GENEL

2024 para cezaları yüzde 58,46 arttı! İşte yeni cezalar...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çevre Kanunu ihlalleri için 2024 yılı için yeni para cezalarını açıkladı.

Abone Ol

ÇEVRE KANUNU'NA AYKIRI DAVRANANLARA CEZA

Çevre Kanunu'na uymayanlar için belirlenen 2024 para cezalarında yüzde 58,46'lık bir artışın yaşandığı duyuruldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2872 sayılı Çevre Kanunu'na aykırı davrananlara yönelik idari para cezalarını belirledi.

EGZOZ MUAYENESİ YAPTIRMAYANLAR VE EMİSYON AYKIRILIĞI

1 Ocak itibariyle egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan araç sahiplerine 9 bin 943 lira ceza uygulanacak. Aynı aracın emisyona aykırı olması durumunda ise ceza miktarı 19 bin 897 liraya çıkacak.

Egzoz Gazı Emisyon Yetki Belgesi bulunan ancak şartları kaybedenler veya aykırı ölçümler yapanlara 39 bin 797 lira ceza kesilecek. Sahte belge düzenleyenlere ise 79 bin 611 lira para cezası getirildi.

TESİSLER İÇİN CEZALAR

Hava kirliliğine yol açan tesisleri izinsiz kuran, işleten veya değişiklik yapmayanlara 464 bin 585 lira ceza öngörüldü.

Emisyon sınırlarını aşan tesisler ise 929 bin 233 lira ceza alacak.

Benzin ve naftanın depolanması, dolumu ve nakliyesinde usulsüzlük yapanlar için terminaller, dolum adaları veya akaryakıt istasyonlarına ayrı cezalar getirildi.

ATIK YÖNETİMİ VE DENİZ KİRLİLİĞİ

 Çevresel Etki Değerlendirmesi'ne aykırı davrananlar için her bir ihlal için 193 bin 522 lira ceza uygulanacak.

Atık alımı, ön arıtma, arıtma veya bertaraf tesislerini kurmayan veya işletmeyenlere 1 milyon 161 bin 568 lira idari para cezası verilecek.

Denizi kirleten deniz araçlarına yönelik cezalar artırılırken, atıkları toprağa verenler ve içme suyu koruma alanlarına atık boşaltanlar da yüksek cezalara çarptırılacak.

PLASTİK POŞET VE ELEKTRONİK ÜRÜNLER

Plastik poşetlerin ücretsiz verilmesine veya belirlenen usul ve esaslara aykırı şekilde dağıtılmasına 79,59 lira, elektronik ortamda satış yapanlara ise 14 bin 432 liradan 144 bin 339 liraya kadar ceza kesilecek.

GÜRÜLTÜ VE TİTREŞİM 

Standartlara aykırı gürültü ve titreşim oluşturan konutlara, ulaşım araçlarına, iş yerlerine ve fabrikalara cezalar getirildi. Ceza miktarları konutlarda 7 bin 667 lira, ulaşım araçlarında 23 bin 155 lira, iş yerleri ve fabrikalarda ise 232 bin 264 lira olacak.

SERA GAZLARI VE DEPO

 Sera gazı emisyonlarına yönelik ihlallere 115 bin 471 lira, depozitoya tabi ürünleri piyasaya sürenlere 96 bin 226 lira ceza uygulanacak.

Yapılan düzenlemelerle çevre koruma amaçlı para cezalarının ciddi oranda artırılması, çevre bilincini ve koruma önlemlerini teşvik etmeyi hedefliyor.

Çevreyi koruma adına alınan bu önlemler, gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakma amacını taşıyor. HABER MERKEZİ