ZONGULDAK

Emeklilikte Çift Aylık Almanın Şartları Nelerdir?

İşçi emeklisi bir kişinin, memur olarak çalışmaya başlaması durumunda hem işçi hem de memur statüsünde emekli aylığı alabilmesi mümkündür.

Abone Ol

Ancak bu durum, 2008 öncesi memurluk hizmeti olup olmadığına ve kişinin azami görev yaşına bağlıdır. Özellikle 1 Ekim 2008 öncesinde çalışmaya başlayanlar için, emeklilik şartları ve aylık bağlanma statüsü eski kanun hükümlerine göre değerlendirilir.

2008 Öncesi Çalışma Şartı

1 Ekim 2008 tarihinden önce çalışmaya başlamış olanlar, hizmet bütünleşmesi ve aylık bağlanma statüsünde eski kanunlara tabi olurlar. Bu kapsamda, hizmet birleşiminde 2829 sayılı Kanun, işçi emekliliğinde 506 sayılı Kanun, memur emekliliğinde ise 5434 sayılı Kanun hükümleri uygulanır.

2829 sayılı Kanun’a göre son 7 yıl içinde çalışılan günlerin yarısından fazlası hangi statüde geçmişse, o statüye göre emeklilik şartları belirlenir. Bu da işçi ya da memur olarak emeklilik statüsüne karar vermede kritik bir rol oynar.

Memuriyet ve Emeklilik Yaşı

Memurlar için azami çalışma yaşı genel olarak 65’tir. Erkek memurlar, 25 yıl hizmet süresi ve belirli yaş şartlarını karşılayarak bu yaşa kadar çalışabilirler. 8 Eylül 1999 öncesinde çalışmaya başlamış kişiler ise EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kapsamında yaş şartına tabi olmadan emekli olabilirler. Ayrıca, 5434 sayılı Kanun kapsamında 15 yıl hizmet süresi ve 61 yaşını dolduran memurlar da talep etmeleri halinde emekli olabilirler.

Doktor ve Uzman Doktorlar İçin İstisna

Sağlık Bakanlığı’na bağlı tabip ve uzman tabipler, belirli şartlar altında 72 yaşına kadar çalışabilirler. Bu düzenleme, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu Ek Madde 17 kapsamında yapılmıştır. Bu maddeye göre, doktorlar ve aile hekimleri Sağlık Bakanlığı’nın uygun görmesi halinde 72 yaşına kadar hizmet verebilirler.

2008 Öncesi Memurluk Hizmetlerinin Önemi

Bir kişinin hem işçi hem de memur statüsünden emekli aylığı alabilmesi için, 2008 öncesi memurluk hizmetinin bulunması gerekmektedir. 2008 öncesi memurluk hizmeti olanlar için 5434 sayılı Kanun, aylık bağlama şartlarında 506 sayılı Kanun, hizmet birleşiminde ise 2829 sayılı Kanun hükümleri uygulanır.

Yeniden Kamu Görevine Başlama Durumu

Emekli olup yeniden kamu görevine başlayanların emekli aylıkları, 5335 sayılı Kanun Madde 30 hükmüne göre kesilmektedir. İşçi statüsündeki bir kişi, memur statüsüne geçmeden önce işçi olarak SGK primlerinin ödenmesiyle aylığı kesilir. Ancak memur statüsüne geçiş yaparsa, hizmet süresine göre tek bir aylık ödemesi yapılır.

Sonuç olarak, işçi statüsündeki emekli aylığı kesilmeden memurluk görevine başlanması durumunda işçi emekliliği aylığı durdurulur, memuriyetten emeklilik hakkı elde edildiğinde iki ayrı aylık bağlanabilir. Bu haklar, kişinin çalışma süresi, statüsü ve yaşına göre farklılık gösterebilir.

Gündem Haberleri