Başkalarının hoşuna gitmeyip kendince yapılan kurguların toplumda değeri yoktur.
Manevi ve ahlaki yönden elverişsiz ortamlarda ön plana çıkarılan davranışlar özellikle gençliği etkileyebilmektedir. Aslen olması gereken büyüklerinin nasihatlerinden, önerilerinden çok özdeşleyme bilgi ve tecrübe edilinir.
İnsan maddi ihtiyaçlarını karşılayabilme erdemliliğine olgunluk yaşına rağmen halen erişememişse zamanla suçluluk duygusuyla ailesini ve çevresini suçlamaya başlar ki psikolojik hal almaktadır.
Ancak sevgi, saygı ve güven ortamında yetişerek eğitimini sağlıklı alarak hedef belirleyerek kendini geliştirebilenler topluma faydalı bireyler olurlar.
Yapılmaması gereken şeyleri yaparak dengeleri iyi kuramayarak, düzensiz, huzursuz ve sağlıksız uhreviyatle karakterize bireyin geri dönüşü olmayan suçluluklarla depresif hal almaktadır.
Unutulmamalı ki ergenlik çağından sonra da davranışları itibariyle çocuğun, öğütleri itibariyle de anne ve babanın sorumluluklarının devam ettirilmelidir. Çatışma oluşturacak hallerden kaçınılması gerekmektedir.
Gençlerin en fazla önemsemediği büyüklerinin sözleri olup sonrasında zaman ve maddiyatla dahi satın alamayacağı bilgilere sahip olacağının fakına varabilmesidir. Yaşam dönemsel olarak realite de baş aktör olarak bizleri seçerken ayrım yapmaz herkes aynı dönemleri geçirmek zorundadır. Size biraz sıkıcı gelen başkalarınca aktif gelebilir. Farkındalıklı duyumu, düşünmeyi, davranışı her birey yaşayacaktır.
Uyum sağlayabilme olanaklarına sahip bir genç ile sağlayamama imkanına sahip genç arasında bir çok farkındalık görülmektedir. Bilinçaltı bilinmezliklerin şahsiyetine yansıması zamanla olacaktır.
Yanlışı doğruyu suçluluk duygusuyla karmaşık yaşayarak kararlar alınacak haller olacaktır. Bu kararlar aile, iş, sosyal hayatını etkileyerek üstesinden gelebilmeyi de öğrenilmesi gerekmektedir.
Gençler için arkadaşlar ayna gibidir. Doğru ilişkiler kurabilmeyi ne kadar erken öğrenirlerse
gelişimleri o kadar sağlıklı olacaktır. Bedensel özelliklerinin, duygularının, zeka seviyelerinin farkına vararak hedeflerini bu şekilde kararlaştırırlar. Rehberleri olacak ailesi, arkadaşları, öğretmenleri, çevrelerinin verdiği keyif ve mutlulukla yaşamları daha verimli olacaktır.
İnsanın karakter ve kişiliğinin olgunlaşma döneminde davranışlarındaki değişiklikleri muhakeme edebilmeyi mamafih problemlerinin üstesinden gelebilmeyi öğrenecektir. Nitekim birey bilişsel gelişimle toplumla özdeşerek hayatına yön verecek kararları özgün olarak başlayacaktır.
ARAŞTIRMACI YAZAR
VOLKAN YAŞAR BERBER