KANADA’DAN DESTEK
Gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre,
projeninyürütücüsü BEUN Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersöz Gonca ile Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Mayo Clinic Tıp ve Bilimsel Araştırma Merkezi Kardiyovasküler İlaç Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mohammad Alkhouli’nin ikili iş birliğiyle oluşturulan proje, Kanada merkezli sağlık hizmetleri teknoloji şirketi Healthyfi tarafından desteklenmeye layık görüldü.
35.000 USD BÜTÇELİ PROJENİN BAŞ MİMARLARI
“Timokinon yüklü nanostrüktürel polimer taşıyıcıların miyokardiyal iskemi/reperfüzyon hasarı ve ventiküleraritmiler üzerine kardiyak koruyucu etkileri:SIRT1/FOXO-1 sinyal yolağı, otofaji ve ferroptozis’inrolü” başlıklı 35.000 USD bütçeli projede BEUN’un proje yürütücüsü Prof. Dr. Ersöz Gonca’nın yanı sıra BEUN Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hale Sayan Özaçmak ve Histoloji Embriyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Mete Keçeci ile BEUN Ahmet Erdoğan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Salih Erdem bulunmaktadır. BEUN dışında ise
projede İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Analitik Kimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatemeh Bahadori yer alıyor.
KALP KORUYUCU PROJE
Dünya çapında iş birliği ile yürütülen proje çörek otunun etken maddesi olan timokinonun kalbi koruyucu etkilerini gösteriyor, Prof. Dr. Gonca’nın da “Cardioprotective effect of Thymoquinone: A constituentof Nigella sativa L., against myocardialischemia/reperfusion injury and ventricular arrhythmiasin anaesthetized rats” başlıklı önceki çalışmasının kapsamı genişletilerek ortaya konulan timokinonu kalp hastalarının klinik tedavisine kazandırılması hedefleniyor.
Proje kapsamındaki timokinonun, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Analitik Kimya Bölümünde Doç. Dr. Fatemeh Bahadori ve ekibi tarafından nano-forma dönüştürülerek klinik kullanıma uygun bir formda tasarlanması planlanıyor. Nanoformdaki timokinonun kalbi koruyucu etkilerinin yanı sıra moleküler ve biyokimyasal etki mekanizmaları BEUN öğretim üyeleri Prof. Dr. Ersöz Gonca, Prof. Dr. Hale Sayan Özaçmak, Dr. Mete Keçeci ve öğretim görevlisi Salih Erdem’in ortak çalışmaları sonucu ortaya konacak.
Projenin, klinik tedaviye geçmesi düşünülen sonuçlarının yanı sıra Mayo Clinic ile yeni proje iş birliklerine de kapı aralayacağı bekleniyor.
“MUTLULUĞUNU VE GURURUNU YAŞIYORUZ”
Emeğin başkenti kömür kentin bilim yuvası BEUN’un Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, sağlık alanında uluslararası yenilikçi çalışmalarıyla tüm dünyada adından her geçen gün daha sıkılıkla söz ettiren Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nin kayda değer çalışmalarına bir yenisini daha eklemenin gururu ve mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
“ÜNİVERSİTEMİZ, BİLİM CAMİASINDA HEDEFLERİNE EMİN ADIMLARLA İLERLEMEYE DEVAM ETMEKTEDİR”
Rektör Özölçer, aynı zamanda uluslararası kayda değer bir önem arz eden ve desteklenmeye değer bulunan bu iş birliği projesinin önemine dikkati çekerek, şöyle dedi:
“Cumhuriyetin ilk akademik kurumu olma payesini elinde bulunduran ve sağlık, mühendislik, beşeri bilimler gibi alanlarda önemli çalışmalara imza atan üniversitemiz,
özellikle uluslararası alanda yürütülen projelerdeki katkılarıyla bilim camiasında hedeflerine emin adımlarla ilerlemeye devam etmektedir. Üniversitemizin görünürlüğünün artırılmasına ve çağımızın ihtiyaçları doğrultusunda odaklanan çalışmaların gerçekleştirilmesine örnek teşkil eden bu çalışmadan dolayı başta proje yürütücüsü Prof. Dr. Ersöz Gonca hocamız olmak üzere tüm ekibi tebrik ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.”
Zonguldak Haberleri