GENEL

Araç Kasko Değeri Neye Göre Belirlenir?

Kasko poliçeleri araçların hasar maliyetlerini güvence altına alan teminatlar sunar.

Abone Ol

Kasko poliçeleri araçların hasar maliyetlerini güvence altına alan teminatlar sunar. Trafik kazası veya doğal afetler gibi hasara sebep olabilecek durumlarda ortaya çıkan maddi yükü hafifletmek için bu poliçeler doğru adrestir. Kasko sigortası maliyetleri araçtan araca farklılık gösterir. Sigorta şirketleri kasko bedellerini sunarken birçok unsuru göz önünde bulundurur. Araç kasko değeri hesaplama ile ilgili sorular için tüm cevaplar yazımızda. Fakat ilk olarak kasko sigortasını tanımakla başlayalım.

Kasko Sigortası Nedir?

Kasko, bir aracın çeşitli risklere karşı korunmasını sağlayan bir tür araç sigortasıdır. Bu poliçeler genellikle trafik sigortasının kapsamı dışında olan durumlar için sunulmaktadır. Yaptırılması zorunlu olan trafik sigortaları kaza durumunda karşı tarafın hasar maliyetlerini karşılar. Kasko poliçeleri ise hem sigorta sahibini hem de zarar gören karşı tarafı güvence altına alır. Ayrıca birçok farklı teminatla sigorta sahibini maddi açıdan güvende olmasını sağlar. Kasko teminatlarında başlıca şu teminatları görmek mümkün:

  • Çarpışma
  • Çarpma
  • Üçüncü Kişilerin Verdiği Hasarlar
  • Yangın
  • Cam kırılması
  • Hırsızlık

Bu tür teminatlara ek olarak bazı kasko poliçeleri araç sahiplerini tamamen koruma altına alabilecek ek teminatlar da sunar. İkame araç teminatı, onarım hizmetleri, ferdi kaza ve tedavi gibi güvenceleri kapsamlı bir hizmet sunan kasko sigortalarında görebilirsiniz.

Kasko Hesaplamada Neler Dikkate Alınır?

Kasko değeri hesaplama işlemi hem aracın piyasa değerini hem de poliçe bedelini belirlemek için gereklidir. Bir araç kasko değeri birçok farklı değişken göz önünde bulundurularak hesaplanır. İşte bir aracın kasko değeri belirlenirken değerlendirilen durumlar:

Aracın Piyasa Değeri

Kasko değeri hesaplanırken genellikle ilk olarak aracın piyasa değeri göz önünde bulundurulmaktadır. Söz konusu aracın markası, modeli, yaşı, kilometresi ve diğer özellikleri piyasa değerini belirleyen etkenlerdir. Örneğin bir 10 yaşındaki bir araç ile 2 yaşındaki bir aracın kasko değerleri farklıdır. Çünkü 10 yaşındaki aracın aksamlarının yıpranma payı göz önünde bulundurulduğunda kaza yapma riski daha yüksektir. Bunun için Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSB) tarafından bir araç kasko değer listesi hazırlanmakta. Her ay güncellenen bu listeden araç markası, modeli ve yılı ile genel bir sorgulama yapılabilir.

Sigortalı Bilgileri

Kasko sigortası talebinde bulunan kişinin bilgileri de kasko poliçesi bedelini belirleyen unsurlar arasında yer alır. Sigortalının yaşı, mesleği ve ehliyet yılı gibi bilgiler kasko fiyatlarını etkiler. Zira yeni ehliyet almış bir sürücü ile tecrübeli bir sürücünün kaza yapma olasılıkları farklı olarak değerlendirilir. Ayrıca ileri yaştaki bir sürücü ile genç bir sürücünün de kaza yapma olasılıkları farklıdır. Sigorta şirketleri bu olasılıkları göz önünde bulundurarak fiyatları belirler. Tüm bunlara ek olarak aracın kayıtlı olduğu il de fiyatları etkileyen unsurlar arasında. Kaza oranının yüksek olduğu şehre kayıtlı olan aracın kasko bedeli bu oranın düşük olduğu şehirde bulunan bir araca göre daha yüksek olacaktır.

Kasko Poliçesinin Kapsamı

Daha önce de belirttiğimiz gibi kasko teminatları poliçeden poliçeye farklılık gösterebilmektedir. Eğer sigortalı aracını birçok açıdan koruma altına almak isterse ek teminatlarla zenginleştirilen poliçeleri tercih edebilir. Bu poliçelerin bedeli standart kasko poliçelerine nazaran daha fazladır. Ancak aksesuar teminatı ve anlaşmalı servis desteği gibi teminatlar olası hasar durumlarının tümünü güvence altına alır.