ZONGULDAK

Eylem Ertuğrul'dan hava kirliliği açıklaması!

CHP Zonguldak Milletvekili Eylem ERTUĞRUL, Zonguldak ve özellikle Kdz.Ereğli’deki hava kirliliği ile ilgili TBMM’de açıklama yaptı.

Abone Ol

CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, TBMM'de yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi;

“Gece saatlerinde özellikle Kdz. Ereğli ilçemizde fabrikaların filtreleri çalışmamakta ya da kötü hammadde kullanılmaktadır. Yani vatandaşlarımız özellikle gece saatlerinde zehirli hava solumaktadır. Vatandaşlarımızın bireysel olarak kontrol edemediği bir faktör olan hava kirliliğine uzun süre maruz kalınmasının, kalp ve damar sağlığına ciddi zarar verebileceği, özellikle yaşlı kişilerde veya halihazırda kalp hastalığı bulunan kişilerde kalp krizi, inme, aritmiler ve kalp yetmezliği riskini arttırabileceği yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. Zonguldak’taki 5 istasyonda PM10 ve PM2.5 ölçümleri yayınlanırken, Kdz. Ereğli’de bulunan tek istasyonda PM2,5 ölçümlerinin neden yayınlanmadığına da sorularımız arasında yer vermiştik. Ancak bakanlık tarafından sorularımıza cevap verilmiyor! Zonguldak’ın havası alarm veriyor diyoruz, bu yeni bir şey de değil. Yıllardır sürekli gündeme alınan bir konu. Ancak bakanlığın bu konuya hiçbir müdahalesi yok!” 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Ocak ayında verdikleri önergeye cevap gelmediğini bunun üzerine Haziran ayı verilerine göre bakanlığa tekrar sorularını yönelttiklerini belirten Ertuğrul, şunları kaydetti: 
“Karadeniz Ereğli hava kalitesi ölçüm istasyonuna dair Bakanlığın yeni resmî verilerine göre vatandaşlarımız 2024 Haziran ayının ölçümlenen 720 saatinin 250 saatinde iyi olmayan havaya maruz kalmıştır. Karadeniz Ereğli'de lösemili hasta oranımız Zonguldak'ın yüzde 60'ı seviyesindedir. Zonguldak toplam nüfusunun üçte 1'inin Ereğli'de yaşadığı düşünüldüğünde Ereğli'de Ereğli dışındaki Zonguldaklıların 3,5 katı lösemi hastamız vardır. Bunun nedeni büyük ölçüde hava kirliliğidir. Bakanlığa tekrar soruyor ama cevap alamıyoruz. Özellikle Ereğli ilçemizde bulunan istasyonda çevresel kirleticilere bağlı olarak ortaya çıkan hava kirliliğinin etkili biçimde ölçülebilmesi ve doğru verilere ulaşılabilmesi açısından PM2,5 ölçümünün yapılmamasının nedeni nedir? Bölgedeki sanayi kuruluşları yeterince denetleniyor mu, yoksa hava kirliliğinin üzeri mi kapatılmaya çalışılıyor?”