Milli Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imza altına alınmış olan Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü kapsamında eşleştirilen Alaplı OSB ve Alaplı Mesleki Eğitim Merkezi koordinesinde Alaplı Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünde "Mesleki Eğitim Merkezi İrtibat Bürosu" açıldı.
Açılışa, İl Milli Eğitim Müdürü Züleyha ALDOĞAN, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Erdal YILMAZ, İl Millî Eğitim Şube Müdürleri Hamza ERYİĞİT ve Volkan ATILGAN, Alaplı İlçe Milli Eğitim Müdürü Cevat ÇEVİK, Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail AKSOY, Alaplı OSB Bölge Müdürü Özkan DEMİR, Alaplı İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Hikmet ASAR ve Abdulvehap DEMİREL, Alaplı Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Fatih BAYSAL ve okul personeli katıldı. Açılış öncesinde yapılan istişare toplantısında Alaplı OSB ve yatırımlar hakkında bilgi alınarak, sektörün arzuladığı nitelikli iş gücünü yetiştirmek ve mesleki eğitim kurumları ile işletmelerin bağlarının güçlendirilmesi konusunda protokol kapsamında nasıl bir yol izleneceği ve çalışmaların yapılacağı değerlendirildi.
Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), farklı üretim ve hizmet sektörlerini bir araya getirmesi nedeniyle mesleki ve teknik eğitimin niteliğini artırma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının OSB'lerde yer alması, işletmelerin nitelikli işgücü ihtiyaçlarının karşılanması ile eğitim-sektör iş birliği açısından birçok fırsat sunmaktadır. Mesleki eğitim merkezlerinden mezun olan öğrencilerin kendi alanlarında istihdam oranının %88 olması bu durumun bir göstergesidir. Bu nedenle OSB'lerdeki mesleki eğitim merkezlerinin yaygınlaştırılması, bu okulların OSB'lerde yer alan işletmeler ile iş birliğinin güçlendirilmesi, OSB'lerin mesleki eğitime erişim kapasitelerinin artırılması, mezunların istihdam olanaklarının artırılarak ülkemizin üretim gücüne katkı sağlanması amaçlanmakta.
Mesleki Eğitim Merkezi Uygulaması
Öğrenciler mesleki eğitim uygulamalarını, işletmelerde mesleki eğitim ve staj yolu ile yapmakta.
İşletmelerde Mesleki Eğitim; mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları öğrencilerinin beceri eğitimlerini işletmelerde, teorik eğitimlerini ise mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında, işletme veya kurumlarca tesis edilen eğitim birimlerinde yaptıkları eğitim uygulamalarıdır. Mesleki eğitim merkezi programlarına kayıtlı öğrenciler 9. sınıftan itibaren 4 veya 5 gün işletmede beceri eğitim, 1 veya 2 gün okulda teorik eğitim görmektedir. Öğrenciler güven içinde eğitimlerine devam etmesi ve oluşacak herhangi bir olumsuz durumda mağdur edilmemesi amacıyla mesleki eğitim merkezi programları ile alan eğitimin başladığı program/okul/alanlarda 9. sınıftan itibaren, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanmakta.
Sektörün arzuladığı nitelikli iş gücünü yetiştirmek ve sektörün mali yükünü azaltmak amacıyla, işveren tarafından çırak öğrencilere ve mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu öğrencilerine asgari ücretin en az % 30'u tutarında ücret ödenmektedir. Mesleki eğitim merkezi programlarıyla 33 alanda ve bu alanlar altındaki 181 dalda öğretim programı uygulanmaktadır. Eğitim programını başarı ile bitirenlere kalfalık, ustalık belgeleri ile meslek lisesi diploması verilmekte.