BARTIN

Düzce, Zonguldak, Bartın, Bolu, Karabük için Lodos fırtınası uyarısı!

Abone Ol

Lodos ve sağanak uyarısı peş peşe geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son hava durumu tahminine göre Marmara ve Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde rüzgarın hızı 80 kilometreye kadar çıkacak. Şiddetli rüzgar yağışı da beraberinde getiriyor. Çanakkale'nin güneyi ve Balıkesir'in batı ilçelerinde sağanak bekleniyor. Öte yandan İstanbul için tam fırtına uyarısı yapıldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 10 Aralık hava durumu raporunu yayınladı. Hafta sonu plan yapacak vatandaşlar 10 Aralık Cumartesi hava nasıl merak ediyor. Meteoroloji’den edinilen son bilgiye göre ülkemizin kuzey ve batı kesimlerinin parçalı, yer yer çok bulutlu, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu'nun kuzeybatısı ile Batı Karadeniz'in batısının yağmur ve sağanak yağışlı, diğer yerlerin parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Çanakkale'nin güney kesimleri ile Balıkesir'in batı ilçelerinde yerel olmak üzere kuvvetli olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu kesimlerde pus ve yer yer sis bekleniyor.

LODOS VE SAĞANAK AYNI ANDA VURACAK

Sağanak beraberinde lodosu da getiriyor. İtalya ve Yunanistan üzerinden gelen basınç ise Marmara ve Ege Bölgesi’ndeki lodosun şiddetini arttıracak. Rüzgarın hızı 80 kilometreye kadar çıkacak. Çanakkale ve İzmir arasında rüzgarın hızı 70-80 kilometreyi bulurken İstanbul’da da lodos hızının 70 kilometreyi geçeceği tahmin ediliyor. 10 Aralık hava durumu raporuna göre sıcaklıklarda önemli bir değişiklik yaşanmayacak. Ülke genelinde sıcaklıklar mevsim normallerinin 4-8 derece üstünde seyredecek.

METEOROLOJİ UYARDI: SEL, SU BASKINI, FIRTINA

10 Aralık Meteoroloji raporuna göre yağışların; Çanakkale'nin güneyi ve Balıkesir'in batı ilçelerinde yerel olarak kuvvetli (20 - 50 kg / m2) olması beklendiğinden yaşanabilecek sel, su baskını gibi olumsuz şartlara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır. Rüzgarın Marmara ve Kıyı Ege'de güneyli yönlerden kuvvetli (40 - 80 km / saat) ve kısa süreli fırtına şeklinde olması beklendiğinden yaşanabilecek Ulaşımda aksamalar, Çatı Uçması, Ağaç ve direklerin devrilmesi, Soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmesi gibi olumsuz şartlara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır uyarısında bulunuldu.

İSTANBUL İÇİN PEŞ PEŞE UYARI

Marmara Bölgesi'nde etkili olan lodosun şiddetini artırması bekleniyor. İstanbul'un batısında "tam fırtına" şeklinde esmesi beklenen rüzgarın hızı saatte 100 kilometreyi bulacak. Meteoroloji yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşları uyarırken, bir uyarı da İstanbul Valiliği'nden geldi. İstanbul Valiliği de konuyla ilgili Twitter hesabından bir uyayı yayımladı. Paylaşımda şu ifadeler yer aldı: "Rüzgârın; bugün akşam saatlerinden itibaren etkisini artırarak yarın bölge genelinde kuvvetli fırtına, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda ise hamleli olarak tam fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor.Dikkatli olunmalıdır."   Batı Bölgelerimizde Beklenen Lodos Fırtınasına Dikkat! Beklenen Hadise : Fırtına Beklendiği Yer : Rüzgarın; 10.12.2022 Cumartesi akşam saatlerinden itibaren etkisini artırarak 11.12.2022 Pazar günü Batı Karadeniz ( Düzce, Zonguldak, Bartın, Bolu, Karabük ) bölgesinde güney yönlerden fırtına ve kuvvetli fırtına (50-80 km/saat), şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmesi ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır. Başlama-Bitiş Zamanı : 10.12.2022 18.00-11.12.2022 23.59 Hadisenin Şiddeti : Fırtına Alınabilir Tedbirler : Fırtınadan Korunma Yöntemleri | Baca Gazı Zehirlenmesinden Korunma Yöntemleri http://mgm.gov.tr/site/yardim2.aspx?=SOBA Oluşması Muhtemel Riskler : Çatı Uçması - Ağaç veya Direklerin Devrilmesi - Soba ve Doğalgaz Kaynaklı Baca Gazı Zehirlenmesi Uyarı Yapan Merkez : Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahmin Merkezi Ankara Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi Rüzgar Hızı Sınıflandırması Kuvvetli Rüzgar 10,8-17,1 m/sec ~ 22-33 knot ~ 39-61 km/saat Fırtına 17,2-20,7 m/sec ~ 34-40 knot ~ 62-74 km/saat Kuvvetli Fırtına 20,8-24,4 m/sec ~ 41-47 knot ~ 75-88 km/saat Tam Fırtına 24,5–28,4 m/sec ~ 48-55 knot ~ 89-102 km/saat Not: 12 Saatlik periyotta miktara bağlı değerlendirme yapılmış ve bölgeler arası topografik farklılıklar dikkate alınmadan sınıflandırılmıştır.