Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Abdi köyünde, köy muhtarı Tarık Gül tarafından yapılan çalışmalar sonucunda toprak altında kalan bir asırlık çeşme gün yüzüne çıkarıldı. Tarık Gül, su kaynaklarını korumanın önemine vurgu yaparak, geçmişte bu çeşmenin en kurak günlerde bile su verdiğini hatırlattı.

Tarihi Çeşmenin Keşfi ve Önemi

43 yaşındaki muhtar Tarık Gül, köy sakinleriyle yaptığı incelemeler sonucunda, yaklaşık 30 yıl önce toprakla kapanan ve bir asır önce kullanılan çeşmeyi yeniden faaliyete geçirme kararı aldı. Gül, su kaynaklarının şu an kuruması nedeniyle bu çalışmaya başladıklarını belirtti.

Kuraklık ve Su Kaynaklarının Önemi

Muhtar Gül, "Temel ihtiyacımız olan su kaynakları kuruduğu için bu işe başladık. Yaklaşık 8-10 kilometre uzaklıktan su getirmeye çalışıyoruz ama yetersiz kalıyor. Bu sebeple atalarımızın kullandığı tarihi çeşmeleri tespit edip, vatandaşın kullanımına açmayı tercih ettik. Bu çeşmenin suyu en kurak zamanlarda bile kesilmiyordu" dedi.

Arıza gideriliyor! Sular o saatte verilecek... Arıza gideriliyor! Sular o saatte verilecek...

Tarihi Çeşmenin Restorasyonu

Çeşmenin yan duvarlarını yapmayı planladıklarını ifade eden Gül, "Çeşmenin kapalı olan diğer bölümünü de açarak kullanıma hazır hale getireceğiz. Daha işimiz bitmeden bile çeşme dolmaya başladı. Bu kuraklıkta gelen su bizim için büyük bir nimet" şeklinde konuştu.

Ereğli haberleri

Kaynak: İHA