ZONGULDAK

Dev Şirketlere Gizli Özelleştirme: TTK ve 18 Dev Şirket Tehlikede!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, NOW TV’de Gazeteci İlker Karagöz’ün hazırlayıp sunduğu ‘Çalar Saat’ programının canlı yayın konuğu oldu.

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, NOW TV’de Gazeteci İlker Karagöz’ün hazırlayıp sunduğu ‘Çalar Saat’ programının canlı yayın konuğu oldu. Yavuzyılmaz programda; içlerinde Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) da yer aldığı 19 devlet şirketinin örtülü şekilde özelleştirme sürecine sokulduğunu belgeleriyle açıkladı.

AK Parti tarafından hazırlanan yasa teklifi tasarısı ile devlete ait dev şirketlerin yönetim yapılarında değişikliğe gidilmesinin planlandığına dikkat çeken Yavuzyılmaz, sürecin sessiz, derinden ve kurnazca yürütüldüğünü aktardı.

PEŞKEŞ ÇEKMENİN YOLUNU HAZIRLIYORLAR

Devlete ait 19 şirketin yönetim kurulu üyesi sayısının 6’dan 7 ye çıkartılacağını, bu 7 üyenin 4’ünün ‘Yönetim Kurulu Başkanı dâhil olmak üzere’ Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirleneceğini söyleyen Yavuzyılmaz, yürütülen süreci “Yabancı sermayeye bu 19 KİT’i adeta peşkeş çekmenin yolunu hazırlıyorlar!” diyerek tanımladı.

Özelleştirme kapsamına alınmadan yapılacak gizli özelleştirme işlemlerinin bizzat Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yürütüleceğine işaret eden Milletvekili, kurumlarda çalışanlar başta olmak üzere örtülü peşkeşe izin vermeyeceklerinin altını çizdiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“TTK da sessiz, derinden ve kurnazca özelleştirme sürecinin içine itilecek”

 “Devlete ait 19 şirketin -bunlar KİT’ler- yönetimsel yapılarının değiştirilmesi için AK Partinin şu an kurumlarda dolaştırdığı bir kanun teklifi taslağı var. Bu taslağa göre bu 19 KİT’in fiili olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından örtülü bir özelleştirme sürecinin içine sokulmak istendiğini görüyoruz. AK Parti, bu şirketlerin hem yönetimlerini hem de yapılarını değiştirmek için sessiz, sakin, derinden ve kurnazca bir süreci yürütüyor. 

Bu konu TTK’yı ve Zonguldak’ı doğrudan ilgilendiriyor, madencileri ilgilendiriyor. TTK’yı örtülü bir özelleştirme sürecinin içine alıyorlar ve belki de belirli bir bölümünü kapatmaya yönelecekler! Soruyoruz Enerji Bakanlığına ya da yetkili bir başka kuruma ‘Bizim öyle bir düşüncemiz yok’ diyorlar ancak bu Enerji Bakanı ne kadar görevde kalacak? Cumhurbaşkanı ne kadar isterse o kadar kalacak. Belki de bir ay sonra görevde olmayacak. Dolayısıyla daha öncesinde giden bakanların sözleri nasıl tutulmadıysa onun da sözü tutulmayacak ve yeni gelenle verilen sözler unutulacak. Neticede, TTK bu kanun teklifi taslağında olduğu gibi tehlikeli bir sürecin içine itilme durumuyla karşı karşıya!

“19 KİT’i yabancı sermayeye peşkeş çekmenin yolunu hazırlıyorlar!”

TTK’nın yanında, TKİ, ETİ Maden İşletmeleri, EÜAŞ, TEİAŞ - zaten özelleştirme sürecinde- TEDAŞ -zaten darmaduman ettiler- BOTAŞ, TPAO, ÇAYKUR, ET ve SÜT KURUMU, Devlet Demiryolları,  Devlet Hava Meydanları İşletmesi gibi devlete ait 19 dev şirketlerin yönetimsel yapılarını da değiştirmek istiyorlar. 

Bu şirketlerde 6 Yönetim Kurulu Üyesi vardı, bu sayıda 7 ye çıkıyor. Bir yandan ‘Kamuda Tasarruf Tedbirleri’ deniyor ama diğer yandan kurumların yönetici sayları arttırılıyor. Önceden bu şirketlerin yönetim kurullarında Hazine ve Maliye Bakanlığının 1 tane temsilcisi varken, şu anda 7 yönetim kurulu üyesinin 4’ü Hazine Bakanlığından getiriliyor. Karar alma çoğunluğu ilgili sektör bakanlığında değil, kayyum heyeti gibi KİT’lere çökecek Hazine Bakanlığına geçiyor. 
 
Diğer taraftan devlete ait bu şirketlerin genel müdürleri artık yönetim kurulu başkanı olamaz deniyor. Yönetim Kurulu Başkanını da Hazine Bakanı öneriyor. Örneğin bir enerji şirketinin başkanını Enerji Bakanlığı değil, Hazine Bakanının bizzat kendisi öneriyor. Aynı zamanda 2 bağımsız üyeyi de kendisi öneriyor, Hazine Bakanlığı temsilcisini de. Şu anda 10 yıl sigortalı olan sektörle yakından uzaktan ilgisi bulunmayan herhangi birisini AK Parti bu şirketlerin yönetim kuruluna getirebilecek bir yapıyı da hazırlıyor. Taslağa göre genel müdür yardımcılarına da yönetim kurulunda yer verilmiyor. Bu uygulamayla genel müdürler ve yardımcıları neredeyse Hazine Bakanlığının memuruna dönüşecek. AK Parti’nin özelleştirmeden sorumlu Hazine Bakanı Mehmet Şimşek belli ki yabancı sermayedarlara verdiği sözlerin sonucu olarak başta TTK olmak üzere 19 KİT’i yabancı sermayeye peşkeş çekmenin yolunu hazırlıyor. Satamadığı kuruluşlardan zarar edenleri ise kapatmanın alt yapısını kuruyor.

TTK'NIN YOK EDİLMESİNE ASLA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

Bu süreçte özelleştirme kapsamına alınmadan özelleştirme işlemlerinin bizzat Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yürütüleceği anlaşılıyor. Bu taslağın geri çekilmesi için Zonguldak’ta madencisi, esnafı, emeklisi, öğrencisi tüm  vatandaşlarımızla birlikte direneceğiz. TTK’nın yok edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz.”