Bu iddialar üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı, desteklerin kaldırılmadığını belirten bir açıklama yaparak tartışmalara yanıt verdi.
Bakanlıktan "Destekler Kalkmadı" Açıklaması
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Mazot ve gübre desteği kalkmamıştır. Yeni dönemde bu desteklerin tanımlaması, temel girdi maliyetleri (mazot ve gübre) esas alınarak belirlenen 'temel destek' olarak revize edilmiştir" denildi. Bu açıklama, kamuoyunda çiftçilere verilen desteklerin geleceği hakkında devam eden tartışmaları yeniden alevlendirdi.
"Mazot ve Gübre Desteği Ürün Bazına İndirildi"
CNN Türk canlı yayınına katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çiftçilere sağlanan mazot ve gübre desteğine ilişkin detayları paylaştı. Yumaklı, "Biz mazot ve gübre desteğini ürün bazına indirdik ve 13 ürüne göre belirledik. Bu destekler, ürünlerin mazot ve gübre ihtiyacına göre şekillendirilecek ve dönem dönem güncellenecek" dedi.
Yeni Dönemde "Temel Destek" Uygulaması
Bakan Yumaklı, çiftçilere verilen desteklerin yeni bir sistemle düzenlendiğini ve mazot ile gübrenin "çıpa" olarak kullanıldığını belirtti. "Hububat, baklagil ve yağlı tohum gibi stratejik ürünler için temel desteklerin yanı sıra, planlı üretim ve su kısıtı desteği de verilecek" ifadelerini kullanan Yumaklı, buğday ve arpa gibi ürünlerin destek oranlarının arttırılacağını vurguladı.
Desteklerde Önemli Artış!
Yumaklı, buğday ve arpa ekimine yönelik desteklerin örneğini vererek, "Daha önce 185 lira olan mazot ve gübre desteği, 2025 yılı itibarıyla 342 liraya çıkarılacak. Ayrıca, planlı üretim yapan çiftçilere ilave 342 lira daha verilecek" şeklinde konuştu.
Gündem Haberleri