KARABÜK

CHP'li Akay'dan elektrik dağıtım şirketlerine uyarı!

CHP Karabük Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, elektrik kaynaklı orman yangınlarına dikkat çekerek elektrik dağıtım şirketlerine ciddi uyarılarda bulundu.

Abone Ol

Akay, elektrik hatlarının sorumluluğunun özelleştirilen dağıtım şirketlerine geçtiğini ve bu durumun denetimsizliği artırdığını belirtti.

Denetimsizlik ve Bakımsızlık Yangınlara Sebep Oluyor

Milletvekili Akay, elektrik dağıtım şirketlerinin periyodik bakım ve kontrol yükümlülüklerini yerine getirmediğini ifade ederek, "2009 yılındaki özelleştirme süreciyle elektrik dağıtımı özel sektöre geçti. Mahalle ve köylerdeki elektrik hatlarının sorumluluğu da bu şirketlere devredildi. Ancak şirketler bu sorumluluklarını ihmal ediyor. Bu nedenle enerji nakil hatlarından kaynaklanan yangınlar artış gösteriyor" dedi.

Artan Yangın Vakaları ve Yanan Alanlar

Akay, son yıllarda enerji nakil hatlarından kaynaklanan yangınların sayısında ve yanan alan miktarında önemli artışlar yaşandığını vurguladı. "Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre; 1977-2023 yılları arasında 13 bin 119 yangın meydana geldi ve bu yangınlar sonucunda 141 bin 342 hektar ormanlık alan yandı. 2023'te enerji nakil hatlarının sebep olduğu yangınların oranı yüzde 5'e ulaşırken, 2021 yılında bu sebeple 37 bin hektar alan kül oldu" ifadelerini kullandı.

Bakanlığa ve Firmalara Acil Çağrı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına ve elektrik dağıtım firmalarına çağrıda bulunan Akay, "Elektrik nakil hatlarında gerekli bakım ve onarım çalışmaları yapılmadığı için ülkemizin dört bir yanında, özellikle ormanlık bölgelerde sürekli elektrik kesintileri yaşanıyor ve vatandaşlarımız büyük mağduriyet yaşıyor. Bakanlık ve ilgili firmalar derhal harekete geçmeli ve gerekli önlemleri almalı" dedi.

Karabük'te Sürekli Elektrik Kesintisi

Akay, Karabük’te elektrik dağıtımı yapan firmanın nakil hatlarında gerekli bakım ve onarım çalışması yapmadığı için Yenice ilçesinde sürekli elektrik kesintileri yaşandığını ve bu durumun bölge halkına büyük mağduriyet yaşattığını belirtti.

Karabük Haberleri