavi denizin tadını çıkardıktan sonra akşamları da çarpıcı gün batımı manzaraları eşliğinde yürüyüşler yapabilirsiniz.

Bartın'da yerli ve yabancı turistlerin denizin tadını çıkarmak için ilk gittiği yerlerden biri de yeşil ve mavinin bütünleştiği Amasra Plajı. İlçe merkezinin kuzey bölümünde yer alan ve altın renkli kumlarla süslü sahiliyle ilgi gören plajın çevresinde her bütçeye uygun butik ve apart oteller bulmanız da mümkün. Şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz turistik tesisler, kafeler restoranlar ve hediyelik eşya dükkanlarıyla çevrili olan bir Amasra Plajı’nda Amasra Kalesi ve tarihi köprü manzaraları eşliğinde denizin tadını çıkarabilir, akşamları ise serin Karadeniz havasında yürüyüşlere çıkarak ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.

M.S. 9. yüzyılda Amasra Kalesi içinde klasik bir Bizans kilisesi olarak inşa edilen ve 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet'in bölgeyi geçirmesinden sonra camiye çevrilen Fatih Camii, benzersiz mimarisiyle görülmeye değer Bartın şaheserlerinden biri. Etkileyici bir kilise ve cami birleşimini size sunacak olan, kesme taşlarla inşa edilmiş tarihi cami, yuvarlak tasarımlı Bizans kilisesi tasarımına eklenen minaresinin yanı sıra bitki motifleriyle süslü iç dekorasyonlarıyla da tarih ve kültür meraklılarını büyülüyor. Uzun tarihinde birkaç kez onarım gören ve günümüzde de hizmet vermeye devam eden Fatih Camii’ni Amasra’yı gezerken ziyaret edebilirsiniz.

Mugada Köyü’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alan ve çölü andıran ince kumlu sahilini saran yemyeşil doğal güzelliklerle bölgenin gizli cennetlerinden biri olan Hatipler Plajı’nı da Bartın gezinizde mutlaka keşfetmelisiniz. Şehir merkezine yaklaşık 23 kilometre uzaklıkta olan ve yıl boyu sessiz atmosferini korumayı başaran plaj, kamp ve piknik yapmak için en ideal yerlerden biri. Cam berraklığındaki sulara kendiniz bırakabileceğiniz, tüm gün dalışlar yaparak balık sürüleriyle birlikte yüzebileceğiniz plaj, yaz aylarında oldukça kalabalık olan Bartın plajlardan uzakta yılın yorgunluğunu atmak için tercih edebileceğiniz en güzel plajlardan biri. Hatipler Plajı’nda denizin tadını çıkardıktan sonra kısa bir yürüyüş mesafesindeki Mugada sahiline uğrayarak balık restoranlarında taze deniz ürünleri de tadabilirsiniz.

Karadeniz’in en eski deniz fenerlerinden biri olmasıyla ünlü olan Amasra Feneri, gün doğumu ve gün batımlarında sunduğu büyüleyici mağazalarla kartpostalları süslüyor. Boztepe Adası’nın en çok ziyaret edilen simgesel yapılarından olan ve sarp kayalar üzerinde 77 metre yükseklikte görülmeye değer bir manzara sunan Amasra Feneri, 1863 yılından beri hizmet vermeye devam ediyor. Amasra’yı gezen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğradığı yerlerden biri olan tarihi feneri Bartın gezinizde yakından görerek muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.

Karadeniz ile yemyeşil çam ormanlarının birleştiği büyüleyici manzaraları görmek için Amasra merkezine oldukça yakın bir konumda yer alan Çakraz Seyir Tepesi'ne de gidebilirsiniz. El değmemiş doğal güzelliklerle sarılı yemyeşil tepe; panoramik manzaralar eşliğinde hizmet veren kır bahçeleri ve mesire alanlarıyla özellikle yaz aylarında çok ilgi görüyor. Yöresel ürünlerle kahvaltılar ve yemekler tadabileceğiniz, büyüleyici gün batımı manzaraları eşliğinde romantik fotoğraflar çekebileceğiniz Çakraz Seyir Tepesi, rehberli trekking turlarının da değişmez mola noktalarından biri konumunda.

Amasra ilçesine bağlı Göçkündemirci Köyü’nün sessiz plajı, çevirisini saran etkileyici kaya oluşumları ve altın kumlu sahiliyle gözlerden uzakta Karadeniz’in tadını çıkarmak için gidebileceğiniz özel noktalardan biri. Bartın'a 37 kilometre, Amasra’ya ise yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta yer alan plajın çevresinde hiçbir yapılaşma ve tesis bulunmuyor. Bakir doğal güzelliklerini günümüze kadar korumayı başaran Gökçün Plajı’nda kamp yapabilir veya akvaryumu andıran berrak sularda şnorkelli dalışlar yaparak harika su altı fotoğrafları çekebilirsiniz.