ZONGULDAK

Doğanın Mucizesi Zonguldak'ta! Şifa Oluyor...

Zonguldak’ın Alaplı ilçesi Gümeli Beldesi'nde bulunan ve dünyadaki en yaşlı 5 ağaçtan biri olan 4.118 yaşındaki porsuk ağacı, görenleri hayrete düşürüyor.

Abone Ol

2016 yılında keşfedilen bu ağaç, Türkiye'nin en yaşlı ağacı olarak kayıtlara geçmiş ve dünyada bilinen en yaşlı porsuk ağacı olarak tescillenmiştir. İlk filizini Bronz Çağı'nda veren bu kadim ağaç, doğanın eşsiz miraslarından biri olarak kabul ediliyor.

Porsuk Ağacı, Hem Tarihi Hem Şifalı

Porsuk ağacı, çiçekli bir bitki olup erkek ve dişi organları farklı ağaçlarda bulunan iki evcikli bir türdür. Tarih boyunca dayanıklı ve esnek ahşabı nedeniyle savaşlarda kullanılan yayların yapımında önemli bir rol oynamıştır. Aynı zamanda porsuk ağacından elde edilen "taksol" adlı madde, antikanserojen etkisiyle günümüzde kanser tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Doğanın Güzellikleriyle Yeni Yılı Karşılayan Porsuk Ağacı

Porsuk ağacı, Eylül-Ekim ile Aralık-Ocak ayları arasında meyve verir ve bu dönemde dallarında adeta yeni yılı karşılarmış gibi estetik bir görüntü oluşturur. Tarihi ve şifalı özelliklerinin yanı sıra görsel güzelliğiyle de doğa severlerin ilgisini çeken bu ağaç, Zonguldak'ın en değerli doğal hazinelerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Zonguldak Haberleri