KİLİMLİ

65 yaş üzeri ve engelli taşımacılığında kim suçlu? Belediye mi kooperatif mi? Belgelerle açıkladı!

Fuat Aşkar, Kilimli Özel Halk Otobüsleri Taşımacılık Kooperatifi olarak Kilimli Belediye Başkanı Kamil Altun ile defalarca kez masaya oturulmasına rağmen anlaşmaya varamadıklarını belirtti.

Abone Ol

Kilimli Özel Halk Otobüsleri Taşımacılığı Kooperatifi (KİLTAŞ) Üyesi Fuat Aşkar, son günlerde Halk Otobüslerinin engelli ve 65 yaş üstü taşımacılığıyla ilgili çıkan haberlere belgelerle cevap verdi.

Aşkar, konuyla ilgili Kilimli Özel Halk Otobüsleri KoOperatifi olarak Kilimli Belediye Başkanı Kamil Altun ile defalarca kez masaya oturulmasına rağmen mazot desteği alamadıklarını ifade etti.

Kazanç sağlayamadıklarını ve günden güne zarar ettiklerini belirten Aşkar, Halk Otobüsü taşımacılığını devam ettiremeyeceklerini açıkladı.

"BİZİ KÖTÜ LANSE ETMEYE ÇALIŞTILAR"
Fuat Aşkar, "Hakkımızda yapılan haberlere istinaden açıklama yapma gereği duyduk. Ayın 25'inde Kilimli Belediyesi ile olan sözleşmemiz sona eriyordu, belediye ile olan sözleşmemiz sona erdikten sonra M plakası haklarımız olduğu için daha fazla bu şartlarda devam edemeyeceğimizi belirtmiştik. Fakat hakkımızda çok haber yapıldı, insanlara bizi kötü lanse etmeye çalıştılar."

"BELEDİYE BAŞKANIMIZA GİTTİK BİZE HERHANGİ BİR DESTEK VEREMEYECEĞİNİ SÖYLEDİ"
Fuat Aşkar, "Burada elimde olan verilerle konuşuyorum size bunlar resmi verilerdir bizim çalıştığımız KİLTAŞ Kooperatif olarak. Resmi verilerimiz kağıda yansıtılmıştır. Ücretsiz biniş sayıları, bizim Kilimli'nin nüfusu yanılmıyorsam özür dileyerek söylüyorum 20 bin 300 gibi bir nüfusumuz var. Ocak ayında 18 bin 22 kişi, Şubat ayında 19 bin 215 kişi, Mart ayında 20 bin 780 kişi, Nisan ayında 20 bin 608 kişi, Mayıs ayında 22 bin 58 kişi, Haziran ayında 9 gün resmi tatil olmasına rağmen 18 bin 44 kişiyi ücretsiz taşıdık. Şöyle taşıdık ücretsizlerimiz içinde 65 yaş üzeri ve engelliler olmak üzere 12 kalem ücretsizimiz var bizim. Bize mevcut belediyemizden, devletimizin verdiği yani Sosyal Hizmetler tarafından engelliler ve 65 yaş üzeri için 81 bin TL para yatıyor. Taşıdığımız insan sayısı burada belli. Bu sayılarla karşılaştırdığımız zaman bu rakamların altından kalkamıyoruz. Akaryakıtın çok olması, arabalarımızın sigortası, çalıştırdığımız şoförlerimizin maaşları, sigorta ödemeleri. Sanayi masraflarımız, lastiklerimiz, giderimiz çok olduğu için biz sayın Belediye Başkanımıza yönetimimiz olarak gittik. Kendilerine mazot desteği verebilecekler mi diye sorduk. Mazot desteği veremeyeceklerini, herhangi bir destek veremeyeceklerini söylediği için sayın Başkanımızın. 25'inde de biz M plakalarımızı takıp devam etmek istedik. Vatandaşımızın mağdur olmaması için de engelli kartları ve 65 yaş üzeri kartları olan kişileri öğrenci ücretiyle indirimli taşıma kararı aldık kooperatif olarak."

"65 YAŞ ÜZERİ TAŞIMACILIĞI SUİSTİMAL EDİLİYOR"
Fuat Aşkar, "Şimdi insanlar bize 'Bu kadar mı gaddardınız engelliden ne istediniz?" diyor. Bakın biz burada şunun altından çıkamıyoruz. 65 yaş üzeri vatandaşımız seyahat etme hakkını devletimizden almış bulunuyor fakat gün içerisinde çok suistimal edildiği için. Yani burada veriler belli 1 kişi günde 9 kere 10 kere binip indiği için, sayılar yükseldiği için biz gerçekten bunların altından kalkamıyoruz."

"HİÇBİR UNSUR DEVLETİN YASALARINDAN BÜYÜK DEĞİLDİR BİZ YAPAMIYORUZ BUNU BELİRTMİŞ OLDUK"
Fuat Aşkar, "Burada bize belediyenin gönderdiği yazıda var bakın göstereyim size buradaki yazıda belediye bize ayın 25'inde sözleşmemiz bittiği için ihaleyi açabileceğini belirtmiş. İhaleyi tabiki açabilir. Hiç kimse, hiçbir unsur devletin kanunlarından yasalarından daha büyük değildir. Biz öyle bir arayış içerisinde değiliz. Yapamıyoruz bunu belirtmiş olduk."

"ARAÇ GİDERLERİMİZ BURADA. İNSANLAR BİZİ KÖTÜ GÖRÜYOR ÜZÜLÜYORUZ."
Fuat Aşkar, "Bakın burada da araçların masraflarını size göstereyim. Bir aracın şoför maliyeti 50 bin TL, aylık mazotu 25 bin TL, aylık araç masrafı 14 bin 500 TL. Düştüğümüz zaman toplam da 89 bin 500 TL. Biz hiçbir şey yapmadan sadece araçlarımıza masraf ediyoruz. Bunun içerisine lastik parası koymuyoruz, sanayide verilebilecek hiçbir parayı katmıyoruz. Şu an her şey çok pahalı. Burada belirtmişiz. Muhasebe oda kayıt, Motorlu Taşıtlar Vergisi, araç muayenesi,  trafik sigortası, kasko, lastik, bakım ve tamirat, bunlar 172 bin 700 TL yapıyor yıllık. Aylık 14 bin 500 TL bunlara giderimiz var. İnsanlar bizi kötü görüyor. Üzülüyoruz kooperatifimiz adına da mağdur etmemek için dediğimiz gibi indirimli taşıyabileceğiz. Daha fazlası elimizden gelmediği için bu açıklamayı yapma gereği duyduk."