Editör: TE Bilisim
Endüstride Psiko-Sosyo-Ekonomik Değerler Başlıklı Konferans Yapıldı...
Bülent Ecevit Üniversitesi Tahir Karauğuz Konferans Salonu’nda 7 Haziran Salı günü ‘Endüstride Psiko-Sosyo-Ekonomik Değerler Başlıklı’ konferans gerçekleştirildi.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü 3. Sınıf öğrencileri tarafından Öğr. Gör. Kayhan Kafalı danışmanlığında düzenlenen konferansta, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Yıldırım, Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Erdem Dirimeşe, Yabancı Diller Yüksekokulu Öğr. Gör. Dr. İshak Turan ve Örgütsel Psikolog Kağan Güney konuşmacı olarak yer aldı.
İki oturumdan oluşan konferansın ilk oturumunda sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Yıldırım, Zonguldak ekonomisi ve Filyos Projesi’nden beklentiler hakkındaki görüşlerini bildirdi. Yıldırım, projenin bölgesel kazanımları, sanayileşme, dış ticaret artışı, doğal gazda dışa bağımlılığın azalması, istihdam artışı, gelir artışı, sosyal çevrenin gelişmesi ve yaşam standardının yükselmesi gibi beklenen faydaların yanı sıra ekolojik, kültürel ve tarımsal anlamda oluşabilecek istenmeyen etkileri katılımcılarla paylaştı.
Konferansa zoom video konferans üzerinden bağlanan Kağan Güney ise ‘Endüstriyel İş Sahasında Psikososyal Etmenler’ başlıklı sunum gerçekleştirdi. Güney, endüstriyel yatırım süreçlerinde iş sağlığı ve güvenliği, psikososyal tehlike ve risk, endüstriyel iş sahasından psikososyal unsurlar, psikososyal ve fiziksel riskler arasındaki etkileşimlere değindi.
Konferansın ikinci oturumunda söz alan Dr. Öğr. Üyesi Dirimeşe; endüstrinin oluşumu ve devamında sosyal faktörlerin öneminin büyüklüğünü belirterek sosyolojinin sürecin hem öncesini hem sonrasını araştırdığını ifade etti. Dirimeşe; sürdürülebilir endüstriyel kalkınmanın doğru bir şekilde gerçekleşmesi için sosyoloji ve psikoloji gibi sosyal bilimlerin verilerinin oldukça önemli olduğunu vurguladı. Uluslararası İlişkiler alanında enerji güvenliği uzmanı olan Dr. İshak Turan ise “Karadeniz’de Keşfedilen Doğal Gazın Türkiye Enerji Güvenliğine Etkisi” başlıklı sunumunda, enerji politikalarının küresel ve ulusal arenadaki önemine değindi. Karadeniz'de şimdiye kadar keşfedilen 540 milyar metreküplük doğal gazın Türkiye enerji güvenliğine ve Filyos Vadisi Projesi kapsamında bölgeye etkilerini anlatan Turan, bölgede çıkartılan doğal gazın milli ekonomiye etkisi ve kalkınmada oynayacağı rolü dünya genelinden örnekler vererek öğrencilerle paylaştı.
Konferans soru cevap bölümünün ardından sona erdi.
Yorumlar