ZONGULDAK

Ekmek parası için metrelerce yükseklikte zorlu mesai!

Zonguldak’ın kent merkezindeki bir binanın yüksek katının dış cephesinde beton kırma işinde çalışan işçiler, çevredeki vatandaşların yüreklerini ağzına getirdi.

Abone Ol

Gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre, emeğin başkenti kömür kent Zonguldak’ın şehir merkezindeki işlek Cumhuriyet Caddesi’nde (halk dilinde Soğuksu Caddesi olarak biliniyor) bulunan binanın yüksek katındaki dış cephesinde işçilerin çalışma anları vatandaşları tedirgin etti.

“İnşaatlarda binlerce insanın iş kazası sonucu hayatlarını kaybettiklerini duyuyoruz”

Söz konusu inşaatta işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden tedbirlerin alınıp alınmadığı konusunda tereddütleri olduklarını anlatan bazı vatandaşlar, şöyle konuştu:
“Gördüğümüz kadarıyla buradaki çalışma koşulları iş güvenliğinden yoksun gibi… Çalışanların baret bile kullanmadıkları apaçık ortada. İşverenin çalışanlarını güvenli ortamda istihdam etmelerini sağlaması lazım. Şu anda gördüğümüz manzaradan bizler tedirgin oluyoruz, inanın ki korktuk. İnşallah gerekli tedbirleri almışlardır. Çünkü her yıl sadece inşaatlarda binlerce insanın iş kazası sonucu hayatını kaybettiği, gerekli tedbirlerin alınmamasının ölüme davetiye çıkardığı, güvenlik önlemi alınmadan işe başlamanın kazaya neden olduğunu medyadan duyuyoruz. İnşallah üzücü kaza yaşanmaz.”

Yönetmelikler 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının “Yapı İşlerinde Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama Rehberi”nde, özetle şöyle denildi:
“İşverenler, çalışanlar ve diğer yetkili kişilerin görev yetki ve sorumlulukları, işçi sağlığı ve güvenliği kanunu ve bu kanun kapsamında yayımlanan ilgili yönetmeliklerde belirtilmektedir. 
Yüksekte güvenli çalışma, işverenler başta olmak üzere tüm çalışanların ve ilgili teknik personelin sorumluluklarını yerine getirmesi ve birlikte hareket etmesiyle sağlanmaktadır. 
İşverenler, iş yerlerine ve çalışma alanlarına güvenli erişim ve güvenli giriş-çıkış yerleri sağlanmasından toplu koruyucu önlemler ile kişisel koruyucu donanımların ve sistemlerin temin edilmesinden ve uygulamaların kontrolünden sorumludurlar.
Çalışanlar, kendilerinin ve diğer çalışanların iş sağlığı ve güvenliği şartlarını tehlikeye atmamaya azami derecede dikkat etmekle iş yeri genel prosedürlerine, güvenli çalışma yöntemlerine ve iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması amacıyla kendilerine verilen diğer bütün talimatlara uyumakla ve kişisel koruyucu donanımlarını kullanmak, temizliğini ve korumasını sağlamakla yükümlüdürler.”

Zonguldak Haberleri