GÜNDEM

Ev Sahipleri ve Kiracılar Arasındaki Savaş Büyüyor!

Son dönemde kira tahliye davalarındaki artış, özellikle "ihtiyaç" gerekçesiyle açılan davalarla dikkat çekiyor.

Abone Ol

Avukat Alper Şeref Güler, kiraya verenlerin tahliye taleplerinde Borçlar Kanunu'na uygun hareket etmeleri gerektiğini vurgularken, ihtiyaç gerekçesinin somut ve samimi bir şekilde ispatlanmasının zorunlu olduğunu belirtti.

Ekonomik Kriz Kira Tahliye Davalarını Artırdı

Ekonomik krizle birlikte ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıklar da arttı. Avukat Güler, konut fiyatlarındaki artışın, kira bedellerine yansıdığını ve bu durumun kira tahliye davalarındaki artışın temel nedeni olduğunu ifade etti. Ev sahipleri, mülklerinin getirisi düşük kaldığı gerekçesiyle kiracılarını tahliye etme yoluna gidiyor. Öte yandan, ekonomik zorluklarla mücadele eden kiracılar da bu taleplere karşı koymaya çalışıyor.

Pandemi ve Göç Dalgası Kira Bedellerini Yükseltti

Pandemi sonrası dönemde ve Rusya-Ukrayna gerilimi ile birlikte Türkiye'ye olan göç, özellikle sahil şehirlerinde kira bedellerinde hızlı bir artışa neden oldu. Ayrıca, Kahramanmaraş depreminden sonra bu durumun göç alan illerde de görüldüğüne dikkat çeken Güler, kira bedellerindeki bu artışın kira tahliye davalarını daha da tetiklediğini belirtti.

Kira Artış Oranlarındaki Düzenleme

Son olarak, 2022'den itibaren uygulamaya konulan ve 2024'e kadar uzatılan kira artış oranlarına yönelik regülasyonun da tahliye davalarını artıran bir diğer etken olduğu ifade edildi. Konut kiralarındaki artışın %25 ile sınırlandırılması, kiracılar ile kiraya verenler arasındaki anlaşmazlıkları derinleştirdi.

Borçlar Kanunu'nda Tahliye Şartları

Borçlar Kanunu, kira sözleşmelerinin her iki taraf için de bağlayıcı olduğunu belirtirken, kiracıların tahliyesi için belirli şartların yerine getirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Güler, özellikle "ihtiyaç" nedeniyle açılan davaların, kiraya verenin somut bir ihtiyaç gerekçesi sunması halinde başarılı olabileceğini belirtti. Ayrıca, kiraya verenin kendisinin de kiracı olduğu durumların, tahliye gerekçesi olarak kabul edildiğini ve bu tür davaların mahkemelerde çoğunlukla ev sahibinin lehine sonuçlandığını aktardı.

Kiracı Sonsuza Kadar Evi Kullanabilir Mi?

Kiraya verenin, kira sözleşmesini sona erdirmek için belirli bir sürenin geçmesi gerektiğini vurgulayan Güler, bu sürenin kira süresinin bitiminden itibaren 10 yıl olduğunu belirtti. Bu sürenin dolmasından sonra, kiraya verenin tahliye davası açabileceğini ifade etti.

Tahliye Taahhütnamesi Nedir?

Tahliye taahhütnamesinin, kiracının belirli bir tarihte kiralanan yeri tahliye etmeyi taahhüt etmesi durumunda geçerli olduğunu belirten Güler, bu taahhütnamenin sıkı şekil şartlarına bağlı olduğunu ifade etti. Yargıtay kararlarına göre, kira sözleşmesi ile aynı tarihte imzalanan taahhütnamelerin geçersiz sayıldığını ancak kiracının tarihleri boş bir şekilde imzaladığı taahhütnamelerin geçerli kabul edildiğini vurguladı.