Türkiye, 176 yıllık madencilik geçmişi ve sayısız madencinin fedakarlığıyla güçlü bir madencilik kültürüne sahip.
Başkan Yeşil'in açıklaması:
"4 Aralık tarihi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de "Dünya Madenciler Günü" olarak kutlanmaktadır. 4 Aralık tarihi, Roma İmparatorluğu döneminde babasının gazabından kaçarak, madencilerin çalışmakta olduğu bir mağaraya sığınan ve madenciliğin piri olarak kabul edilen Santa Barbara'ya adanmıştır. Madenciler tarafından azize kabul edilen Santa Barbara efsanesinin geçtiği mekânların Anadolu olmasının da ayrı bir önemi vardır.
4 Aralık tarihi önce Anadolu'da daha sonra Avrupa ve tüm dünyada "Dünya Madenciler Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştır.
Taşkömürü Havzamızda 176 yıllık madencilik kültürünün sahibiyiz.
Ülkemize ve milletimize hizmet etme yolunda 5 bine yakın maden şehidi olan bir bölgeyiz.
Biz madenciler, iş sağlığı ve güvenliğinin tam anlamıyla sağlandığı şartlarda çalışmak için ve büyük fedakarlıklarla üretim yaparak ülkemize ve milletimize daha fazla hizmet edebilmek için mücadele veriyoruz.
TTK; iş sağlığı ve güvenliğinin eksiksiz sağlandığı şartlarda norm kadro ile çalışmalı, daha çok üretmeli, ülkemize ve milletimize daha çok hizmet eder duruma getirilmelidir.
MTA; ülkemizin yeraltı zenginliklerini arayan ve bulan, milli kaynakların değerlendirilmesinde ülkemiz ekonomisine büyük katkılar sağlayan bir kurum olarak, istihdamı artırılmalı ve daha aktif çalışır hale getirilmelidir.
Türkiye’de kömür sektöründe tarihsel birikime sahip olan Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK), Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ), Maden Tetkik Arama Kurumu’na (MTA), özkaynaklarımızı ülke ekonomisine katan madencilik sektörümüze sahip çıkılmalıdır.
KİT Reformu adıyla veya herhangi bir şekilde halkın malı olan KİTlerin özelleştirilmesinin, kapatılmasının veya daraltılmasının önünü açacak uygulamalara ve doğrudan özelleştirme girişimlerine karşı her an mücadeleye hazır olduğumuz bilinmelidir.
Madenciler olarak omuz omuza, birlik ve beraberlik içinde verdiğimiz Ekmek-Barış-Özgürlük ve işçi sınıfı mücadelesini kararlılıkla sürdürecek, işimize, ekmeğimize, kurumlarımıza ve geleceğimize her şart altında sahip çıkmaya devam edeceğiz.
Biz madenciler; Kahramanmaraş merkezli, 11 ili etkileyen 50 bini aşkın insanımızı yitirdiğimiz deprem felaketinde, yüzlerce insanımızı enkazların altından sağ çıkararak sadece o insanlara değil ülkemize de acı günlerde umut olduk. Arama-kurtarma çalışmalarında büyük bir cesaretle gösterdikleri üstün gayretlerle, girilemez denilen en riskli enkazlara madencilik tecrübesi ve teknikleriyle girerek yüzlerce cana nefes olan tüm maden işçilerimize teşekkür ediyoruz. Maden işçileri; her şart altında ülkemiz için ne kadar önemli olduklarını bir kez daha göstermiştir.
Biz madenciler, ülkemizin ve halkımızın bize ihtiyaç duyduğu anda, her yerde ve her şart altında göreve hazırız.
Genel Maden İşçileri Sendikası, maden ve MTA işçileri olarak dünyada ve ülkemizin dört bir yanında alın teri döken tüm madenci kardeşlerimize dayanışma duygularımızı iletiyoruz.
Emeğin ve alın terinin simgesi olan, aydınlık bir gelecek için dünyaya ışık veren, enerji veren, değer katan, alınterleri kutsal, kazançları helal, elleri nasırlı, yüzleri kömür karası, yürekleri tertemiz tüm madencilerimizin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutluyoruz.
Tüm maden şehitlerimizi bir kez daha sevgi, saygı, şükran ve rahmetle anıyoruz”.
Zonguldak Haberleri