GÜNDEM

Dikkat! Doğalgaz faturası cebinizi yakmasın...

İZODER, kışı kara kara düşünerek geçirmek istemeyenleri hem ekonomik hem de çevre dostu bir yatırım olan yalıtım yaptırmaya çağırıyor.

Abone Ol

Yaz mevsimi ve bunaltıcı sıcaklar sona erdi. Sonbaharın gelişi ile birlikte güzel havanın tadının çıkarıldığı en iyi zamanlardan geçiyoruz. Ancak önümüz kış ve uzmanlar bu kışın çetin geçeceği konusunda uyarıyor. Zorlu kış şartları, ısınmak için daha fazla enerji harcamak anlamına geliyor. Doğalgaz fiyatları ise cep yakıyor. İZODER, kışı kara kara düşünerek geçirmek istemeyenleri hem ekonomik hem de çevre dostu bir yatırım olan yalıtım yaptırmaya çağırıyor. 

Yazdan kalma günlerden geçerken kışın kapıda beklediğini unutmamak gerekiyor. Doğalgaz faturaları cepleri yakmadan yalıtım yaptırmak büyük önem taşıyor. Hava şartları göz önünde alındığında yalıtım yaptırmak için en doğru zamanlardan geçtiğimiz bu günlerde yatırımını yalıtımdan yana yapanlar kazançlı çıkıyor. Yalıtım yaptırılan binaların ısıtma ve soğutma giderleri yarı yarıya azalırken ömrü uzuyor. Nemden kaynaklanan küf, rutubet, mantar ve kötü koku oluşumunu da önleyen yalıtım, sağlıklı ve konforlu yaşam alanlarına imkân sağlıyor.

Enerji verimli, güvenli, sağlıklı ve konforlu binalarda yaşamanın en önemli koşullarından olan yalıtımın doğru malzeme ve doğru uygulamalarla yapıldığı zaman hem ülke ekonomisine hem de vatandaşların bütçesine katkı sağladığını belirten İZODER-Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, şunları söyledi: “Kış yaklaşırken yüksek doğalgaz faturaları ödemek istemeyen vatandaşlarımız yalıtıma yöneliyor. Yalıtım için mevsimsel açıdan çok doğru bir zamandan geçiyoruz ancak piyasada çok sayıda yalıtım malzemesi bulunuyor. Tüketicilerin bu ürünler arasından seçim yaparken mutlaka yalıtım malzemelerinin üzerindeki etiketlerde CE işareti olup olmadığına bakması gerekiyor.

Ülkemizde her sektörde olduğu gibi yalıtım sektöründe de mevcut olan haksız rekabet koşulları dolayısıyla merdiven altı üretilen kalitesiz ancak ucuz ürünler tüketiciyi yanıltıyor ve yaptırdıkları yalıtım uygulamalarından verim almalarını engelliyor. Doğru malzeme, doğru kalınlık ve doğru uygulama ile binayı çevreleyen yalıtım, sayesinde kış aylarında ısıtmaya harcanan enerji azalıyor, faturalar hafifliyor.”

Yalıtıma ödenen para gelen düşük faturalar sayesinde kendini amorti ediyor

Yalıtımdan daha yüksek performans alabilmek için yalıtım kalınlığının da büyük önem taşıdığının altını çizen İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, “Bugün yeni inşa edilen bir binada ısı yalıtımı uygulamalarının maliyeti toplam bina maliyetinin yüzde 2 ila yüzde 3’üne tekabül ediyor. Faturalardan elde edilen tasarruf sayesinde bu tutar 2 ila 5 yıl arasında kendini ödemiş oluyor. Genel olarak uygulamalarda yalıtım malzemesinin maliyetinin dışında, yalıtım kalınlığından bağımsız olarak; iskele kurulumu, elektrik, su gibi alt yapı maliyetleri, yapıştırıcı, sıva, dübel, file vb. yardımcı malzeme maliyetleri, boya, dış cephe kaplaması gibi tamamlayıcı malzeme maliyetleri ve işçilik maliyetleri oluşur. Tüm bu maliyetlerin içerisinde yalıtım malzemesinin kalınlığının arttırılmasından oluşacak ilave maliyeti uygulamadan uygulamaya değişmekle birlikte oldukça düşüktür. Yani iskeleyi kurdurmuş, işçiyi iskeleye çıkarmış, yapıştırıcı, sıva, boya gibi malzemeleri almışken enerji verimliliğini sağlayacak yalıtım levhasını mümkün olduğunca kalın kullanmalıyız. Artık bizim de Antalya ve İzmir gibi sıcak iklim bölgelerinde 6-8 cm, İstanbul gibi ılıman iklime sahip bölgelerde 9-10 cm, Ankara gibi soğuk olan yerlerde 10-12 cm ve Erzurum gibi çok soğuk olan yerlerde 14-15 cm kalınlıklarda yalıtım yapmamız gerekiyor. Benzer durum pencereler için de geçerli. Pencerelerde kaplamasız klasik camlar yerine ısı ve/veya güneş kontrol kaplamalı yalıtım camlarını kullanmalıyız. Bu noktada tüm vatandaşlarımıza mevzuat limitlerinin ötesine geçmelerini ve daha kalın yalıtım yapmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

Yalıtım yaptırmak isteyenlere avantajlı kredi imkânı sunuluyor

İZODER olarak vatandaşların yalıtım yaptırırken maddi açıdan zorlanmaması adına uzun yıllardır ilgili kurumlarla üzerinde çalıştıkları “Yalıtım Kredisi”nin geçtiğimiz yılın ortasında uygulanmaya başlanmasının önemli bir adım olduğunu belirten Emrullah Eruslu; “6 Haziran 2022’de, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Hazine Maliye Bakanlığı öncülüğünde, İZODER’in desteği ile hayata geçen daire başına 50 bin liraya kadar 60 ay vadeli ve 0,99 faiz oranlı Yalıtım Kredisi, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Katılım bankaları tarafından verilmeye başlandı. Şekerbank iş birliğinde hayata geçirdiğimiz Eko Kredi, yalıtım uygulamaları için önemli bir finansman çözümü oldu. Isı yalıtımının önemini bilmesine rağmen ekonomik nedenlerden dolayı yalıtım yaptıramayan çok sayıda kişi var. Kredi ödemelerinden endişelenenler elektrik ve doğalgaz faturalarının yarı yarıya düşeceğini, sağladıkları tasarrufla kredilerini sıkıntı çekmeden ödeyebileceklerini unutmamalı. Yalıtım Kredisinden yararlanmak isteyen vatandaşlarımız İZODER’in web sitesine girerek kredi detaylarını da öğrenebilirler” diyerek açıklamalarını bitirdi.