ZONGULDAK

Filyos gaz tesisinde büyük hayal kırıklığı! Filyos'ta doğalgaz yok mu?

Batı Karadeniz'de keşfedildiği söylenen doğalgazı işlemek için Zonguldak'ın Beldesi Filyos’ta dev bir tesis kuruldu. 125 milyon dolarlık tesis boşa mı kuruldu?

Abone Ol

Karadeniz'de keşfedildiği söylenen doğal gazı işlemek için Filyos’ta dev bir tesis kuruldu. Ancak tesisin günlük 40 milyon metreküp gaz işleme kapasitesine rağmen, gaz üretimi beklentilerin çok altında kalarak sadece 5 milyon metreküple sınırlı kaldı. Üretimin bu kadar düşük olması, tesisi atıl duruma düşürdü.

Yüzer Platform İçin Devasa Harcama "125 Milyon Dolar"

Filyos tesisi faaliyete geçmeden önce 125 milyon dolar harcanarak yüzer bir gaz işleme platformu satın alındı. Ancak bu platform denizden gaz çıkarmak yerine, Filyos tesisi gibi çıkartılan gazı işleyip sisteme verecek. Bu hamle, zaten yeterli gaz üretimi olmadığı için kamuoyunda ciddi soru işaretlerine yol açtı.

Kapacite 50 Milyon Metreküpe Çıktı, Ama Gaz Nerede?

Yeni yüzer platformun alınmasıyla günlük gaz işleme kapasitesi 50 milyon metreküpe çıkarken, ortada işlenecek yeterli gaz bulunmaması eleştirilere neden oldu. Sözcü'nün “Patlamış platformu 125 milyon dolara aldık” başlığıyla duyurduğu bu gelişme, Filyos'taki devasa yatırımın sorgulanmasına yol açtı.

Filyos’taki 3 Ünite Ne Olacak?

Filyos'ta kurulan 4 fazlı tesisin sadece ilk fazı devasa harcamalarla işletmeye alınırken, diğer fazların gaz üretimi artmadan faaliyete geçirilmesi planlanmıştı. Ancak gaz üretimi Eylül 2024 itibarıyla sadece 5 milyon metreküpte kaldı. Filyos'taki 3 ünite devreye girmeyi beklerken, sürpriz bir şekilde alınan yüzer platformun neden tercih edildiği merak konusu oldu.

Patlamış Platform Soru İşaretlerine Yol Açtı

Daha önce bir patlamada 9 işçinin hayatını kaybettiği ve 26 işçinin yaralandığı platformun satın alınması birçok soruyu gündeme getirdi. 40 milyon metreküp kapasiteli Filyos tesisi varken, bu platformun neden alındığı ve platformun patlamadan sonra yapılan tamirlerin ardından işletmeye uygun olup olmadığı tartışma yarattı. Ayrıca petrol rafinerisi için yapılmış platformun doğalgaz işleme amacıyla dönüştürülmesi için ne kadar ek harcama yapılacağı da bir başka soru işareti olarak ortaya çıktı.

Zonguldak Haberleri