GENEL

1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Dünya'nın en kanlı savaşları

Tarihte bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü olarak biliniyor. Barış sadece bir kavram olarak bilindiği insanlık tarihinde yaşanan en kanlı on savaş...

Abone Ol

1 dünya savaşının temel sebebi nedir? Birinci Dünya Savaşı'nın en önemli nedeni Fransız İhtilali ile yayılan milliyetçilik düşüncesidir. Diğer nedenleri ise devletlerin bağımsızlık isteklerinin artması, hammadde ve sömürge arayışı ve devletler arasındaki silahlanma yarışının hızlanmasıdır.

Moğal istilasının sebebi nedir? Moğollar'da bulunan seçilmiş millet inancı ve dünya devleti düşüncesi Moğol İstilası'nın başlıca nedenidir. İslamiyet'teki cihat anlayışına benzer bir anlayış benimsemiş olan Moğollar, tüm dünyayı ele geçirmek isterler.

Moğol istilası nasıl başladı? Babai isyanlarının sonucunda meydana gelen Moğol istilaları da, Türkmenlerin uçlara doğru yönelişinde en önemli etkenlerdendir. Ahi ve Türkmenlerin öldürülmeleri, mallarının müsadere edilmesi, ağır vergiler yüklenmesi, tekkelerine el konulması onları zor duruma sokmuş çareyi uçlara doğru kaçmakta bulmuşlardır.

Moğol istilası nasıl son buldu? Bir Devrin Kapanışı: Anadolu'da Moğol Hakimiyetinin Sona ... İlhanlı hükümdarı Ebû Said Bahadır Han'ın ardında çocuk bırakmamış olması, onun ölümünden sonra devlet içinde taht kavgalarına sebep olmuş ve bu sürecin sonunda İlhanlı Devleti yıkılmıştır. Anadolu'daki Moğol baskısı da Ebû Said'in ölümüyle ortadan kalkmış ve beylikler rahat bir nefes almıştır.

Ming Hanedanlığı nerede kurulmuştur? Ming hanedanı, Zhu Yuanzhang'nın 1368 yılında Nanjing kentinde tahta geçmesiyle kuruldu.

Orta Asya'daki Taiping İsyanı (1850-1864) ve Dungan İsyanı (1862-1877), kıtlık, hastalık ve savaş nedeniyle yaklaşık 20 milyon insanın ölümüne yol açtı. Bu felaketlere rağmen, 1860'ların Tongzhi Restorasyonunda Han Çinli elitleri Konfüçyüs düzeninin ve Mançu hükümdarlarının savunulması için yürüdüler. Kendi Kendini Güçlendirme Hareketi'ndeki ilk kazanımlar, Çing'in Kore ve Tayvan'ın mülkiyeti üzerindeki etkisini kaybettiği 1895'in Birinci Çin-Japon Savaşı'nda kaybedildi.

Taiping savaşı neden çıktı? 1 Ocak 1851 tarihinde Tanrısal Büyük Barış Krallığını (Taiping Tianguo) ilan etmiştir. Madenciler, işçiler ve yoksul köylülerden oluşan bu grubun içinde kadınlar da yerini almıştır. Ayaklanma, dönemin yönetimini yapan Qing Hanedanlığına karşı yapılmıştır. Taiping kuvvetleri kısa zaman içerisinde 1 milyona ulaşmış ve çok disiplinli, düzenli bir ordu ortaya çıkarmıştır. Ordunun bu düzeni askerlere verilen vaatlerden kaynaklanmaktadır.

Orta Asya'daki Taiping İsyanı (1850-1864) ve Dungan İsyanı (1862-1877), kıtlık, hastalık ve savaş nedeniyle yaklaşık 20 milyon insanın ölümüne yol açtı. Bu felaketlere rağmen, 1860'ların Tongzhi Restorasyonunda Han Çinli elitleri Konfüçyüs düzeninin ve Mançu hükümdarlarının savunulması için yürüdüler. Kendi Kendini Güçlendirme Hareketi'ndeki ilk kazanımlar, Çing'in Kore ve Tayvan'ın mülkiyeti üzerindeki etkisini kaybettiği 1895'in Birinci Çin-Japon Savaşı'nda kaybedildi.

İkinci Dünya Savaşı neden çıktı? Almanya ile Rusya devletleri arasında “tarafsızlık antlaşması” imzalanmıştır. 1939 senesinde ise Polonya'ya karşı savaş açılmış, Fransa ve İngiltere Polonya devletine teminat sunmuşlardır. İngiltere ve Fransa'dan destek alan Polonya da Almanlara karşı savaş açmıştır ve böylece II. Dünya Savaşı başlamıştır.

Avusturya-Macaristan tahtının veliahtı Arşidük Franz Ferdinand'ın 28 Haziran 1914'te Gavrilo Princip adında bir Sırp milliyetçisi tarafından devletin başkenti Saraybosna'da öldürülmesi, savaşı tetikleyen olay olmuştur.

Sovyetler Birliği'nin tarafsızlığını garantiledikten sonra (Ağustos 1939 Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı ile), Almanya 1 Eylül 1939'da Polonya'yı işgal ederek II. Dünya Savaşı'nı başlattı. İngiltere ve Fransa 3 Eylül'de Almanya'ya savaş ilan ederek karşılık verdi.

Hiroşima olayı nedir? 6 Ağustos 1945'te yerel saatle 08.15'te Amerika Birleşik Devletleri "Enola Gay" adlı bir B-29 bombardıman uçağından bıraktığı little boy (küçük çocuk) isimli atom bombasıyla ilk anda 70 bin kişilik katliamı gerçekleştirdi.

Neden Hiroşima ve Nagazaki? Hiroşima ve Nagazaki askeri ve endüstriyel öneme sahipti Japonya'nın bu çağrılara yanıt vermemesi üzerine ABD, askeri ve endüstriyel önemi dolayısıyla Hiroşima ve Nagazaki'yi hedef olarak seçti. ABD'nin "B-29" tipi uçağı, 6 Ağustos 1945 sabahında "küçük çocuk" (little boy) adlı bombayı Hiroşima'ya bıraktı.

Timur neden Anadolu'yu işgal etti? Savaşın nedeni, Timur'un Çin Seferi öncesi Anadolu işgal etmek istemesidir. Timur'un techizat ve askeri güç bakımından üstün olması ve Anadolu Beylerinin Osmanlıya ihanet etmesi sonunda savaşı Timur kazandı. Anadolu birliği bu savaşla birlikte ortadan kalktı.

Ankara Savaşı neden çıktı? Osmanlı Devleti ile Timur İmparatorluğu arasında yapılan Ankara Savaşı'nın nedenleri şunlardır: Her iki devletin de Anadolu'daki hâkimiyet iddiası. Anadolu'da bulunan beyliklerin, Yıldırım Bayezid'e karşı Timur'u kışkırtması. Yıldırım Bayezid'in kendisine sığınan Kara Yusuf'u Timur'a teslim etmemesi.

Ankara savaşını kim başlattı? Osmanlı tarihinde önemli bir yere sahip olan Ankara Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu padişahı Yıldırım Bayezid ile Moğol hükümdarı Timur arasında yapılan mektuplaşmalar sonucu başlayan bir savaştır.

An-Lu Şan İsyanı nasıl başladı? An Luşan İsyanı, Çin'de Tang Hanedanı döneminde, 16 Aralık 755'den 17 Şubat 769'a kadar sürmüş, büyük toplumsal kargaşa ve huzursuzluk ortamına neden olan ayaklanma General An Luşan'ın Kuzey Çin'de kendi imparatorluğunu ilan etmesiyle başladı. An Luşan Yan Hanedanlığını kurarak ayaklanmayı ilan etti. Onun kendi oğlu tarafından öldürülmesiyle vekili ve yol arkadaşı Shi Sming ve oğlu mücadelesini devraldı ve devam ettirdiler. İsyan üç Tang imparatoru döneminde devam etti. Tang hanedanına sadık aileler ve onların karşısında yer alan aileler ile isyan büyüdü. An Luşan Arap, Göktürk ve Sogdluları da etkileyerek kendi saflarına çekti. İsyan sonrası büyük bir kargaşaya, dev kayıplara ve geniş bir sahada yıkıma neden oldu.

An lushan isyanında kaç kişi öldü? An Lushan İsyanı | Tarihi Olaylar Şehri ele geçirdikten hemen sonra kendini, Yen Hanedanlığının imparatoru olarak ilan etmiştir. An Lushan, batı bölgesini ele geçirdikten hemen sonra Güney Çin'e saldırı başlatmıştır fakat isyandan 1 yıl sonra Güney Çin için başlattığı saldırıda başarılı olamamış ve üstüne üstlük 20 bin kadar askeri kayıp vermiştir.

Dungan isyanı sebepleri nelerdir? Oldukça büyük çaplı bir olumsuzlukla sonuçlanan savaşın başlangıcı, son derece basit bir olaydır. Savaş, bir Han tüccarının, tüccarın talep ettiği miktarı ödemeyen bir Hui'li alıcıya sattığı bambu direkleri üzerine çıkan tartışma neticesinde baş göstermiştir.

Dunganlar kimdir ve kimlere karşı savaşmıştır? Dunganlar, Orta Asya'da yaşamını sürdüren İslam dinine mensup Çinlileri ifade etmektedir. 1877 yılında Çin'deki baskıdan kaçıp Kırgızistan'a sığınan Dunganlar, tarımla uğraşmaktadırlar. 143 yıldan bu yana Kırgızistan topraklarında yaşayan Dunganlar, nüfus bakımından ise azınlık olarak sayılabilecek yoğunluğa sahiptir.

Çarlık Rusya neden yıkılmıştır? I. Dünya Savaşı'nın olumsuz etkileri (yoksulluk, açlık, yolsuzluk, vurgun …), toplumun farklı kesimlerinin tepkisini çekti. Petersburg'da kadın işçilerin başlattığı grev kısa sürede yayıldı ve bu grevi dağıtmakla görevlendirilen askerlerin de ayaklanmasıyla 1917 Mart Devrimi gerçekleşti. Çar II. Nikola tahttan çekildi.

Çarlık Rusya hangi olaydan sonra savaştan çekilmiştir? Çarlık Rusyası 1917'de Ekim Devrimi'yle yıkılınca savaştan da çekilmiştir.

Rusya Sivil Savaşı ne zaman başladı? 7 Kasım 1917

Rusya iç savaşı ne oldu? Sovyetler Birliği kuruldu. Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan ve Kazakistan'da güçlü bir Bolşevik zaferi gerçekleşti. Finlandiya, Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya bağımsızlığını kazandı.

Kongo iç savaşları neden oluyor? 1. Kongo İç Savaşı (1996-1997) Kendisini bir Maoist olarak tanımlayan Laurent Desire Kabila ve destekçilerinin, eli kanlı diktatör Mobutu’yu devirmeleri ile sonuçlanmıştır. Mobutu, 1965 yılında askeri darbe ile göreve gelmiş ve ülkeyi 32 yıl yönetmişti. Darbeyi ise Patrice Lumumba’ya karşı yapmıştı. Lumumba, ülkenin başına demokratik yollardan gelmişti ancak bir sosyalist olması sebebiyle ABD ondan korkuyordu. Çünkü Lumumba’nın Afrika’nın Küba’sını yaratmasından endişeliydiler. Bu yüzden Mobutu önderliğinde ki darbe ile öldürüldü. Bu sayede sosyalizmin Sahra Altı Afrika’ya taşınmasını geciktirdiler. Mobutu bu savaş sırasında ülkeden kaçtı ve Kongo devrimi başarıyla sonuçlanmış oldu. Kabila’nın devrimden sonra ilk işi ülkenin eski ismi Zaire’yi Kongo yapmak oldu ancak sınır komşuları Kongo Cumhuriyeti ile karıştırılmamak için kendilerine Demokratik Kongo Cumhuriyeti(DKC) dediler.

2. Kongo İç Savaşı (1998-2003) Kabila göreve geldikten sonra ülkede ki yabancı misyonları dışarı çıkarmak istedi. Diplomatlar, danışmanlar, askerler ve mülteciler de dahil. Bu adım ülkeye Ruanda’dan gelmiş olan Tutsi mültecilerin tepkisi ile sonuçlandı. Tutsilerin çıkardığı isyan büyüdü ve Ruanda bu fırsatı değerlendirerek Tutsileri koruma bahanesi ile olaya müdahil oldu. Üstelik Ruanda, Burundi ve Ugandayı’da yanında savaşmaya ikna etti ve bir üçlü koalisyon oluşturdular. Hepsinin nihai amacı karışıklıktan faydalanıp Kongo’dan toprak koparmaktı ama başarılı olamadılar. Başarısızlıklarının sebebi ise Kongo’nun da müttefiklerinin olması idi.

Angola, Zimbabve, Namibya, Mali, Libya, Çad gibi Afrika’nın solcu hükumetleri de Kongo’nun yanında savaşa müdahil oldular. Bu bloklaşma yüzünden Afrikalılar bu savaşa “Afrika’nın Dünya Savaşı” veya “Büyük Afrika Savaşı” derler. Ancak savaş sadece Kongo toprakların da geçtiği için literatürde iç savaştır. Bu savaşın en acı tablosu ise 5 milyon can kaybının yanı sıra, yoğun tecavüz vakaları ve 10-12 yaşlarında ki çocukların bile zorla savaştırılmasıdır. Elinde oyuncak olması gereken çocuklar silahla katliam yaparak yetişmiştir. Savaş 2001 yılında Kabila’nın suikaste kurban gitmesi sonucu yerine oğlunun geçmesi ile yumuşasa da asıl etken Ruandalı askerlerin yorgunluktan dolayı isyan etmesi olmuştur. Askerlerinin isyan ettiğini gören Ruanda barış masasına oturmak zorunda kalmıştır.