ZONGULDAK

Duyarlı muhtarların yakın ilgi gösterdikleri turistler duygulandı...

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) Karaelmas Maden Şehitleri Müzesi’ni ziyarete gelen turistlerin, Zonguldak’ın merkez ilçeye bağlı Asma, Çınartepe ve Baştarla mahallesinin muhtarlarının yakın ilgilerinden duygulandıkları görüldü.

Abone Ol

KÖMÜR KENT ZONGULDAK’IN ASMA, ÇINARTEPE VE BAŞTARLA MAHALLESİ MUHTARLARI, BÖLGELERİNDEKİ YATIRIMLARDAN KARAELMAS MADEN ŞEHİTLERİ MÜZESİ’Nİ ZİYARET EDEN TURİSTLERE YAKIN İLGİ GÖSTERDİLER

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) Karaelmas Maden Şehitleri Müzesi’ni ziyarete gelen turistlerin, Zonguldak’ın merkez ilçeye bağlı Asma, Çınartepe ve Baştarla mahallesinin muhtarlarının yakın ilgilerinden duygulandıkları görüldü.

Asma Mahallesi Muhtarı Gürbüz Kuğu, Çınartepe Mahallesi Muhtarı Okan Girgin ile Baştarla Mahallesi Muhtarı Mehmet Özçıkrıkçı, bölgelerindeki yatırımlardan Asma Mahallesi Poyraz Sokak’taki TTK Karaelmas Maden Şehitleri Müzesi’ni ziyaret eden turistlerle karşılaştıklarında yakından ilgi gösterdiler, turizm üzerine sohbet ettiler.

Aynı bölgede yer alan Asma, Çınartepe ve Baştarla’nın muhtarları, mahallelerinin sınırlarındaki turizm amaçlı hayata geçirilen yatırımlardan  TTK Karaelmas Maden Şehitleri Müzesi’ni yerinde inceledikleri sırada karşılaştıkları turistlere yakın ilgi göstererek sohbet ettiler, bu sırada etkilenen turistlerin duygulandıkları görüldü.

Ayrıca müzenin bahçesindeki dinlenme alanında bir araya gelerek sohbet ettiklerinde turistlerin yiyecek ve içeceklerinden ikram ettikleri muhtarlar, nezaketlerinden dolayı misafirlerine teşekkür ettiler, turistlerin bazılarının yanlarında getirdikleri çocuklarını ve bebeklerini severek şakalaştılar.

Zonguldak hakkında bilgilendirme yaptıkları turistlerle müzenin içinde ve dışında hatıra fotoğrafları çektiren muhtarlar, misafirlerine müzeyi ziyaret etmelerinden mutlu olduklarını dile getirdiler, turistler de katkı sağlamak adına müzenin tüm güzelliklerini çevrelerindekilere anlatacaklarını ve sosyal medya hesaplarından paylaşacakları sözünü verdiler. 

‘’MÜZENİN VARLIĞI, KENTİMİZİN TANITIMINDA FEVKALADE ETKİN ROL OYNAMAKTADIR’’

Çınartepe Mahallesi Muhtarı Okan Girgin, beraberindeki muhtarlar Özçıkrıkçı ve Kuğu’nun da katılımıyla turistlerle sohbetinde yaptığı konuşmada, müzenin (TTK Karaelmas Maden Şehitleri Müzesi) varlığının, kentin tanıtımında fevkalade etkin rol oynadığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
‘’Muhtarlıklarını yaptığımız 3 mahalleye yakın alanda kurulan müze sayesinde, kentimize pek çok turistin gelmeye başladığını yetkililerden öğrenmiş bulunmaktayız. Buraya zaman zaman turizm şirketleri tarafından da turlar düzenlendiğini duyuyoruz. Müzemizin tanıtımı çok önemli, reklamına özen gösterilmesi durumunda inanın ki buralar turistlerin akınına uğranacaktır. Kentimizdeki göz bebeğimiz turizm alanlarını gözümüz gibi korumalıyız. Sizlerden de (turistler), kömür kent diye de anılan Zonguldak’ın güzelliklerinin tanıtımında ‘gönüllü turizm elçileri’ olmanızı istiyoruz. Müzenin kurulmasına katkıda bulunanlara kucak dolusu teşekkürlerimizi sizlerin aracılığıyla sunuyoruz, bölgemize kalıcı eser (müze) kazandırılmasını destekleyen TTK Genel Müdürlüğü yetkilileri ile tanınmış yerel tarih araştırmacı kimliğiyle tanınan Ekrem Murat Zaman’ı da katkılarıyla yürekten kutluyoruz.’’

TARİH ARAŞTIRMACI EKREM MURAT ZAMAN’IN KATKILARIYLA 30 ARALIK 2020’DE HİZMETE AÇILDI

Edinilen bilgiye göre, TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü Asma Mahallesi Poyraz Sokak’ta (Eski Üzülmez Lokali yanı), 1946 yılında dönemin en üst yetkilisi başmühendis tarafından lojman olarak kullanılan ve daha sonraki yıllarda da  Üzülmez Müessese Müdürü'nün evi diye anılan konut, emekliye ayrılan dönemin TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu’nun destekleri ve Zonguldak’ın tanınmış yerel tarih araştırmacı kimliğiyle tanınan Ekrem Murat Zaman’ın katkılarıyla 30 Aralık 2020’de Karaelmas Maden Şehitleri Müzesi’ne dönüştürülerek hizmete açıldı.

EMEKLİ GENEL MÜDÜR İZİN VERMEDİ!

Genel Müdürlük görevini sürdürdüğü dönemde Kazım Eroğlu’nun, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nca (TOKİ) Karaelmas Maden Şehitleri Müzesi’nin bulunduğu alandaki ağaçların kesilerek butik otel yapılmak istenmesine karşı çıkararak izin vermediği öğrenildi.

Karaelmas Maden Şehitleri Müzesi’nde, TTK’nın kuruluş süreci anlatılıyor, maden işçilerinin eşyaları ile çeşitli dönemlere ait pek çok belgeler sergileniyor, ziyaretçiler de adeta kentin kömüre ömür verenlerin madencilik tarihine adım adım yolculuk yapıyorlar.

ŞEHİT MADENCİNİN KOL SAATİNDE ZAMANIN DURMASI

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından desteklenen ve yaklaşık 2 yıl süren hazırlık çalışmalarının sonucunda faaliyete geçen müzede, TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında 3 Mart 1992’de meydana gelen ve saat 19.55’de yaşandığı bildirilen grizu faciasında şehit olan 263 maden işçisinden birinin üzerinde patlamanın etkisiyle saat 19.55’de kol saatindeki zamanın durması, Karabük Demir ve Çelik Fabrikası'nın (KARDEMİR) ürettiği ilk demir-çelik parçaları ile Ereğli Kömür İşletmeleri'nin (EKİ) radyosuna ait fotoğraf, 1950-1960’lı yıllarda tekstil gelişmediğinden terzi istihdam edilerek işçilerin elbiselerinin dikildiği dikiş makinesi, madecilerin kömür ocaklarında kullandıkları deprem bölgesinde de hayat kurtardıkları domuz damı tabir edilen sağlam ağaçlardan malzemeler, 1950’li yıllarda kentte yayın yapan yerel gazetelerin kupürleri, belge ve objeler, vitrinlerde işçilerin kaldığı yatakhanelerin görselleri, okuma yazma bilmeyen işçiler için çıkarılmış kitaplar ile belge, harita, fotoğraf ve çeşitli dokümanların bulunduğu malzemeler sergilenmekte, panolarda da kentin endüstri tarihi simülasyonlar, EKİ’nin kurulma süreci, kentteki kömür şirketlerinin devletleştirilmesi, ülkenin ilk sosyal güvenlik kuruluşu olarak kurulan Amele Birliği'nin kuruluş süreci anlatılıyor.

Müzede, maden ocaklarından çıkarılan kömür parçaları, maden işçilerinin yaşam ve çalışma koşulları, madenciliğe ait materyallerin bulunduğu sergi odaları ve yer altının sanal olarak gezdirildiği sanal gerçeklik mekanı ile kültür ve sanat odaları da yer almaktadır.

MÜZEYİ ZİYARET ÜCRETSİZ

Hafta içleri pazartesi hariç her gün mesai saatlerinde Karaelmas Maden Şehitleri Müzesi’ni ziyaret edeceklerden ücret talep edilmiyor.
Müzenin, ziyaret amaçlı kullanımının ötesinde bahçesinde de bünyesinde barındırdığı doğal güzellikleri, henüz hizmet verilmeyen modern kafeteryası, geniş bahçesi ile birçok etkinliğe cevap verecek özelliği bulunmakta. Bahçede geçmişte masa tenisinin oynandığı masa ve ayak tenisinin oynandığı beton zemin ile tandır yapılan kuyu orijinalliğini koruyor.

Müzenin bu özelliklerinden resmi kurumların, üniversitenin ve okulların yararlanması beklenmekte, sadece turistik bir müze ziyaretinin ötesinde söz edilen kurum ve kuruluşların düzenleyecekleri etkinlikler (sanatsal faaliyetler, kısa süreli eğitim programları vb…) için imkânlar ölçüsünde gereken desteğin vereleceği öğrenildi.

18 KAMERAYLA GÖZETLENİYOR

Güvenlik görevlisinin bulunduğu müze tel örgülerle çevrili, belirli noktalarda 18 adet gündüz ve gece görüşlü mobese kamera mevcut, müzenin sorumluluğunu  ziyaretçilere rehberlik de yapan Ertan Dinçer’in üstlendiği bildirildi.

HABER-FOTOĞRAFLAR: ORHAN AKYÜZ