CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, Erdoğan'ın kabine toplantısı ardından açıkladığı fındık taban fiyatlarına tepki gösterdi. Ertuğrul, “Maliyetler yüzde 100-200 artarken, fiyatı yüzde 58 artırmak çiftçinin alın terine ihanettir” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı konuşmada, fındık taban fiyatlarını açıkladı. Erdoğan, fındığın kilogram fiyatının Giresun kalite fındık için kilogram başına 84 lira, levant kalite için kilogram başına 82 lira 50 kuruş olarak belirlendiğini duyurdu.
CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, Erdoğan'ın kabine toplantısı ardından açıkladığı fındık taban fiyatları sonrasında Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya fındık üreticilerinin sorunlarını sordu.
“Son yıllarda artan girdi maliyetleri nedeniyle üretici bahçesine gübre, ilaç alamaz hale gelmiştir. Bu durum, üreticilerimizi son derece olumsuz etkilemektedir. Ülkemizde dünyanın en kaliteli fındığını üretildiği halde, üreticimiz maliyetleri karşılayamadığı için tarımsal faaliyetlerini çok zor koşullarda sürdürmektedir. Maliyetler hızla artarken Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından açıklanan fiyat üreticileri mağdur etmiştir. Ürünlerini TMO’nun açıkladığı fiyattan satmak isteyen üreticiler, randevu sistemi sebebiyle mahsullerini aylarca satamayıp tüccarın verdiği düşük fiyatlardan satışa zorlanmışlardır.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022 Fındık Raporu’nda: Türkiye’de dekar başına 84 kilogram fındık üretildiği, ancak Amerika’da dekar başına 238, Ermenistan’da 207, Fransa’da 206, İtalya’da 153 kilogram üretim yapıldığı belirtilmiştir. Dolayısıyla fındık üretiminde ciddi bir verim düşüşü de yaşanmaktadır.” Dedi.
Ertuğrul, önergesinde Bakan Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:
1) Üreticinin ürününü zararına satması riskine karşılık bu zararı karşılamaya yönelik bir çalışmanız var mıdır?
2) Gittikçe artış gösteren enflasyonist ortamda artan girdi maliyetlerine karşı üreticiye devlet desteği sağlayacak bir politika izleyecek misiniz?
3) Fındık alım fiyatı belirlenirken maliyetlerle ilgili yaptığınız bir analiz var mıdır? Bu analizlerin detayları nelerdir? Açıklanan fındık fiyatı nasıl belirlenmiştir?
4) Fındık piyasasına yabancı menşeili firmaların hakim olduğu belirtilmektedir. Bu firmalar hangileridir? Bu firmaların yerli üretimde tekel haline gelmemesi için izlediğiniz bir politika var mıdır?
5) Fındık üreticisinin hak ve menfaatlerini korumak adına TMO, FİSKOBİRLİK gibi kurumları piyasada tekrar etkin hale getirmek için bir çalışmanız var mıdır?
6) Fındıkta istikrarı sağlayacak önlemleri kapsayan uzun vadeli politikalarınız var mıdır?
7) Fındık üreticisinin bir diğer mağduriyeti olan TMO’nun alım yerinin azlığı nedeniyle uzun süre randevu beklemek durumunda kalması haline bir çözüm üretilmekte midir?